
Γράφει η Κωνσταντίνα Φιλιπποπούλου
Ο ΑΣΑΝΖ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΣ ΕΠΕΙΔΗ ΤΟΛΜΗΣΕ ΝΑ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙ
ΤΑ ΜΑΖΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΗΠΑ
Μετά τη βίαιη σύλληψη του Ασάνζ στο Λονδίνο στις 11 Απριλίου από την Μητροπολιτική αστυνομία και την απομάκρυνσή του από την πρεσβεία του Εκουαδόρ που ήταν το καταφύγιο αλλά και η «φυλακή» του για εφτά συνεχόμενα χρόνια, η κοινή γνώμη περίμενε με κομμένη την ανάσα. Να θυμίσουμε ότι η Κυβέρνηση του Εκουαδόρ απέσυρε το άσυλο που του είχε χορηγηθεί ήδη από το 2012 με την αιτιολογία ότι ο Ασάνζ με τη δράση του δυσχεραίνει τη σχέση του Εκουαδόρ με τις γειτονικές χώρες όπως και με τις ΗΠΑ και λόγω της ιδιόρρυθμης και δύστροπης συμπεριφοράς του απέναντι στο προσωπικό της Πρεσβείας. Έτσι η αστυνομία συνέλαβε τον Ασάνζ για παραβίαση των περιοριστικών όρων και της εγγύησης που του είχε επιβληθεί από το βρετανικό Δικαστήριο και όχι για την καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση-η καταγγελία για βιασμό είχε ήδη παραγραφεί- από τη Σουηδία, ενώ ζήτησε εκ νέου την έκδοσή του.
Όπως έγινε γνωστό, στην πρεσβεία του Εκουαδόρ και όσο έμενε εκεί ο Ασάνζ υπήρχε εγκατεστημένο σύστημα εσωτερικής παρακολούθησης καμερών και φωνητικής καταγραφής. Το σύστημα αυτό αρχικά είχε σκοπό τη φύλαξη του Ασάνζ, ωστόσο η νέα φιλοαμερικανική κυβέρνηση του Εκουαδόρ υπό τον Λένιν Μορένo κατέγραφε τον Ασάνζ σε συναντήσεις του με γιατρούς και δικηγόρους. Μία μέρα μάλιστα πριν από τη σύλληψη του, δόθηκε στα ΜΜΕ βίντεο που δείχνει τον Ασάνζ με το εσώρουχο να κάνει skateboard κ.α. με σκοπό να καταδείξουν την «προβληματική του συμπεριφορά» μέσα στην Πρεσβεία και την έλλειψη υγιεινής. Οι στιγμές αυτές προφανώς ανήκουν στην ιδιωτική σφαίρα του ατόμου και δεν μπορούν να προβάλλονται στο κοινό, χωρίς μάλιστα τη συναίνεση του προσώπου. Θυμίζουν όμως αρκετά τον Μεγάλο Αδερφό στο «1984» του Τζορτζ Όργουελ και την ισοπέδωση του ατόμου από ένα μοχθηρό και αυταρχικό σύστημα εξουσίας, πέρα από κάθε αίσθημα δικαίου και ανθρωπιάς.
«Η σύλληψη του Ασάνζ είναι ένα έγκλημα που η ανθρωπότητα δεν θα ξεχάσει ποτέ» (Ραφαέλ Κορέα, προηγούμενος πρόεδρος του Εκουαδόρ).
Ο Ασάνζ από τη στιγμή της σύλληψής του και έπειτα κρατούνταν στις φυλακές υψίστης ασφαλείας του Belmarsh στο κέντρο του Λονδίνου γνωστές και ως «Γκουαντάναμο μπέι» της Βρετανίας. Το «ζοφερό», όπως το περιγράφουν ξένα πρακτορεία ειδήσεων, σωφρονιστικό ίδρυμα έλαβε το συγκεκριμένο προσωνύμιο μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, όταν σημαντικός αριθμός ατόμων τέθηκε στις εν λόγω φυλακές υπό κράτηση βάσει του αντι-τρομοκρατικού νόμου. Σύμφωνα μάλιστα με έκθεση του ιδρύματος, λόγω «σημαντικής έλλειψης προσωπικού», «έχει περιοριστεί το χρονικό διάστημα που επιτρέπεται στους κρατουμένους να βγαίνουν από το κελί τους».
Στη συνέχεια σε δίκη που έγινε, το βρετανικό Δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για παραβίαση των περιοριστικών όρων και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης έως και έναν χρόνο, ποινή δυσανάλογη για τη βαρύτητα του αδικήματος. Παράλληλα, ο ΟΗΕ έκανε λόγο για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σήμερα στον Ασάνζ επιτρέπεται να έχει μαζί του στη φυλακή μόνο την Αγία Γραφή, χωρίς καθόλου γραφική ύλη, ενώ βρίσκεται σε καθεστώς απομόνωσης στο κελί του τις 23 ώρες του 24ωρου. Όπως δηλώνουν στενοί συνεργάτες του στα Wikileaks η υγεία του είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη λόγω του μακρόχρονου εγκλεισμού του.
