Ο Πόλεμος, ο Φασισμός και ο Εξοπλισμός του Προλεταριάτου

Ένα επίκαιρο κείμενο του Τρότσκι που υπενθυμίζει πως η εργατική τάξη και οι καταπιεσμένοι/ες δεν πρέπει να έχουν καμιά προσδοκία από το κράτος και τη «Δικαιοσύνη» του για τον αγώνα κατά του φασισμού.

Σχόλιο της Σύνταξης της «Κόκκινης«

Σήμερα, στις 18 Δεκέμβρη 2019, ανακοινώθηκε η εισαγγελική πρόταση στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Η πρόταση αυτή αθωώνει όλη τη ναζιστική οργάνωση – εκτός Ρουπακιά – για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και ζητά να θεωρηθούν πλημμελήματα οι επιθέσεις των Ταγμάτων Εφόδου του Μιχαλολιάκου στο ΠΑΜΕ και στους Αιγύπτιους αλιεργάτες.

Είναι σίγουρο πως το κομμάτι της Αριστεράς που προσδοκά από τα δικαστήρια να φυλακίσουν και να διαλύσουν τη Χρυσή Αυγή δέχτηκε ένα ηχηρό σκαμπίλι. Αλλά είναι πάντα επώδυνο το να αναγκάζεσαι να ξυπνήσεις από τις αυταπάτες σου.

Ανεβάσουμε εδώ ένα κείμενο του Τρότσκι που προειδοποιεί, πριν παραπάνω από οχτώ δεκαετίες: «Το να απαιτείς από το κράτος, δηλαδή, από το κεφάλαιο, να αφοπλίσει τους φασίστες, σημαίνει ότι σπέρνεις τις χειρότερες δημοκρατικές αυταπάτες, ότι αποκοιμίζεις το προλεταριάτο και σπάζεις το ηθικό και τη θέλησή του«.

Τις επόμενες ημέρες θα ανεβάσουμε και άλλα σχετικά κείμενα του Τρότσκι και δικά μας πρωτότυπα άρθρα γύρω από την ανάγκη να σπάσει ο κόσμος της Αριστεράς από τις αυταπάτες πως είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί ο φασιστικός κίνδυνος με την καταφυγή στα δικαστήρια και την αστική νομιμότητα.

Το κείμενο του Τρότσκι

(Πρόκειται για απόσπασμα από το «Η 4η Διεθνής και ο Πόλεμος)

61. Ο πόλεμος απαιτεί την «εμφύλια ειρήνη». Στις σημερινές συνθήκες η αστική τάξη μπορεί να την πετύχει μονάχα διαμέσου του φασισμού. Έτσι ο φασισμός έχει γίνει ο κυριότερος πολιτικός παράγοντας του πολέμου. Η πάλη ενάντια στον πόλεμο προϋποθέτει την πάλη ενάντια στο φασισμό. Κάθε είδους επαναστατικό πρόγραμμα πάλης ενάντια στον πόλεμο («ντεφετισμός», «μετατροπή του ιμπεριαλιστικού πολέμου σε εμφύλιο πόλεμο», κλπ) μετατρέπεται σε κούφια λόγια αν η προλεταριακή πρωτοπορία βρεθεί ανίκανη να απωθήσει νικηφόρα το φασισμό.
Το να απαιτείς από το αστικό κράτος τον αφοπλισμό των φασιστικών συμμοριών, όπως κάνουν οι σταλινικοί, είναι σαν να παίρνεις το δρόμο της γερμανικής Σοσιαλδημοκρατίας και του Αυστρομαρξισμού. Ήταν ακριβώς ο Βελς και ο Οτο Μπάουερ. που «ζητούσαν» από το κράτος να αφοπλίσει τους Ναζί και να εξασφαλίσει την εσωτερική ειρήνη. Η αλήθεια είναι ότι μια «δημοκρατική» κυβέρνηση μπορεί -όταν την συμφέρει- να αφοπλίσει τις μεμονωμένες φασιστικές συμμορίες, αλλά αυτό το κάνει μονάχα για να αφοπλίσει, με περισσότερη θηριωδία, τους εργάτες και να τους εμποδίσει να εξοπλιστούν. Την επόμενη μέρα κιόλας, το αστικό κράτος θα δώσει στους φασίστες, που μόλις χτες τους «αφόπλισε», τη δυνατότητα να εξοπλιστούν διπλά και να χρησιμοποιήσουν με διπλάσια δύναμη τα όπλα τους ενάντια στο αφοπλισμένο προλεταριάτο. Το να απαιτείς από το κράτος, δηλαδή, από το κεφάλαιο, να αφοπλίσει τους φασίστες, σημαίνει ότι σπέρνεις τις χειρότερες δημοκρατικές αυταπάτες, ότι αποκοιμίζεις το προλεταριάτο και σπάζεις το ηθικό και τη θέλησή του.

