Ο Τζούλιαν Ασάνζ θύμα πρωτοφανούς κακοδικίας στην ιστορική ακρόαση για το αίτημα εκδόσεώς του στις ΗΠΑ

Αποτέλεσμα εικόνας για julian assange

Γράφει η Κωνσταντίνα Φιλιπποπούλου 

Περιμένοντας την έκβαση της απόφασης στη δίκη για την αίτηση εκδόσεως του Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ, μετά από αίτηση που υπέβαλε το αμερικανικό κράτος στη Βρετανία, ο ίδιος παραμένει στις φυλακές υψίστης ασφαλείας Μπέλμαρς του Λονδίνου, αντιμετωπίζοντας τον κίνδυνο φυλάκισης 175 χρόνων, εάν τελικά εκδοθεί στις ΗΠΑ. Και όλα αυτά μέσα σε απόλυτη σιγή από τα συστημικά βρετανικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι ο άνθρωπος που άλλαξε τη δημοσιογραφία, όπως την ξέρουμε σήμερα. Αποτελεί το πλέον συζητημένο πρόσωπο της εποχής μας. Είναι αυτός που τόλμησε να τα βάλει με το θηρίο, που λέγεται ΗΠΑ, και καταδιώκεται για αυτό. Για πάνω από μία δεκαετία. 

O Ασάνζ κατηγορείται από τις ΗΠΑ για κατασκοπεία. Ειδικότερα ότι βοήθησε την Τσέλσι Μάνινγκ να αποκτήσει πρόσβαση σε ευαίσθητα στρατιωτικά και διπλωματικά έγγραφα κατά τη διάρκεια της θητείας της στον αμερικανικό στρατό και στη συνέχεια να τα αναρτήσει στην ιστοσελίδα των wikileaks. Η πλευρά Ασάνζ υποστηρίζει ότι το υλικό αυτό παρείχε χειροπιαστές αποδείξεις, όπως το βίντεο collateral murder, για εγκλήματα πολέμου που διέπραξαν οι ΗΠΑ στον πόλεμο του Ιράκ, αφορούν το δημόσιο συμφέρον και για αυτό θα πρέπει να δημοσιοποιούνται. Όπως ο ίδιος αναφέρει στο τηλεοπτικό δίκτυο Democracy Now «η ιστοσελίδα wikileaks αποτελεί πλέον μια επαναστατική βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας. Αποτελεί μια μοναδική και σημαντική συλλογή πληροφοριών, που δεν συναντάται πουθενά αλλού, η οποία είναι δομημένη έτσι ώστε είναι εύκολα προσβάσιμη, για έρευνα και αναφορές, για τον τρόπο που δρουν στην πραγματικότητα οι σύγχρονοι θεσμοί». Παράλληλα, ισχυρίζεται ότι ενήργησε μέσα στο πλαίσιο της ανεξάρτητης και ελεύθερης δημοσιογραφίας. 

Αυτό όμως, που προκάλεσε το μένος των ΗΠΑ, ήταν η δημοσιοποίηση στη Wikileaks της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας της Χίλαρι Κλίντον όσο εκείνη ήταν Γενική Γραμματέας του κράτους τον Μάρτιο του 2016. O Ασάνζ στην ίδια συνέντευξη, από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο έκανε λόγο για μια σημαντική αποκάλυψη, που έδωσε πλούσια εικόνα για τον τρόπο δράσης της Κλίντον και των ΗΠΑ γενικότερα. Μεταξύ άλλων, για την επέμβαση στη Λιβύη και την αποσταθεροποίηση της χώρας μετά την αποκαθήλωση της κυβέρνησης Καντάφι. «Αυτό οδήγησε στην κατάκτηση μεγάλων τμημάτων της χώρας από τον ISIS, αλλά και τη ροή όπλων από τη Λιβύη σε εξτρεμιστικές ομάδες τζιχαντιστών στη Συρία, που προώθησε η Χίλαρι Κλίντον». 

