H απάντηση της λοατκια+ ομάδας Sylvia Rivera στις καταγγελίες του ΚΚΕ (μ-λ) και τριών ακόμη οργανώσεων, σε σχέση με το φετινό Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

(προειδοποίηση για trigger λόγω ομοφοβίας, τρανσφοβίας και σεξισμού)

Η ονομαστική αναφορά στην ομάδα μας από το ΚΚΕ (μ-λ) μάς αναγκάζει να απαντήσουμε στα αγαπημένα κατά τα άλλα συντρόφια μας, αλλά και να δημοσιεύσουμε τις θέσεις μας για όσα έγιναν στις πρώτες συνελεύσεις προετοιμασίας του 25ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Το ΚΚΕ (μ-λ) ανακοίνωσε πως δε θα συμμετάσχει φέτος στο Φεστιβάλ καταγγέλοντας εμάς και άλλες οργανώσεις και ομάδες ότι ζητήσαμε πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων από την ΟΚΔΕ-Εργατική Πάλη (υποσημείωση *1).

Το ζήτημα στο οποίο αναφέρεται το ΚΚΕ (μ-λ) είναι η μεγάλη αντιπαράθεση στις συνελεύσεις του Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ για τη δημοσίευση σειράς ανακοινώσεων από την ΟΚΔΕ-Εργατική Πάλη ενάντια στον ομόφυλο γάμο και την ομόφυλη γονεϊκότητα με κακοποιητικό λόγο για τα λοατκια+ άτομα. Παραθέτουμε μερικά αποσπάσματα από τις ανακοινώσεις της συγκεκριμένης οργάνωσης, προειδοποιώντας και πάλι για trigger λόγω λοατκια-φοβίας και σεξισμού (τα σχετικά λινκ υπάρχουν στην υποσημείωση *2):

– Το πρόβλημα είναι οι ίδιες οι προσωπικές επιλογές των ομοφυλόφιλων, γιατί στερούν το παιδί από τα αναγκαία συμπληρωματικά πρότυπα μητέρας-πατέρα, προκαλώντας σύγχυση γύρω από τη διάκριση και τον προορισμό των δύο φύλων, μάλιστα σε ένα ήδη επιβαρυμένο από την απουσία των φυσικών γονέων παιδί.

– Να υποθέσουμε, δηλαδή, ότι είναι «αυτονόητο δικαίωμα του παιδιού» να στερείται τη φροντίδα της μητέρας και του πατέρα, με τις συμπληρωματικές γονεϊκές συμπεριφορές τους, οι οποίες διαμορφώνονται μεν πολιτισμικά και ψυχολογικά, αλλά οφείλονται και στις βιολογικές διαφορές των δύο φύλων;

– Μετά από δεκαετίες υποχρηματοδότησης, υποστελέχωσης και εγκατάλειψης των δομών παιδικής προστασίας από τις δικές τους πολιτικές, τώρα παπαγαλίζουν νυχθημερόν ότι «είναι καλύτερα για ένα παιδί να είναι σε ομόφυλο ζευγάρι, παρά σε ίδρυμα». Πρόκειται για έναν έωλο και προσχηματικό ισχυρισμό. Έωλο, γιατί δεν αποδεικνύεται από πουθενά η ευστάθειά του, αντίθετα αμφισβητείται στην ουσία από σημερινούς ενηλίκους που μεγάλωσαν σε ιδρύματα.

– Το παιδί, η γονεϊκότητα, η υιοθεσία δεν μπορούν να εργαλειοποιούνται, να υποβιβάζονται σε χρηστικά μέσα κατά των όποιων αισθημάτων αδικίας, «αποκλεισμών», κοινωνικών ή ψυχολογικών προβλημάτων που αντιπαλεύουν οι ομοφυλόφιλοι άνθρωποι.

– Στεκόμαστε απέναντι στον αστικό ατομικό δικαιωματισμό, που συσκοτίζει σκόπιμα τη σχέση ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Με αυτά τα επιχειρήματα μπορούν να υποστηριχτούν τα πάντα: από την «εθελοντική» πορνεία, τη χρήση ναρκωτικών, κάθε είδους σεξουαλική παρέκκλιση, ακόμα και η αυτοκτονία.

