ASYLUM FESTIVAL, Θεσσαλονίκη 4-5 Οκτώβρη

*Η εφημερίδα «Η Κόκκινη» στηρίζει και συμμετέχει στο Asylum Festival, το Φεστιβάλ που διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη στις 4-5 Οκτώβρη με σκοπό την υπεράσπιση του πανεπιστημιακού ασύλου!

-Κάτω τα χέρια από το Άσυλο-

Ανήκει στην Κοινωνία που αγωνίζεται!

H Νέα Δημοκρατία με το που ανέλαβε την κυβέρνηση επιχειρεί να βαθύνει τη βίαιη απόσπαση πλούτου και εξουσίας από την κοινωνική πλειοψηφία, με όπλο την καταστολή και το φόβο. Παίρνοντας τη σκυτάλη των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ επιτίθεται στον κόσμο της εργασίας και τη νεολαία, επιδιώκοντας το πέρασμα σειράς κοινών αγαθών στην επικράτεια της αγοράς (νερό, ενέργεια, παιδεία, υγεία, κα) και κάνοντας ξεκάθαρο τι εννοεί με τον όρο “επιστροφή στην κανονικότητα” για την εργασία.

Εν μέσω καλοκαιριού, μαζί με κάποια πολύ χρήσιμα δώρα στο μεγάλο κεφάλαιο, ψηφίστηκε η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου αποτελεί κομμάτι του σχεδίου της να παραδώσει την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην αγορά, προωθώντας έτσι την εμπορευματοποίηση της. Φυσικά, για να το πετύχουν αυτό πρέπει να φιμώσουν το φοιτητικό κίνημα και τον κόσμο του αγώνα, μετατρέποντας, έτσι, τα πανεπιστήμια σε αποστειρωμένα ιδρύματα. Την ίδια στιγμή ενισχύονται οι δυνάμεις καταστολής (εδώ λεφτά υπάρχουν) με άμεσο στόχο την επίθεση σε κοινωνικούς χώρους και σε δομές αλληλεγγύης. Οι εικόνες από την βίαιη εκκένωση κατειλημμένων χώρων στέγασης προσφύγων και οι επιθέσεις σε αυτό-οργανωμένους χώρους στα Εξάρχεια προκάλεσαν οργή σε κάθε δημοκρατικό πολίτη.

Οι κινήσεις αυτές της ΝΔ ρίχνουν νερό στο μύλο των πιο αντιδραστικών στοιχείων της ελληνικής κοινωνίας  και επιχειρούν να στείλουν ένα διπλό μήνυμα. Στους από πάνω, ότι μπορούν να συνεχίσουν να λεηλατούν τις ζωές μας ανενόχλητα, καθώς το μόνο που μετράει είναι το κέρδος, ενώ στους εργαζόμενους/ες και τη νεολαία “βουλώστε το και καθίστε στα αυγά σας”. Κι όμως, λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο. Δεν θα φοβηθούμε και δεν θα υποκύψουμε στους εκβιασμούς τους. Ο κόσμος της εργασίας, της νεολαίας, του αγώνα έχουν ρίζες στην κοινωνία και πλούσιες παραδόσεις μάχης. Δε θα παραδώσουμε τόσο εύκολα τα όπλα.

Το άσυλο είναι κοινωνικό κεκτημένο και ως τέτοιο έχει υπάρξει κέντρο κοινωνικών αγώνων ενάντια σε κάθε εκμετάλλευση, σκοταδισμό και καταπίεση. Το πανεπιστημιακό άσυλο πολλάκις έχει χρησιμοποιηθεί από φοιτητές και πολίτες ως εργαλείο διακίνησης ιδεών αλλά και έμπρακτης εναντίωσης στη ρίζα των πραγματικών εγκλημάτων που υποθάλπει το ίδιο το σύστημα. Θεωρούμε το θέμα του Ασύλου ζωτικής σημασίας για το Πανεπιστήμιο και την Κοινωνία. Για αυτό επιβάλλεται να γίνει μια διευρυμένη και μαζική προσπάθεια προς την κατεύθυνση της υπεράσπισης του.

Με αυτή τη λογική στηρίζουμε το Asylum Festival Α.Π.Θ στις 4 και 5 Οκτώβρη. Καλούμε την κοινωνία της πόλης να δώσει το ‘παρών’ στο φεστιβάλ προκειμένου να προετοιμάσουμε τους κοινούς αγώνες, να φτιάξουμε δεσμούς αλληλεγγύης μεταξύ μας και να δείξουμε πώς είναι ένα ανοιχτό, ζωντανό και διεκδικητικό πανεπιστήμιο.

  1. Το event του Φεστιβάλ: https://www.facebook.com/events/694466291019565/

2. Η σελίδα «Hands Off» για το ζήτημα του ασύλου: https://www.facebook.com/u.hands.off

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s