«Γιατί φοβούνται τόσο πολύ την τίμια λέξη;*»

Ανακοίνωση της σύνταξης της εφημερίδας «Η Κόκκινη» σχετικά με τη δικαστική απόφαση απαγόρευσης λειτουργίας του πολιτιστικού συλλόγου «Αδελφότητα Κύριλλος και Μεθόδιος» στον νομό Σερρών.  

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Σερρών με την απόφαση υπ. αριθμ. 185/2019 στις 13 Σεπτέμβρη 2019 απαγόρευσε τη λειτουργία ενός πολιτιστικού συλλόγου στον νομό Σερρών, της Αδελφότητας «Κύριλλος και Μεθόδιος».

Ο λόγος; Ο σύλλογος αυτός επιχειρεί να διασώσει τα τραγούδια, τη γλώσσα και την πολιτιστική κληρονομιά του «ντόπιου» πληθυσμού, δηλαδή των εθνικά Μακεδόνων. Και αυτό η ελληνική «Δικαιοσύνη» το θεωρεί σκανδαλώδες και κολάσιμο. Έτσι το δικαστήριο δικαίωσε τους ακραιφνείς Μακεδονομάχους, τον χρυσαυγίτη πρώην βουλευτή Παναγιώταρο και τον Δικηγορικό Σύλλογο Σερρών, που κινήθηκαν νομικά κατά του συλλόγου απαιτώντας την «ανακοπή λειτουργίας» του.

Η Αδελφότητα «Κύριλλος και Μεθόδιος» στη Νέα Ηράκλεια Σερρών αποτελεί λοιπόν, σύμφωνα με το δικαστήριο, απειλή για τη δημόσια τάξη.

Η δικαστική απόφαση ρητώς αποφαίνεται πως μοναδική «ντόπια» γλώσσα στον νομό Σερρών είναι η ελληνική και καμία άλλη.

Και όμως. Για τον νομό Σερρών η αναφορά, όπου στην πρωτεύουσά του βρήκε μαρτυρικό θάνατο το 1413, πριν 600 και πλέον χρόνια, ο κοινωνικός επαναστάτης της οθωμανικής αυτοκρατορίας σεΐχης Μπεντρεντίν, ο ηγέτης που είχε ξεσηκώσει εξεγέρσεις των χωρικών -μουσουλμάνων και χριστιανών- σε Βαλκάνια, Αιγαίο και Μικρά Ασία.

Για τον νομό Σερρών αποφάνθηκε το δικαστήριο, όπου στο χωριό Μπάνιτσα (Καρυές σήμερα, σύμφωνα με την κρατικά επιβεβλημένη ονομασία) έπεσε πολεμώντας στις 4 Μάη 1903 ο Γκότσε Ντέλτσεφ, ο οργανωτής της μακεδονικής επανάστασης του Ίλιντεν.

Στον νομό Σερρών λοιπόν, σύμφωνα με την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου, οι ντόπιοι κάτοικοί της μιλούσαν ανέκαθεν την ελληνική και μόνο. Αυτή φαίνεται θα μιλούσαν και οι Τούρκοι κάτοικοι που διώχθηκαν με την ανταλλαγή πληθυσμών το 1923. Το ίδιο και οι Αρναούτηδες (Αρβανίτες). Και οι βλαχόφωνοι. Και φυσικά την ίδια γλώσσα ακριβώς θα μιλούσαν και οι σλαβόφωνοι κάτοικοί της.

Και έτσι, με μια δικαστική απόφαση τακτοποιείται βολικά η Ιστορία, και όλοι οι σκελετοί των εγκλημάτων του ελληνικού κράτους απέναντι στις καταπιεσμένες εθνικές μειονότητες καταχωνιάζονται και πάλι στα ντουλάπια τους.

Με μια δικαστική απόφαση αναιρείται η κοινή πρακτική σε όλο τον χώρο της ελληνικής Μακεδονίας να αποκαλούνται «ντόπιοι» οι έχοντες εθνικά μακεδονική καταγωγή – και συχνά εθνική μακεδονική συνείδηση. Και να αποκαλούνται «ντόπικα» ή «ντόπια» η σλαβική μακεδονική γλώσσα που μιλιέται και σήμερα σε αρκετά χωριά.

Αλλά τι λίγη και σαθρή η κοινωνική τάξη και η δήθεν κανονικότητα που χρειάζονται τις δικαστικές αποφάσεις για να επιβληθούν! Και τι αξιολύπητες προοπτικές έχουν όσοι προσπαθούν να ταιριάξουν με το ζόρι την ιστορική πραγματικότητα με τους εθνικιστικούς μύθους πετσοκόβοντάς την στο κρεβάτι του Προκρούστη!

Η Αδελφότητα «Κύριλλος και Μεθόδιος» αξίζει την αποφασιστική συμπαράστασή μας απέναντι στην ελληνική Δικαιοσύνη, τους Μακεδονομάχους και τους χρυσαυγίτες σε τούτη τη δικαστική περιπέτεια. Και αυτή την συμπαράσταση, με λόγο και έργα, οφείλουν να επιδείξουν συνολικά η Αριστερά και τα κινήματα στην Ελλάδα.

Εφημερίδα «Η Κόκκινη», 20 Σεπτέμβρη 2019

*Μπέρτολντ Μπρεχτ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s