62. Ξεκινώντας από το γεγονός του εξοπλισμού των φασιστικών συμμοριών. η μόνη σωστή επαναστατική πολιτική είναι η δημιουργία οπλισμένων εργατικών αποσπασμάτων, με στόχο την αυτοάμυνα, και το ακούραστο κάλεσμα στους εργάτες να εξοπλιστούν. Εδώ βρίσκεται το κέντρο βάρους όλης της σημερινής πολιτικής κατάστασης. Οι σοσιαλδημοκράτες, ακόμη και οι πιο αριστεροί, δηλαδή, εκείνοι που είναι πρόθυμοι να παπαγαλίζουν γενικές φράσεις για την επανάσταση και τη δικτατορία του προλεταριάτου, αποφεύγουν με επιμέλεια το ζήτημα του εξοπλισμού των εργατών, ή χαρακτηρίζουν ανοιχτά αυτό το καθήκον «χιμαιρικό», τυχοδιωκτικό, «ρομαντικό», κτλ.
Αντί(!) για τον εξοπλισμό των εργατών προτείνουν την προπαγάνδα ανάμεσα στους στρατιώτες, που στην πραγματικότητα δε διεξάγουν και είναι ανίκανοι να διεξάγουν. Μια απλή αναφορά στη δουλειά μέσα στο στρατό είναι αναγκαία για τους οπορτουνιστές μόνο και μόνο για να θάψουν το ζήτημα του εξοπλισμού των εργατών.

63. Η πάλη για το στρατό είναι αναμφισβήτητα το μεγαλύτερο μέρος της πάλης για την εξουσία. Η επίμονη και με αυτοθυσία δουλειά ανάμεσα στους στρατιώτες είναι το επαναστατικό καθήκον κάθε πραγματικού προλεταριακού κόμματος. Αυτή η δουλειά μπορεί να διεξαχθεί με εξασφαλισμένη την επιτυχία με τον όρο ότι ιδιαίτερα η γενική πολιτική του κόμματος και κυρίως μέσα στην νεολαία είναι σωστή. Το αγροτικό πρόγραμμα του κόμματος και γενικά το σύστημα των μεταβατικών διεκδικήσεων, που αφορούν τα βασικά συμφέροντα των μικροαστικών μαζών και ανοίγουν μπροστά τους μια προοπτική σωτηρίας, έχει τεράστια σημασία για την επιτυχία της δουλειάς στο στρατό στις χώρες εκείνες που έχουν ένα αξιόλογο αγροτικό πληθυσμό.

