Υπόμνημα κρατουμένων από τις φυλακές της Λάρισας

*Αναδημοσιεύουμε το υπόμνημα κρατουμένων από τις φυλακές της Λάρισας

Αποτέλεσμα εικόνας για prison artistic photos

Οι φυλακές είναι οι χώροι με τον μεγαλύτερο συνωστισμό ανθρώπων. Πολλοί κρατούμενοι/ες συνωστίζονται σε κελιά και θαλάμους, σε κοινόχρηστους χώρους, ενώ υπάρχουν κοινά συσσίτια. Με την έναρξη της κρίσης του κορονοϊού, απαγορεύτηκαν τα ανοιχτά επισκεπτήρια με συγγενείς και δικηγόρους, ενώ δε μπορούμε να λαμβάνουμε πράγματα (ρούχα, τρόφιμα, βιβλία, κλπ.). Δεν έχουμε αντιδράσει σε αυτά τα μέτρα, καθώς αντιλαμβανόμαστε τη σοβαρότητα της κατάστασης. Από μεριάς κρατουμένων υπάρχει μεγάλη υπευθυνότητα. Όμως ζητάμε να υπάρχει υπευθυνότητα και μεγαλύτερη μέριμνα για τους κρατούμενους/ες και από το υπουργείο. Αν υπάρξει κρούσμα κορονοϊού σε φυλακή, δεδομένου και του υπερπληθυσμού που έχουν οι φυλακές στη χώρα, η εξάπλωση θα είναι μεγάλη και θα κινδυνέψουν μαζικά ανθρώπινες ζωές, αφού πολλές/οι κρατούμενες/οι είναι άρρωστοι/ες καθώς και υπερήλικες/οι.

Ένα μέτρο που ζητάμε και είναι αναγκαίο (το υπουργείο θα όφειλε να το έχει ήδη εφαρμόσει σε κάποιες τουλάχιστον περιπτώσεις) είναι η αποσυμφόρηση των φυλακών. Πρέπει να μειωθεί δραστικά ο πληθυσμός και να αποφυλακιστούν άμεσα όσοι/ες έχουν μικρές ποινές (κάτω των 5 ετών) και όσοι/ες έχουν μικρό υπόλοιπο ποινής. Επίσης να εφαρμοστεί το άρθρο 110Α του νέου ποινικού κώδικα σε ευρεία κλίμακα για πολλές περιπτώσεις κρατουμένων (με έξοδα δημοσίου όπου χρειάζεται) για κατ’ οίκον κράτηση με ηλεκτρονική επιτήρηση (βραχιολάκι) κυρίως υπερήλικες, άτομα με προβλήματα υγείας, έγκυες γυναίκες, μητέρες ανηλίκων. Το μέτρο αυτό πρέπει να εφαρμοστεί ώστε να αποφευχθεί να τεθούν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Επίσης πρέπει να εφαρμοστεί το άρθρο 105 Π.Κ. για έκτιση ποινής στην κατοικία, σε όλες τις περιπτώσεις που προβλέπει το συγκεκριμένο άρθρο και δεν έχει εφαρμοστεί πχ σε μητέρες με ανήλικα έως 8 ετών ασχέτως ποινής, αλλά και σε αρρώστους που κινδυνεύει η ζωή τους. Τέλος να διαταχθεί άμεση διακοπή της προσωρινής κράτησης (με ή χωρίς κατ’ οίκον περιορισμό, αναλόγως το κατηγορητήριο) μέχρι το δικαστήριο σε όλες τις περιπτώσεις.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλοί/ές κρατούμενοι/ες με ποινές μηνών, ακόμη και ημερών και είναι απαράδεκτο να κρατούνται σε συνθήκη πανδημίας και ενώ οι φυλακές είναι ασφυκτικά γεμάτες. Επίσης, υπάρχουν χιλιάδες που νοσούν, υπερήλικες και έγκυες που δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε μια προσβολή από τον κορονοϊό, ενώ εκτός φυλακής λαμβάνονται αυστηρά μέρα σε χώρους που συνωστίζονται άνθρωποι και ορθώς γίνεται αυτό (πχ απολυμάνσεις), δεν γίνεται το ίδιο στις φυλακές. Δεν έχει γίνει καμία απολύμανση έως τώρα, δεν υπάρχει πρόσβαση των κρατουμένων σε αντισηπτικό και φυσικά ούτε μάσκες που θα είναι χρήσιμες για τις ευπαθείς ομάδες. Να λάβουν μέτρα οι υπηρεσίες των φυλακών σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, ώστε όποιος υπάλληλος παρουσιάζει έστω και απλά συμπτώματα ενός κρυολογήματος να παραμένει στο σπίτι. Αυτό δεν εφαρμόζεται σε υπαλλήλους, καθώς δεν τους χορηγείται άδεια.

Angela Davis

Με απόφαση του υπουργείου προχωράνε στη χρησιμοποίηση παλιάς πτέρυγας στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού για να κρατηθούν όσοι/ες νοσήσουν από τον κορονοϊό από όλες τις φυλακές της χώρας που βρίσκονται νοτιότερα από τις φυλακές Δομοκού. Η εν λόγω πτέρυγα είναι ένα ερείπιο και μόνο τις προϋποθέσεις για χώρο κράτησης ανθρώπων που νοσούν από κορονοϊό δεν έχει. Δεδομένου ότι ο συγκεκριμένος ιός πλήττει στο αναπνευστικό, ένας χώρος κατεστραμμένος με μεγάλη υγρασία που προορίζονταν να γκρεμιστεί, χωρίς τις βασικές προϋποθέσεις παραμονής σε αυτόν, θα είναι η εγγύηση ότι όποιος άρρωστος κρατηθεί εκεί, θα επιδεινωθεί η υγεία του.

