
«Με αφορμή την Πανελλαδική Ημέρα Δράσης Ενάντια στην Κουλτούρα του Βιασμού στις 18 Μάη, δημοσιεύουμε την ανακοίνωση της ομάδας Sylvia Rivera για ένα κινηματικό Thessaloniki Pride σχετικά με την σχεδιαζόμενη νομοθετική τροποποίηση του άρθρου 336 ΠΚ. Το σχέδιο νόμου του νέου Ποινικού Κώδικα περιορίζει την έννοια του βιασμού, άρα λιγοστεύει τις πιθανότητες καταδίκης των βιαστών. Η ανακοίνωση είχε πρωτοδημοσιευτεί στις 20 Μάρτη 2019».
Την ανακοίνωση της Sylvia Rivera την έχουμε δημοσιεύσει στο πρώτο τεύχος της εφημερίδας μας «Η Κόκκινη» (Μάης 2019).

«Το σχέδιο για τον νέο Ποινικό Κώδικα που δημοσιεύθηκε για διαβούλευση πριν λίγες ημέρες αλλάζει την έννοια του βιασμού ως ποινικού αδικήματος. Μέχρι σήμερα, στο ελληνικό ποινικό δίκαιο ο βιασμός προϋποθέτει δύο στοιχεία. Πρώτον, τη σεξουαλική επαφή (συνουσία ή άλλη ασελγή πράξη) και δεύτερον, τον εξαναγκασμό (με σωματική βία ή με απειλή σπουδαίου και άμεσου κινδύνου).
Καθώς όμως τα θύματα βιασμού παραμένουν σε πολλές περιπτώσεις απροστάτευτα και οι θύτες ατιμώρητοι, διεθνώς υπάρχει η τάση ενίσχυσης της προστασίας των θυμάτων με διάφορα μέσα. Με την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, με την προληπτική παρέμβαση, με εκπαιδευτικά και θεραπευτικά προγράμματα, με υποστηρικτικές υπηρεσίες, αλλά και με την ενίσχυση του νομικού πλαισίου προστασίας των θυμάτων. Μάλιστα, πριν λίγα χρόνια υπογράφηκε για τον σκοπό αυτό η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας. Στη Σύμβαση αυτή προβλέπεται η ποινικοποίηση κάθε μορφής μη συναινετικής σεξουαλικής πράξης. Η συναίνεση, σύμφωνα με τη Σύμβαση, πρέπει να παρέχεται εκουσίως σαν αποτέλεσμα της ελεύθερης βούλησης του ατόμου. Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης αποτελεί νόμο του ελληνικού κράτους, δηλαδή το κράτος είναι υποχρεωμένο να διευρύνει με όλους τους τρόπους την προστασία των γυναικών απέναντι στη βία που ασκείται εναντίον τους, σεξουαλική ή μη.

Κι όμως, έρχεται το νέο σχέδιο του Ποινικού Κώδικα να στενέψει τον ορισμό του βιασμού, όπως τον ξέρουμε. Ως εξαναγκασμό σε σεξουαλική πράξη ορίζει πλέον, εκτός από τη σωματική βία, μόνο την απειλή σοβαρού και άμεσου κινδύνου κατά της ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας του θύματος. Μέχρι σήμερα, εξαναγκασμό αποτελούσε γενικά κάθε απειλή σοβαρού και άμεσου κινδύνου, όχι μόνο εκείνη η απειλή που στρέφεται κατά της ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας. Αντί ο νέος νόμος να διευρύνει τον ορισμό του εξαναγκασμού, αντί να συμπεριλάβει στον βιασμό οποιαδήποτε μορφή σεξουαλικής επαφής χωρίς τη συναίνεση του θύματος, κάνει το ακριβώς αντίθετο. Αφήνει απροστάτευτα θύματα που εξαναγκάζονται σε σεξουαλική επαφή με άλλα μέσα, για παράδειγμα με απειλή κατά της ζωής τρίτου προσώπου, ακόμα και οικείου. Αρκεί να σκεφτούμε μια γυναίκα που εξαναγκάζεται σε σεξουαλική επαφή με κάποιον ο οποίος απειλεί να βιάσει το παιδί της αντί την ίδια. Η γυναίκα αυτή, για τον νέο Ποινικό Κώδικα, δεν θα είναι θύμα βιασμού, αλλά άλλων πολύ ηπιότερων αδικημάτων.
Η οπισθοδρόμηση αυτή στην προστασία των γυναικών και κάθε θύματος βιασμού δεν πρέπει να γίνει ανεκτή. Όχι μόνο πρέπει να καταψηφιστεί ο νέος νόμος για τον βιασμό, αλλά πρέπει και να ενισχυθεί νομικά και θεσμικά η προστασία των θυμάτων απέναντι στη σεξουαλική βία. Όλες μαζί, μετανάστριες, εργαζόμενες, άνεργες, προσφυγοπούλες, ντόπιες, διεκδικούμε την προστασία μας απέναντι σε κάθε μορφή βίας που ασκείται σε βάρος μας, σωματικής ή ψυχολογικής. Διεκδικούμε το δικαίωμα αυτοδιάθεσης του σώματός μας και αγωνιζόμαστε ενάντια σε κάθε μορφή καταπίεσης του φύλου μας.

Ομάδα Sylvia Rivera – για ένα κινηματικό Thessaloniki Pride