64. Θα ήταν παιδαριώδες, ωστόσο, να πιστεύει κανείς ότι μπορεί με την προπαγάνδα και μόνο να κερδιθεί όλος ο στρατός στη μεριά του προλεταριάτου κι έτσι γενικά να γίνεται περιττή η επανάσταση. Ο στρατός είναι ετερογενής και τα ετερογενή στοιχεία του είναι δεμένα με τα σιδερένια τσέρκια της πειθαρχίας. Η προπαγάνδα μπορεί να δημιουργήσει επαναστατικούς πυρήνες στο στρατό και να προετοιμάσει μια στάση συμπάθειας μέσα στους πιο προοδευτικούς στρατιώτες. Πέρα απ’ αυτό η προπαγάνδα και η αγκιτάτσια δεν μπορεί να κάνει τίποτε άλλο. Το να βασίζεται κανείς στο στρατό για την υπεράσπιση των εργατικών οργανώσεων από το φασισμό με δική του πρωτοβουλία, κι ακόμα το να εγγυάται τη μεταβίβαση της εξουσίας στα χέρια του προλεταριάτου, είναι σαν να υποκαθιστά με γλυκές αυταπάτες τα σκληρά μαθήματα της ιστορίας. Ο στρατός, το αποφασιστικό τμήμα του, μπορεί να πάει με την μεριά του προλεταριάτου την εποχή της επανάστασης, μονάχα στην περίπτωση που το ίδιο το προλεταριάτο θα έχει δείξει στο στρατό, στην πράξη, μια ετοιμότητα και μια ικανότητα να παλέψει για την εξουσία μέχρι την τελευταία σταγόνα του αίματος του. Μια τέτοια πάλη προϋποθέτει αναγκαστικά τον εξοπλισμό του προλεταριάτου.

65. Το καθήκον της μπουρζουαζίας είναι να εμποδίσει το προλεταριάτο να κερδίσει με το μέρος του το στρατό Ο φασισμός εκπληρώνει αυτό το καθήκον, κι όχι χωρίς επιτυχία, διαμέσου των οπλισμένων αποσπασμάτων του. Το άμεσο, το επείγον, το σημερινό καθήκον του προλεταριάτου συνίσταται όχι στην κατάληψη της εξουσίας, αλλά στην υπεράσπιση των οργανώσεων του από τις φασιστικές συμμορίες, που σε μια κάποια απόσταση πίσω τους στέκεται το καπιταλιστικό κράτος. Όποιος ισχυρίζεται ότι οι εργάτες δεν έχουν καμία δυνατότητα να εξοπλιστούν, διακηρύσσει έτσι ότι οι εργάτες δεν μπορούν να αμυνθούν απέναντι στο φασισμό. Τότε δεν υπάρχει λόγος να μιλάμε για το σοσιαλισμό, για προλεταριακή επανάσταση, για πάλη ενάντια στον πόλεμο. Τότε το κομμουνιστικό πρόγραμμα πρέπει να πεταχτεί στα άχρηστα και να απορρίψουμε το μαρξισμό.

66. Ο ανίσχυρος πασιφιστής που θα συνθηκολογήσει αύριο με το φασισμό και με τον πόλεμο μπορεί να παραμελήσει το καθήκον του εξοπλισμού των εργατών, όχι όμως ο επαναστάτης. Το καθήκον του εξοπλισμού μπορεί να λυθεί εύκολα, όπως μαρτυράει η ιστορία. Αν οι εργάτες καταλάβουν πραγματικά ότι είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου, θα βρουν τα όπλα. Το πρώτο καθήκον του επαναστατικού κόμματος είναι να τους εξηγήσει την πολιτική κατάσταση, να μην κρύβει τίποτα ούτε να μειώνει τη σημασία του και να διώχνει κάθε παρηγορητικό ψέμα. Πραγματικά, πώς μπορεί κανείς να αμυνθεί απέναντι στο θανάσιμο εχθρό αν όχι με το να έχει δυο μαχαίρια για κάθε φασιστικό μαχαίρι και δυο περίστροφα για κάθε φασιστικό περίστροφο; Δεν υπάρχει και δεν μπορεί να υπάρξει άλλη απάντηση.