– Είναι κεντρική πτυχή της επιθετικής νεοφιλελεύθερης πολιτικής και μεταμοντέρνας ιδεολογίας, που προωθείται τα τελευταία χρόνια από τα κέντρα του κεφαλαίου στη Δύση (ΕΕ, ΗΠΑ, αστικές κυβερνήσεις) σε όλη τη σφαίρα της οικονομικής, πολιτικής, πολιτιστικής, πνευματικής ζωής. Από τα καρναβάλια των Pride με την ευγενική χορηγία της αμερικανικής πρεσβείας, τα ευρωπαϊκά προγράμματα, τη διδασκαλία στα πανεπιστήμια (επιδιώκεται η επέκτασή της σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης), τα σεμινάρια «συμπεριληπτικής επιμόρφωσης» των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, διάφορα τηλε-σκουπίδια, μέχρι τις καταδίκες και τα πρόστιμα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για «άνιση μεταχείριση». Στόχος τους είναι να αποδομήσουν την κοινωνική ταξική συνείδηση, να αποπροσανατολίσουν από τα κοινά συμφέροντα και την από κοινού ταξική πάλη. Στοχεύοντας ειδικά τους νέους επιδιώκουν συνειδητά τη διαμόρφωση ασταθών χαρακτήρων, αποσυνδεδεμένων από κάθε αντικειμενικό κοινωνικό προσδιορισμό (φύλο, κοινωνικές σχέσεις, τάξη κ.ά.)

– Οι ομόφυλες σχέσεις συνήθως είναι ασταθείς*, περισσότερο από τα ετερόφυλα ζευγάρια, κι αυτό θέτει σε κίνδυνο το δικαίωμα του παιδιού σε ένα σταθερό οικογενειακό περιβάλλον για την ισορροπημένη ανάπτυξή του. *Ούτε θα κάνουμε τους Πόντιους Πιλάτους για τη διάδοση του AIDS στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, ως αποτέλεσμα της εναλλαγής ερωτικών συντρόφων και των ανεξέλεγκτων ερωτικών επαφών.

– Συνέβη και αυτό: Η εξοχότατη πρόεδρος της Δημοκρατίας κα Κ. Σακελλαροπούλου αμέσως μετά την ψήφιση από τη Βουλή του νομοσχέδιου για το γάμο των ομόφυλων, γιόρτασε σε γνωστό gay bar μαζί με γνωστούς ομοφυλόφιλους (Πατέλης, Καπουτζίδης, Σεργουλόπουλος, Τάκης κ.ά). Την είδηση δημοσιοποίησε η πρόεδρος των λεσβιών Ελλάδος (και προσωπική φίλη της εξοχότητας της κας Προέδρου, όπως πάλι αποκάλυψε η ίδια), η οποία οργάνωσε και την γιορτή. Αυτή η ανεπίτρεπτη ενέργεια της ΠτΔ να γιορτάζει την ψήφιση ενός νομοσχεδίου για το οποίο η πλειοψηφία του ελληνικού λαού είναι αντίθετη (…)

Μέσα από τα παραπάνω αποσπάσματα διακρίνεται η ακραία ομοφοβική, τρανσφοβική και σεξιστική στάση της ΟΚΔΕ-Εργατική Πάλη στο ζήτημα του ομόφυλου γάμου με κακοποιητική φρασεολογία που συχνά προσομοιάζει μεσημεριανάδικο στην ιδιωτική τηλεόραση:

– οι μητέρες και οι πατέρες έχουν διαφορετικές γονεϊκές συμπεριφορές λόγω και… βιολογικών διαφορών

– «τα δύο φύλα» έχουν διαφορετικό προορισμό

– συνεπώς, εμμέσως πλην σαφώς, μέσα και από μαρτυρίες (; ) ανθρώπων που μεγάλωσαν σε ιδρύματα, η παραμονή παιδιών σε αυτά κρίνεται πως είναι προτιμότερη από την παιδοθεσία τους από ομόφυλο ζευγάρι, για να μην στερηθούν τα πρότυπα της μητέρας και του πατέρα από τις… προσωπικές επιλογές των ομοφυλόφιλων που ζητάνε δικαίωμα στη γονεϊκότητα για να αντιμετωπίσουν τα δικά τους ψυχολογικά προβλήματα (λόγω ομοφυλοφιλίας; )

– το δικαίωμα στον ομόφυλο γάμο συγκρίνεται με την υποστήριξη του συστήματος σε «κάθε είδους σεξουαλική παρέκκλιση» (κάθε είδους; τι να σκέφτονται άραγε εδώ τα στελέχη της εν λόγω οργάνωσης που έγραψαν αυτές τις αράδες; εμάς πάει το μυαλό μας σε μια «παρέκκλιση» που δεν περιλαμβάνει συναίνεση, άρα δεν είναι «παρέκκλιση», αλλά βιασμός, και το woke κίνημα που στο μυαλό τους ταυτίζεται με το σύστημα δε θα μπορούσε σε καμιά περίπτωση να σταθεί υποστηρικτικό σε κάτι τέτοιο)

– αποδίδεται στερεοτυπικά στα τρανς και κουίρ άτομα αστάθεια στον χαρακτήρα λόγω επιρροής από… τα κέντρα του κεφαλαίου στη Δύση που προωθούν την αποδόμηση των αντικειμενικών κοινωνικών προσδιορισμών (το φύλο δηλαδή χαρακτηρίζεται ως κάτι το αντικειμενικό!)