Αμέσως μετά τη σύλληψη του, είχε υποβληθεί αίτημα έκδοσής του και από τις ΗΠΑ κατηγορούμενος για συνωμοσία μέσω υπολογιστών (conspiracy to commit computer intrusion), που επισύρει ποινή φυλάκισης μέχρι πέντε χρόνια. Ωστόσο έναν μήνα μετά, το νέο κατηγορητήριο βασίζεται πλέον στον νόμο περί κατασκοπείας (Espionage Act), που προβλέπει βαρύτατες ποινές. Έως και αυτήν της θανατικής ποινής.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το νέο κατηγορητήριο ο Ασάνζ «συνωμότησε με την Μάνινγκ», προκειμένου να σπάσει τους κωδικούς και να αποκαλύψει εκατοντάδες χιλιάδες απόρρητα αμερικανικά έγγραφα. Μία ακόμα κατηγορία αναφέρει ότι κατά την αποκάλυψη των εγγράφων εξέθεσε εμπιστευτικές πηγές στη Μέση Ανατολή και την Κίνα, «βάζοντας τις σε κίνδυνο».
Σε ανάρτηση του o whistleblower Edward Snowden αναφέρει: «το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης μόλις κήρυξε πόλεμο, όχι μόνο στο wikileaks, αλλά στη δημοσιογραφία. Δεν έχει να κάνει μόνο με τον Ασάνζ, αλλά με το μέλλον των ΜΜΕ».
Η Wikileaks, καθώς και μεγάλα ειδησιογραφικά μέσα, κάνουν λόγο για ανοιχτή επίθεση της αμερικανικής κυβέρνησης στη συνταγματικά κατοχυρωμένη ελευθερία του τύπου και στην πρώτη τροπολογία του αμερικανικού συντάγματος.

Τη σύλληψη του Ασάνζ ακολούθησαν οι συλλήψεις της Τσέλσι Μάνινγκ στις ΗΠΑ και του Όλα Μπίνι στο Εκουαδόρ. Η Μάνινγκ, παρόλο που της είχε δοθεί χάρη από τον Πρόεδρο Ομπάμα, τελικά κρατήθηκε στη φυλακή. Αρνήθηκε να καταθέσει για τον Ασάνζ. Η ίδια αφέθηκε τελικά ελεύθερη, για να συλληφθεί εκ νέου λίγο αργότερα. Ο Όλα Μπίνι συνελήφθη, ενώ επιχειρούσε να μεταβεί στην Ιαπωνία στις 11 Απριλίου. Εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Εκουαδόρ χαρακτήρισε τον Μπίνι ως «πρόσωπο που πρόσκειται στα Wikileaks» και πρόσθεσε ότι τα τελευταία χρόνια είχε μεταβεί τουλάχιστον 12 φορές στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο.
Οι ενέργειες των ιμπεριαλιστικών κυβερνήσεων εναντίον του Ασάνζ και της Μάνινγκ που βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα, προβληματίζουν όχι μόνο για την εξάντληση της αυστηρότητας και των ταλαντευόμενων δικονομικών ελιγμών που έχουν επιστρατεύσει, αλλά και για τον αντίκτυπο που μπορεί να έχουν για το μέλλον.
Η απόκτηση του Ασάνζ από τις ΗΠΑ αποτελεί κίνδυνο τόσο για τον ίδιο όσο και για τις πηγές του. Τα wikileaks έχουν αποκαλύψει σκάνδαλα σε όλο τον κόσμο σε διάφορους τομείς, με το υλικό που τους έχουν εμπιστευτεί και αποστείλει ανώνυμα απλοί πολίτες. Επομένως ο Ασάνζ θα μπορούσε να είναι το κλειδί για όλες αυτές τις πληροφορίες, ένα όπλο με ασύλληπτες προεκτάσεις. Και αυτός είναι ένας από τους λόγους που ο Τζούλιαν Ασάνζ δεν πρέπει να εκδοθεί στις ΗΠΑ. Ο ίδιος εμφανίστηκε μέσω βιντεοκλήσης από τη φυλακή Belmarsh και δήλωσε «Δεν θέλω να παραδοθώ για να εκδοθώ. Το μόνο που έκανα ήταν δημοσιογραφία για την οποία μου δόθηκαν πάρα πολλά βραβεία και προστάτευσα πάρα πολλούς ανθρώπους».
Το έγκλημα του Τζούλιαν Ασάνζ είναι η δημοσιοποίηση των εγκλημάτων πολέμου των ΗΠΑ. Και η σύλληψη του ίδιου και των άλλων δύο στελεχών της Wikileaks είναι μια απροκάλυπτη επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματα και στην αυτονόητη αξίωση για ελεύθερη και ακηδεμόνευτη δημοσιογραφία.

ΤΙΠΟΤΑ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΛΕΥΤΕΡΙΑ
ΣΤΟΝ ΤΖΟΥΛΙΑΝ ΑΣΑΝΖ, ΤΗΝ ΤΣΕΛΣΙ ΜΑΝΙΝΓΚ
& ΤΟΝ ΟΛΑ ΜΠΙΝΙ!!!
*Το άρθρο είναι δημοσιευμένο στο 2ο φύλλο της εφημερίδας «Η Κόκκινη» (Καλοκαίρι 2019).