Αντιφασιστικός – αντιπατριαρχικός Σεπτέμβρης στη Θεσσαλονίκη στις επετείους των δολοφονιών του Παύλου Φύσσα και Ζακ/Zackie oh

Πορεία 21ης Σεπτέμβρη 2019

Στη μνήμη Ζακ Κωστόπουλου/Zackie Oh

21η Σεπτεμβρίου 2018 – Ομόνοια – Λίγο μετά τις 2:30 το μεσημέρι

Ένα πρόσωπο βρίσκεται μπροστά σε έναν επώνυμο φούρνο.

Ένας άντρακλας – παρουσία δύο αγνώστων – εμποδίζει τον άνθρωπο να μπει, το τραμπουκίζει.

Πέντε λεπτά αργότερα το πρόσωπο βρίσκεται εγκλωβισμένο σε διπλανό «κοσμηματοπωλείο».

Πριν βρεθεί εκεί είχε φωνάξει “βοήθεια”.

Προσπαθεί να βγει.

Ο άντρακλας παρακολουθεί από απόσταση, μιλώντας στο τηλέφωνο.

 Μέσα στα σπασμένα τζάμια της βιτρίνας το πρόσωπο ξυλοκοπείται ανελέητα από τον «κοσμηματοπώλη», έναν κτηματομεσίτη, περαστικούς.

 Και ο άντρακλας δίπλα – φορώντας ένα κίτρινο μπλουζάκι.

Ο κόσμος παρακολουθεί, μάλλον γουστάρει.

 Αστυνομικοί φτάνουν – το πρόσωπο πεσμένο, αιμόφυρτο.

Ο άντρακλας έχει κλείσει το τηλέφωνο – τους λέει πως “θέλει κι ασθενοφόρο”.

Το ΕΚΑΒ φτάνει. Ο άντρακλας μιλά με νοσοκόμο.

Λέγεται πως το πρόσωπο κάνει μία τελευταία προσπάθεια να σωθεί.

Όταν η Αστυνομία – 8 άτομα – δίνει στο ανήμπορο πια πλάσμα τη χαριστική βολή, κάνοντας “άριστα τη δουλειά της”*, γιατί “αυτή είναι η πρακτική και αν σας αρέσει”* ο άντρακλας κρατά το περίσσιο της Γκλοπ.

Το πρόσωπο – καθαρό από ουσίες – υποκύπτει στα τραύματά του κατά τη διακομιδή στο νοσοκομείο.

Γιατί;

Το πρόσωπο ήταν ο Ζακ Κωστόπουλος. O ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβιστής. Η Drag Queen “Zackie Oh”. O οροθετικός στον ΗΙV και ακτιβιστής για τα δικαιώματα των οροθετικών στον HIV. O εθελοντής στη Θετική Φωνή(Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος) και εργαζόμενος στο Athens Checkpoint(Κέντρο εξέτασης, συμβουλευτικής και πρόληψης του HIV και άλλων ΣΜΝ). Ο εθελοντής στο Red Umbrella Athens, Κέντρο Ημέρας για εργαζόμενες/ους στο σεξ. Ο αρθρογράφος (Documento). Ο πρώην πρόεδρος της ΟΛΚΕ (Ομοφυλοφυλική και Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας).

 Και αυτοπροσδιοριζόταν ως: “Είμαι 30 χρονών, Drag Queen, ακτιβιστής. Είμαι οροθετικός, είμαι αδερφή. Ασχολούμαι ως ακτιβιστής κυρίως με αυτά τα θέματα, αλλά και με τα ανθρώπινα δικαιώματα γενικά. Είναι μια Drag Queen οροθετική τσούλα!”

 Κάθε τραγωδία έχει τους ρόλους της και πρωταγωνιστές αυτού του δράματος είναι πολλοί. Όπως η Ζακie, έτσι και αυτοί δε φέρουν μόνο ονόματα, αλλά εκπροσωπούν και κάποια στοιχεία της κοινωνίας.

Πατριαρχία. Ο άντρακλας βρίσκεται σε αυτόν τον φόνο από την αρχή μέχρι το τέλος. Στην αρχή είναι Τραμπούκος – όπως θέλει η Πατριαρχία τους άρρενες να είναι – όχι όμως πάντα και παντού. Κατά τύχη(κάμερα κλειστού κυκλώματος) μάθαμε πως τραμπούκιζε ξεκάθαρα το Ζακ μπροστά στον φούρνο. Κατά τα άλλα δρα ψύχραιμος. Άλλωστε, τα έχει καλά σχεδόν με όλους (τους νοικοκυραίους) με τον αγελαίο τρόπο που θέλει η πατριαρχία αυτός να επικοινωνεί. Τους παρακολουθεί άνετα να λιντσάρει το Ζακ – με όλη την άνεση που αυτή του παρέχει να κινείται “άνετος κι ωραίος” στη δημόσια σφαίρα, στην αγορά, μέρα μεσημέρι. Κάνοντας περίπου Ό,τι Θέλει. Ο Άντρακλας, όπως και όλοι όσοι συμμετέχουν ενεργητικά ή παθητικά στη δολοφονία απλά κοιτώντας, εκφράζει άριστα την πατριαρχία. Παρακολουθεί και κρατάει το γκλοπ του κράτους την ώρα που αυτό δολοφονεί τη θηλυκότητα, την ακτιβίστρια, την οροθετικιά. Ο άντρακλας εξυπηρετείται από το βαθύ κράτος το οποίο λέει οτι “είναι αδύνατον να τον εντοπίσουν” κατά τη διάρκεια της προανάκρισης, μη διστάζοντας να επιστρέψει τη χάρη.