– τα Pride χαρακτηρίζονται καρναβάλια

– επαναλαμβάνεται εμμονικά «η στήριξη του συστήματος στο λοατκια+ κίνημα» και αποσιωπάται η ύπαρξη αυτοοργανωμένων αντισυστημικών λοατκια+ εγχειρημάτων, τα οποία υπάρχουν όχι μόνο σε πόλεις και περιοχές μακριά από την Ελλάδα, αλλά και στη βασική πόλη στην οποία δραστηριοποιείται η ΟΚΔΕ-Εργατική Πάλη, στη Θεσσαλονίκη (REclaim Pride για το Αυτοοργανωμένο Thessaloniki Pride, Κινηματικό Μπλοκ στο Thessaloniki Pride και στο EuroPride, Ανοιχτός Συντονισμός Θεσσαλονίκης για τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης Τρανς Θυμάτων).

– αποδίδεται αστάθεια στις ομόφυλες σχέσεις και παράλληλα κατηγορείται η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα για τη διάδοση του AIDS! (εν τω μεταξύ, το AIDS έχει περιοριστεί δραστικά στις χώρες στις οποίες υπάρχει πρόσβαση σε δωρεάν θεραπεία, άρα είναι παντελώς αντιεπιστημονική η χρήση αυτού του όρου, αντί του όρου ιός HIV)

– χρησιμοποιείται ως επιχείρημα εναντίον του ομόφυλου γάμου η εναντίωση σε αυτόν «της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού», ισχυρισμός ανυπόστατος με βάση πολλές δημοσκοπήσεις (αλλά ακόμη και αν ίσχυε αυτή η εναντίωση, από πότε η επαναστατική αριστερά ακολουθεί τις από τα πάνω διαμορφωμένες απόψεις της κοινωνικής πλειοψηφίας, όπως πχ ενάντια στις μετανάστριες και τους πρόσφυγες; )

Όπως πολύ εύκολα μπορεί να διαπιστωθεί, ο λόγος της ΟΚΔΕ-Εργατική Πάλη για το συγκεκριμένο θέμα του ομόφυλου γάμου δεν είναι απλά μια διαφορετική άποψη, αλλά κακοποιητικός ομοτρανσφοβικός σεξιστικός λόγος. Διαφορετική άποψη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η εναντίωση κάποιας ομάδας στον θεσμό του γάμου γενικά και στην όποια προτεραιοποίηση από τμήμα του λοατκια+ κινήματος του αιτήματος για την ισότητα στον γάμο και τη γονεϊκότητα. Πιστοποιητικό πολιτικών φρονημάτων θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι ζητάει το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ αν απαιτούσε από μια τέτοια πολιτική ομάδα να στηρίξει τον ομόφυλο γάμο σε κάθε περίπτωση.

Στην περίπτωση, ωστόσο, της ΟΚΔΕ-Εργατική Πάλη το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ έπραξε αυτό που για άλλα ζητήματα θεωρείται αυτονόητο από όλες τις οργανώσεις που το συνδιοργάνωναν μέχρι πέρσι. Αν κάποια αντικαπιταλιστική/αντισυστημική κατά άλλα οργάνωση δημοσίευε αντιμεταναστευτικές, αντιπροσφυγικές ή σιωνιστικές θέσεις, με κακοποιητικό μάλιστα λόγο, οι οργανώσεις που τώρα, μεταξύ των οποίων και το ΚΚΕ (μ-λ), χαρακτηρίζουν ως «μεθόδευση» ή ως «γραφειοκρατική κουλτούρα» τον αποκλεισμό της ΟΚΔΕ-Εργατική Πάλη, είμαστε σίγουρες, σίγουρα και σίγουροι πως θα ζητούσαν τον αποκλεισμό της (και υπάρχουν ή υπήρξαν τέτοιες αντιμεταναστευτικές, αντιπροσφυγικές ή σιωνιστικές αντικαπιταλιστικές/αντισυστημικές οργανώσεις – δείτε στην υποσημείωση *3).

Το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης δεν αφορά μόνο τις διακρίσεις βάσει καταγωγής ή χρώματος. Αφορά κάθε είδους διακρίσεις. Εξ’ ου και δεν μπορεί να έχει θέση σε αυτό μια οργάνωση που δημοσίευσε τόσα κείμενα με ακραίο ομοτρανσφοβικό και σεξιστικό λόγο. Όπως πολύ σωστά ανακοίνωσε ήδη η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία, με αυτά τα κείμενα η ΟΚΔΕ-Εργατική Πάλη έβγαλε από μόνη της τον εαυτό της εκτός φεστιβάλ.