Η ακροαματική διαδικασία 

Στις 24 Φεβρουαρίου 2020 ξεκίνησε η ακρόαση για την αίτηση εκδόσεως του Ασάνζ στις ΗΠΑ, από το δικαστήριο του Λονδίνου. Όλοι μίλησαν για πρωτοφανή περίπτωση παραβίασης υπερασπιστικών δικαιωμάτων και κακομεταχείρισης από το βρετανικό δικαστήριο. Αρχικά, η υποβολή του Ασάνζ σε φυλακή υψίστης ασφαλείας είναι δυσανάλογη μεταχείριση της κατηγορίας που του αποδίδεται -δηλαδή αυτή της παραβίασης της εγγύησης, που του είχε προηγουμένως υποβάλει το βρετανικό δικαστήριο και όχι αυτή της κατασκοπείας, που είναι το αντικείμενο της αίτησης εκδόσεως στις ΗΠΑ. Το σύνηθες σε ανάλογες περιπτώσεις είναι να αφεθεί ελεύθερος με επιβολή εγγύησης μέχρι την έκδοση της απόφασης. Παράλληλα, βρίσκεται σε απομόνωση στο κελί του πάνω από 20 ώρες την ημέρα, δικαιούται μόνο ένα μισάωρο περπάτημα σε έναν απομονωμένο κήπο των φυλακών. Για ένα δίωρο επισκεπτήριο από τους συγγενείς του ή τους δικηγόρους του χάνει ακόμα και αυτή τη δυνατότητα. Κατά τη διάρκεια της δίκης, έχει τοποθετηθεί από το δικαστήριο σε ένα υπερυψωμένο γυάλινο κλουβί στο πίσω μέρος της αίθουσας μακριά από τους δικηγόρους του, μη μπορώντας να επικοινωνήσει μαζί τους, ενώ ο ίδιος δεν μπορεί να ακούσει και έτσι να συμμετέχει στην πρόοδο της δίκης. Οι δικηγόροι του επίσης καταγγέλλουν ότι μετά τη δίκη και κατά την επιστροφή στις φυλακές τού φόρεσαν χειροπέδες έντεκα φορές και του υπεβλήθη σωματικός έλεγχος χωρίς ρουχισμό δύο φορές. Οι πρακτικές αυτές θα λέγαμε ότι έχουν σκοπό την ψυχολογική εξάντληση και το σπάσιμο του ηθικού του Τζούλιαν Ασάνζ. Ο διαπιστευμένος πραγματογνώμονας των Ηνωμένων Εθνών για τα βασανιστήρια, Νιλς Μέλτσερ, που τον εξέτασε στη φυλακή, αποφάνθηκε ότι η κατάσταση της υγείας του είναι αυτή ανθρώπου που έχει υποστεί ψυχολογικό βασανισμό μετά από τον χρόνιο εγκλεισμό του στην πρεσβεία του Εκουαδόρ και αργότερα στη φυλακή, ενώ η ζωή του βρίσκεται σε κίνδυνο. Ακολούθησαν και τρεις επιστολές με γνωματεύσεις γιατρών, προς τη βρετανική κυβέρνηση με το ίδιο περιεχόμενο προκειμένου να αλλάξει το καθεστώς κράτησης του Ασάνζ. Η κυβέρνηση απέρριψε το αίτημα. 

Όπως ανέφερε και ο Γιάννης Βαρουφάκης, γραμματέας του Diem25, στο ABC Late Night Live που επισκέφτηκε τον Ασάνζ στη φυλακή «επειδή έκανε δημοσιογραφία και για το είδος της δημοσιογραφίας που έκανε, προσπαθούν να καταστρέψουν την ψυχή και το σώμα του». 

Παράλληλα, η Τσέλσι Μάνινγκ επίσης παραμένει στις αμερικανικές φυλακές, καθώς αρνείται να καταθέσει κατά του Ασάνζ. Συνεχίζει να δρα σύμφωνα με τη συνείδησή της, παρόλο τον καταναγκασμό, που της ασκείται. H Μάνινγκ έχει περάσει όλη την προηγούμενη δεκαετία στη φυλακή, κάτι που την έχει οδηγήσει σε ψυχολογικό βασανισμό, καθώς και σε οικονομική εξαθλίωση. 

Η δίκη θα συνεχιστεί τον Μάιο και αναμένεται να διαρκέσει μήνες ή και χρόνια. Η υπεράσπιση σκοπεύει να εξαντλήσει τα ένδικα βοηθήματα μέχρι και το ΕΔΔΑ. Μέχρι τότε δεν θα πάψουμε να τονίζουμε ότι η έκδοση Ασάνζ θα είναι η χειρότερη έκβαση. Πρώτον, δεν θα έχει δίκαιη δίκη στις ΗΠΑ, λαμβάνοντας υπόψη τους ισχύοντες εκεί δρακόντειους νόμους περί κατασκοπείας. Δεύτερο και πολύ σημαντικό, θα αποτελέσει νομολογιακό προηγούμενο για την έκδοση στις ΗΠΑ και άλλων δημοσιογράφων σε οποιαδήποτε χώρα κι αν βρίσκονται, για τον μοναδικό λόγο ότι έκαναν τη δουλειά τους ως δημοσιογράφοι, αποκαλύπτοντας την αλήθεια. 

Οι διώξεις εναντίον του Τζούλιαν Ασάνζ, είναι αυτόματα διώξεις εναντίον της ελευθερίας της έκφρασης και της δημοσιογραφίας, αγαθά που τόσο λείπουν από την εποχή μας. 

Είμαστε δίπλα στον Τζούλιαν Ασάνζ και απαιτούμε την οριστική απελευθέρωση του. Όπως και της Τσέλσι Μάνινγκ.

*Το άρθρο είναι δημοσιευμένο στο φύλλο 7 της εφημερίδας «Η Κόκκινη» (Μάρτης 2020), που κυκλοφορεί.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s