Φασισμός. Ο «Κοσμηματοπώλης» με τον φίλο Κτηματομεσίτη φαίνονται οικογενειάρχες καθημερινοί. Στην αρχή είπαν πήγαν να προστατέψουν το «κοσμηματοπωλείο» από τον πρεζάκια ληστή. Τελικά,σύμφωνα τις τοξικολογικές εξετάσεις και με την κατάθεση του άντρακλα δεν ήταν ούτε πρεζάκιας ούτε ληστής (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αν ήταν πρεζάκιας ή ληστής θα νομιμοποιούσε τέτοια αγριότητα). Ο κτηματομεσίτης είναι οργανωμένος στο “Πατριωτικό Μέτωπο” – στην άκρα δεξιά. Και εκείνη τη μέρα οι δύο μικροαστοί επαναδιεκδίκησαν την Ομόνοια ως το “ζωτικό χώρο” (Lebensraum) που τους υπόσχεται ο Φασισμός ότι θα έχουν και ότι δικαιούνται ως νοικοκυραίοι να καθαρίσουν από Λοατκια+, πρεζάκια, τρελές, μετανάστριες, πρόσφυγες. “Πρεζάκια και Γκέι δεν είστε αναγκαίοι” όπως φώναξαν χρυσαυγίτες λίγες μέρες μετά στον τόπο του εγκλήματος – ποθώντας ασύστολα να εξαπολύσουν φρενήρη βία εναντίον καθεμιάς/καθενός/καθ* μη κανονικού. Από το Oλοκαύτωμα μέχρι τον Παύλο Φύσσα ο φασισμός θρέφεται με το αίμα των διαφορετικών. Και η Zackie μας δεν ταίριαξε σε κανένα καλούπι!

Αστυνομία – Κυβέρνηση – Κράτος. Σύμφωνα με τον (τότε) γενικό γραμματέα Ειδικών Φρουρών “οι αστυνομικοί έκαναν άριστα τη δουλειά τους”. Προστατεύοντας την τάξη, τους μικροαστούς, τους οικογενειάρχες, από έναν άνθρωπο που ίσως φαινόταν σαν ληστής, ίσως σαν τοξικομανής, ίσως που ήξεραν ότι είναι ένας από τους σημαντικότερους ακτιβιστές του ΛΟΑΤΚΙΑ+ κινήματος, ίσως που ήξεραν ότι είναι Drag Queen, ότι είναι οροθετικός. Άλλωστε πολλές φορές έχει προστατέψει η αστυνομία τους “κανονικούς ανθρώπους” από περίεργα παιδιά που τριγυρίζουν έξω (Αλέξης Γρηγορόπουλος), από αντιφασίστες (Παύλος Φύσσας), από πρόσφυγες και μετανάστες (Ebuka) και άλλ*, εξοντώνoντας τ* ή συμβάλλοντας κομβικά στην εξόντωση τους. Και όλα αυτά με την ανοχή και την κάλυψη της κυβέρνησης και της δικαστικής εξουσίας: Οι αστυνομικοί που ενεπλάκησαν στη δολοφονία Κωστόπουλου πέρασαν ΕΔΕ μόνο μετά από μήνες πιέσεων από την οικογένεια Κωστόπουλου και την ομάδα “Justice for Zackie”, ενώ στη συνέχεια επέστρεψαν στα πόστα τους μέχρι νεοτέρας. Συνεπώς θα ήταν δύσκολο να πούμε ότι η αυξημένη επιθετικότητα της κυβέρνησης και οι πρόσφατες δηλώσεις αστυνομικών συνδικαλιστών και αξιωματούχων δε συνδέονται με αποτρόπαια εγκλήματα στο όνομα του νόμου και της τάξης που έρχονται στο μέλλον.

Εκτός εάν απαντήσουμε

Τα Λοατκια+ χάσαμε άλλη μία αδελφή μας.

 Οι αντιφασίστριες είδαμε τον φασισμό να δολοφονεί ξανά.

Οι ακτιβίστριες χάσαμε άλλη μία συντρόφισσά μας.

Οι θηλυκότητες είδαμε την πατριαρχική κοινωνία γύρω μας να δολοφονεί δεύτερη φορά το Ζακ στα Media προκειμένου να προστατευτεί το όνομα Αστυνομικών, Καταστηματαρχών, Οικογενειαρχών, Αντρακλάδων.

Οποιοσδήποτε άνθρωπος είδε έναν συνάνθρωπό του να χάνεται.

Η απάντησή μας βρίσκεται στο δρόμο!

Ένα Χρόνο μετά τη δολοφονία – 21 Σεπτεμβρίου 2019 – 6μμ – Άγαλμα Βενιζέλου, Θεσσαλονίκη

 Η ΖΑΚΙ ΖΕΙ ΤΣΑΚΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΝΑΖΙ!

Ανοιχτή Συνέλευση
για έναν αντιπατριαρχικό και αντιφασιστικό Σεπτέμβρη

Το κείμενο της συνέλευσης εδώ: https://www.facebook.com/…/gm.24263023274…/772551119830600/…

*(Το κείμενο για την πορεία της Τετάρτης για τον Παύλο Φύσσα θα προστεθεί σε αυτήν την ανάρτηση τις επόμενες ώρες)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s