Επίσης, το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ δεν είναι ένα φιλελεύθερο φεστιβάλ, αλλά ταξικό. Ας μην ξεχνάμε πως από τον Σεπτέμβριο του 2015 αποκλείστηκε και ο ΣΥΡΙΖΑ από το Φεστιβάλ, ως μια μνημονιακή πλέον δύναμη που σύντομα θα εφάρμοζε αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα. Γι’ αυτό και αποκλείστηκε τώρα από το Φεστιβάλ και η Νέα Αριστερά, ως ένα κόμμα βασικά στελέχη του οποίου υπήρξαν υπουργοί του μνημονιακού ΣΥΡΙΖΑ παίρνοντας μεταξύ άλλων και αντιμεταναστευτικές αποφάσεις (όπως πχ με τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας το 2016), αλλά και ψηφίζοντας σειρά μνημονιακών αντεργατικών/αντιλαϊκών μέτρων. Με δεδομένο ότι η Νέα Αριστερά δεν έχει απολογηθεί για αυτή την πολιτική των στελεχών της, αλλά αντιθέτως προσανατολιζόταν ως τώρα στη συμμαχία με παραδοσιακές μνημονιακές δυνάμεις όπως το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν ήταν δυνατό να γίνει δεκτή στο Φεστιβάλ. Και δεν έγινε!

Ως προς το ζήτημα της Νέας Αριστεράς, η ανακοίνωση του ΚΚΕ (μ-λ) που μας στοχοποιεί ονομαστικά, αλλά και η ανακοίνωση άλλων οργανώσεων που αποχώρησαν φέτος από τη συνδιοργάνωση του Φεστιβάλ, βρίθουν ανακριβειών: Η συνέλευση του Φεστιβάλ αποφάσισε καθαρά και ξάστερα τον αποκλεισμό της Νέας Αριστεράς, με τη δική μας ομάδα να είναι από αυτές που εισηγήθηκαν αυτόν τον αποκλεισμό. Δεν υπήρξε ούτε μία οργάνωση που θέλησε τον αποκλεισμό μόνο της ΟΚΔΕ-Εργατική Πάλη, αλλά όχι της Νέας Αριστεράς (μόνο μία που ήταν εναντίον στον αποκλεισμό και των δύο).

Τέλος, να τονίσουμε εδώ πως ούτε και η αγνόηση του Παλαιστινιακού από το Φεστιβάλ είναι ένας αληθής ισχυρισμός, όπως παρουσιάζεται στις ανακοινώσεις του ΚΚΕ (μ-λ) και άλλων οργανώσεων. Η υπεράσπιση της Παλαιστίνης είναι η κεντρική θεματική του 25ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ. Τα χρώματα της Παλαιστίνης είναι στην κεντρική αφίσα που σύντομα θα γεμίσει τους δρόμους της πόλης (και έχει ήδη αναρτηθεί με μπάνερ σε κεντρικά σημεία).

Λυπούμαστε βαθιά, τόσο για την κακοποιητική στάση της ΟΚΔΕ-Εργατική Πάλη, όσο και την υποστήριξή της από το ΚΚΕ (μ-λ) και άλλες οργανώσεις. Βρεθήκαμε μαζί τους στον δρόμο από την ίδρυσή μας πάμπολλες φορές για διάφορες θεματικές, όπως και στα εργατικά σωματεία, στα οποία δραστηριοποιούνται τόσο μαχητικά.

Φέτος το Φεστιβάλ έκανε την επιλογή να σταθεί στο πλευρό της λοατκια+ κοινότητας και να διατηρήσει τον ταξικό και αντισυστημικό του χαρακτήρα. Είμαστε περήφανες, περήφανα και περήφανοι που συμμετέχουμε στη συνδιοργάνωσή του. Σας καλούμε να το στηρίξετε τόσο με την παρουσία σας σε αυτό (20-22 Ιουνίου) όσο και με τη συμμετοχή σας στο στήσιμό του, καθώς πρόκειται για ένα αυτοοργανωμένο εγχείρημα: https://www.facebook.com/share/p/i2zUW2ZregKUbUUD/.

ομάδα Sylvia Rivera – για ένα κινηματικό Thessaloniki Pride

*1 https://www.kkeml.gr/anakoinosi-toy-kkeml-gia-to-25o…/…

*2 https://www.okde.gr/archives/20938

https://www.okde.gr/archives/21248…

https://www.okde.gr/archives/21307…

https://www.okde.gr/archives/21056…

*3 https://athens.indymedia.org:6669/post/976439/ (αν δεν ανοίγει το λινκ, αναζητήστε σε μια μηχανή αναζήτησης το κείμενο της ομάδας terminal 119 με τίτλο «Ο αντισιωνισμός είναι αντισημιτισμός»

https://socialistikiprooptiki.blogspot.com/…/blog-post…

Σχολιάστε