Η χρήση αυτής της πτέρυγας (παλιά Γ’) υπό τις υπάρχουσες συνθήκες, που αυτή βρίσκεται, είναι μια “λύση” αποθήκευσης των νοσούντων κρατουμένων σε ένα ακατάλληλο περιβάλλον που προσβάλει την αξιοπρέπεια των κρατουμένων και θέτει σε επιπλέον κίνδυνο τη ζωή όσων νοσήσουν. Είμαστε βέβαιοι πως αν ο συγκεκριμένος χώρος ελεγχθεί από κάποιο κλιμάκιο ιατρών θα κριθεί ακατάλληλος για μια τέτοια χρήση, ενώ αν μπορούν να γίνουν τροποποιήσεις να ελέγχουν από ειδικούς γιατρούς και όχι από υπαλλήλους των φυλακών και του υπουργείου, ίσως κρίνουν ότι μπορεί το εν λόγω οίκημα (πτέρυγα φυλακής) μπορεί να ανταποκριθεί σ’ αυτό το οποίο προορίζεται να γίνει. Επίσης η συγκεκριμένη πτέρυγα δεν είναι τελείως ανεξάρτητη από την υπόλοιπη φυλακή. Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι μπορεί να έχει διαφορετική είσοδο – έξοδο για αποκλειστική χρήση υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα ως προς τη στεγανότητα του χώρου και τον αποκλεισμό της πιθανότητας μετάδοσης του ιού στον υπόλοιπο πληθυσμό της φυλακής, συμπεριλαμβανομένου και του προσωπικού της φυλακής.

Ποιο θα είναι το προσωπικό στις γυναικείες φυλακές που θα έρχεται σε επαφή με τους νοσούντες και ποια θα είναι τα μέτρα ασφαλείας τους; Ποιοι/ες θα τους παρέχουν συσσίτια, φάρμακα, προϊόντα από σούπερ μάρκετ; Πώς θα προφυλάσσονται αυτοί/ές και πώς θα εξασφαλισθεί η μη μετάδοση του ιού σε άλλους μη νοσούντες; Θα είναι εν τέλει χώρος ανάρρωσης ή θα μετατραπεί σε υγειονομική βόμβα που θα συμπαρασύρει όσες/ους κρατούνται και εργάζονται στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού; Ή θα εγκαταλειφθούν απομονωμένοι άνθρωποι που θα νοσήσουν;

Αποτέλεσμα εικόνας για van gogh prisoners
«Φυλακισμένοι σε άσκηση», Βίνσεντ Βαν Γκόγκ, 1890

ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΝΟΝΤΑΣ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

1) Άμεση αποσυμφόρηση των φυλακών με αποφυλάκιση όσων εκτίουν ποινές μικρότερες των 5 ετών και όσων έχουν μικρό υπόλοιπο ποινής

2) Άμεση διακοπή προσωρινής κράτησης (με ή χωρίς κατ’ οίκον περιορισμό αναλόγως το κατηγορητήριο) μέχρι το δικαστήριο σε όλες τις περιπτώσεις (εκτός ανθρωποκτονίες και βιασμούς)

3) Άμεση αποφυλάκιση των ευπαθών ομάδων με τη χρήση του άρθρου 110 Α και 105 Π.Κ. επανεξέταση του χώρου κράτησης νοσούντων κρατουμένων με κορονοϊό από κλιμάκιο ειδικών επιστημόνων.

4) Χορήγηση άδειας σε υπαλλήλους που παρουσιάζουν συμπτώματα (έστω και ελαφρώς) ίωσης όπως για τον υπόλοιπο πληθυσμό

5) Απολύμανση στις φυλακές και πρόσβαση σε αντισηπτικό

6) Άμεση και αναλυτική ενημέρωση από ειδικούς ιατρούς των κρατουμένων για τα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν. Επειδή είμαστε κρατούμενοι, δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε δικαίωμα στην ενημέρωση σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας

7) Να δοθεί προτεραιότητα σε κρατούμενες/ους και υπαλλήλους των φυλακών σε εξέταση για τη διάγνωση του κορονοϊού. Οι φυλακές αυτή τη στιγμή είναι οι πιο επικίνδυνοι χώροι στην Ελλάδα για τη διασπορά του ιού και κινδυνεύουν χιλιάδες άνθρωποι

8) Άμεση χορήγηση των αδειών στους κρατούμενους που δικαιούνται και που απορρίφθηκαν λόγω κορονοϊού

9) Να ισχύσει ο νόμος των 2/5 μεικτών για την άμεση αποσυμφόρηση

10) Όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας από 50% και άνω να αφεθούν με όρους ή χωρίς

Κρατούμενοι από τις φυλακές της Λάρισας

Το υπόμνημα αυτό κατατέθηκε:

1) κ. Γενικό γραμματέα αντιεγκληματικής πολιτικής

2) κ. Γενικό διευθυντή διαχείρισης καταστημάτων κράτησης και διαχείρισης κρίσεων

Κοινοποιήθηκε: κ. Εισαγγελέα επόπτη καταστήματος

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s