Ο ΕΧΘΡΟΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΑΣ ΤΗ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της εφημερίδας «Η Κόκκινη»

για τον κίνδυνο πολέμου

με αφορμή την υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό EAST MED

Χτες, στις 2 Γενάρη 2020, με την υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας-Ισραήλ-Νότιας Κύπρου για τον αγωγό East Med, έγινε ένα ακόμη βήμα προς τον κίνδυνο πολεμικής σύρραξης με την Τουρκία.

Αυτή η συμφωνία είναι μια ξεκάθαρη προσπάθεια να αποκλειστεί ολοκληρωτικά η Τουρκία από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου. Και αυτό δεν προμηνύει τίποτα καλό για τα συμφέροντα των εργατ(ρι)ών σε Ελλάδα και Τουρκία, σε Νότια και Βόρεια Κύπρο και στις αραβικές χώρες.

Ένα θερμό επεισόδιο και -πολύ χειρότερα- ένας πόλεμος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι το πιο αποκρουστικό ενδεχόμενο. Πόσο μάλλον που θα είναι πόλεμος για τους υδρογονάνθρακες, από τους οποίους δεν θα ωφεληθούν ούτε στο ελάχιστο οι εργαζόμενοι είτε στην Ελλάδα είτε στην Τουρκία.

Ακόμη χειρότερα: σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο πολεμικής αντιπαράθεσης η ελληνική πλευρά θα είναι σύμμαχος του Ισραήλ. Δηλαδή σύμμαχος του κράτους-μαντρόσκυλου του ιμπεριαλισμού, του κράτους-σφαγέα των Παλαιστινίων, που η ύπαρξή του και μόνο  είναι διαρκής απειλή για την ειρήνη και για τους αραβικούς λαούς.

Όμως ακόμη και στην «καλύτερη» περίπτωση που αποσοβηθεί ένα θερμό επεισόδιο είτε τώρα είτε και στο μέλλον, η ένταση στην περιοχή και η δημιουργία του East Med σημαίνει: έξαλλη κούρσα εξοπλισμών και αβάσταχτα βάρη για τους εργαζόμενους Τουρκίας και Ελλάδας.

Σε κάθε περίπτωση, τα συμφέροντα των εργατ(ρι)ών όλων των χωρών της περιοχής επιβάλλουν να ανατραπεί η ισορροπία τρόμου στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Από εκείνη ή την άλλη μοιρασιά των οικοπέδων και των ΑΟΖ θα ωφεληθούν μονάχα τα μεγάλα κεφάλαια και οι μιλιταριστές των δύο χωρών και οι γιγάντιες πολυεθνικές των πετρελαίων και των όπλων. Άλλη προοπτική ειρήνης δεν υπάρχει, πέρα από τη μαζική δράση των εργατ(ρι)ών τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία με σκοπό το ξήλωμα του μιλιταριστικού κατεστημένου και στις δύο χώρες.  

Παραθέτουμε τα κύρια σημεία των θέσεών μας για τη διαρκή ελληνοτουρκική διαμάχη εντελώς τηλεγραφικά:

  1. Ένα θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ή ακόμη και ελληνοτουρκικός πόλεμος, είναι ένα «οργανικό ενδεχόμενο». Υπάρχει δηλαδή μια σοβαρή πιθανότητα να ξεσπάσει σε κάποια στροφή των πολιτικών εξελίξεων, εξαιτίας του ανταγωνισμού Ελλήνων και Τούρκων καπιταλιστών για την ηγεμονία στην περιοχή. 
  2. Ο κίνδυνος πολεμικής σύρραξης αυξήθηκε υπέρμετρα μετά τη νεοπαγή συμμαχία Ισραήλ-Ελλάδας και Νότιας Κύπρου, που στρέφεται ενάντια στην Τουρκία και επιχειρεί να την αποκλείσει ολοκληρωτικά από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου. Η συμμαχία αυτή είναι υπό την προστασία των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Ιταλίας, που προωθούν τα συμφέροντα των EXXON-MOBIL, TOTAL και ΕΝΙ αντίστοιχα.
  3. Ο ενδεχόμενος πόλεμος θα είναι άδικος και από τις δύο πλευρές και θα εξελιχθεί σε σφαγείο για τους λαούς σε Ελλάδα και Τουρκία. Αντίθετα, από μια τέτοια αντιπαράθεση θα θησαυρίσουν μόνο οι κολοσσοί του πετρελαίου και των υδρογονανθράκων, καθώς και οι πολυεθνικές των όπλων. Σε κάθε περίπτωση, κανένας λαός είτε στη μια είτε στην άλλη πλευρά του Αιγαίου δεν έχει να ωφεληθεί το παραμικρό από την εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο.
  4. Κύριος εχθρός για τους εργάτες και τις εργάτριες και στις δύο πλευρές της ενδεχόμενης σύρραξης είναι ο μιλιταρισμός και ο εθνικισμός στην ίδια μας τη χώρα. Το άμεσο καθήκον των επαναστατ(ρι)ών είναι να εμποδίσουμε το ξέσπασμα ενός τέτοιου πολέμου με μαζικές κινητοποιήσεις. Αν κάποια στιγμή  ο πόλεμος ξεσπάσει, να παλέψουμε για την ήττα της κυβέρνησής μας στον πόλεμο.
  5. Για τον λόγο αυτό, επιβάλλεται από τώρα να ενισχυθεί κάθε δράση: ενάντια στις πολεμικές δαπάνες, για μείωση της θητείας και δημοκρατικές ελευθερίες στον στρατό, ενάντια στην καταπίεση της τουρκικής και της μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα, για αλληλεγγύη με την τουρκική εργατική τάξη και τις οργανώσεις της Αριστεράς στη γειτονική χώρα. Και,
  6. Ο μόνος τρόπος για να μπει οριστικά τέρμα στο δίλημμα «πόλεμος ή ειρήνη» στις χώρες μας είναι η σοσιαλιστική επανάσταση σε Ελλάδα και Τουρκία. Η εργατική τάξη στην εξουσία και των δύο χωρών θα είναι εγγύηση για δίκαιη και μόνιμη ειρήνη. Και όχι μόνο αυτό. θα είναι η αρχή για να ενωθούν ο τουρκικός, ο ελληνικός και οι γειτονικοί λαοί σε μια σοσιαλιστική ομοσπονδία.          

Οι παραπάνω θέσεις της εφημερίδας “Η Κόκκινη” είναι ταυτοτικό μας πολιτικό στοιχείο. Και ταυτόχρονα, βασικός πυλώνας της πολιτικής μας υπερηφάνειας.

Στόχος μας να συνεισφέρουμε στην ενότητα και την αλληλεγγύη των εργατικών τάξεων σε Τουρκία και Ελλάδα.

ΚΑΜΙΑ ΣΤΑΓΟΝΑ ΑΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΤΟΥΣ

ΚΑΜΙΑ ΕΞΟΡΥΞΗ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ

Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΔΕΛΦΙΑ ΜΑΣ

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤ(ΡΙ)ΩΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Ο ΤΑΦΟΣ ΤΩΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΩΝ

3 Γενάρη 2020

*Την ανακοίνωση της «Κόκκινης» στα τουρκικά μπορείτε να τη βρείτε εδώ σε μετάφραση της Λάλε Άλατλι.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s