67. Πού θα βρουν τα όπλα: Πρώτα απ’ όλα από τους φασίστες. Ο αφοπλισμός των φασιστών είναι ένα αισχρό σύνθημα όταν απευθύνεται στην αστική αστυνομία Ο αφοπλισμός των φασιστών είναι ένα εξαίρετο σύνθημα όταν απευθύνεται στους επαναστάτες εργάτες. Αλλά τα φασιστικά οπλοστάσια δεν είναι η μόνη πηγή. Το προλεταριάτο έχει εκατοντάδες και χιλιάδες κανάλια για αυτοάμυνα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι ακριβώς οι εργάτες και μονάχα οι εργάτες εκείνοι που με τα ίδια τους τα χέρια φτιάχνουν όλων των ειδών τα όπλα. Είναι μονάχα αναγκαίο, η προλεταριακή πρωτοπορία να καταλάβει καθαρά ότι δεν μπορεί να παρακάμψει το καθήκον της αυτοάμυνας. Το επαναστατικό κόμμα πρέπει να πάρει πάνω του την πρωτοβουλία για τον εξοπλισμό των μαχητικών εργατικών αποσπασμάτων. Και για να το κάνει αυτό, πρέπει, πρώτα απ’ όλα, να αποβάλει από πάνω του κάθε είδος σκεπτικισμού, αναποφασιστικότητας και πασιφιστικής λογικής πάνω στο ζήτημα του εξοπλισμού των εργατών.

68. Το σύνθημα για εργατική πολιτοφυλακή, ή για αποσπάσματα αυτοάμυνας. έχει μια επαναστατική σημασία στο βαθμό που είναι ζήτημα μιας ένοπλης πολιτοφυλακής. αλλιώτικα η πολιτοφυλακή καταντάει μια θεατρική επίδειξη, μια παράτα και κατά συνέπεια μια αυταπάτη. Βέβαια, ο εξοπλισμός θα είναι πρωτόγονος στην αρχή. Τα πρώτα εργατικά αποσπάσματα δεν θα έχουν ούτε ολμοβόλα, ούτε τανκς, ούτε αεροπλάνα. Αλλά στις 6 του Φλεβάρη στο Παρίσι, στο κέντρο μιας πανίσχυρης μιλιταριστικής χώρας, συμμορίες οπλισμένες με περίστροφα και ξυράφια δεμένα σε ξύλα παρά λίγο να καταλάβουν το ανάκτορο των Βουρβόνων και οδήγησαν στην πτώση της κυβέρνησης. Αύριο παρόμοιες συμμορίες μπορεί να λεηλατήσουν τα γραφεία των προλεταριακών εφημερίδων ή των συνδικάτων. Η δύναμη του προλεταριάτου βρίσκεται στον αριθμό του. Ακόμη και το πιο πρωτόγονο όπλο στα χέρια των μαζών μπορεί να κάνει θαύματα. Κάτω από ευνοϊκές συνθήκες, μπορεί να ανοίξει το δρόμο σε πιο τελειοποιημένα όπλα.

69. Το σύνθημα του ενιαίου μετώπου εκφυλίζεται σε μια κεντριστική φράση αν δεν συμπληρωθεί στις σημερινές συνθήκες με την προπαγάνδα και την πρακτική εφαρμογή συγκεκριμένων μεθόδων πάλης ενάντια στο φασισμό. Το ενιαίο μέτωπο είναι αναγκαίο, πρώτα απ’ όλα, για την δημιουργία τοπικών επιτροπών άμυνας. Οι επιτροπές άμυνας είναι αναγκαίες για την οικοδόμηση και την ενοποίηση των αποσπασμάτων της εργατικής πολιτοφυλακής. Αυτά τα αποσπάσματα πρέπει από την αρχή κιόλας να ψάξουν και να βρουν όπλα. Τα αποσπάσματα για την αυτοάμυνα είναι μονάχα ένα στάδιο στην υπόθεση του εξοπλισμού του προλεταριάτου. Γενικά, η επανάσταση δεν ξέρει κανέναν άλλο δρόμο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s