Από την Τουρκία ως τη Σερβία, οι εργάτες λένε: δεν είμαστε αναλώσιμοι μέσα στην πανδημία!

Diego Rivera ' s mural of factory workers at Ford ' s River Rouge ...

Από την Τουρκία ως τη Σερβία, οι εργάτες λένε:

δεν είμαστε αναλώσιμοι μέσα στην πανδημία!

Πριν λίγες μέρες αναρτήσαμε μια είδηση για εργάτες στη Σμύρνη της Τουρκίας, που αρνήθηκαν να μπουν να δουλέψουν, όταν διαπιστώθηκε ότι συνάδελφός τους είχε νοσήσει από Covid-19. Αυτή τη φορά η ιστορία μάς έρχεται από τη Σερβία και συγκεκριμένα την πόλη Ράτσα και το εργοστάσιο Yura Corporation.

Οι εργάτες του εργοστασίου, που απασχολεί 1.200 άτομα, αρνήθηκαν προχθές να μπουν για να δουλέψουν, καθώς, όπως καταγγέλλουν, δεν τηρούνται οι κανόνες προφύλαξης της υγείας τους εντός της περιόδου της πανδημίας.
Συγκεκριμένα, ζήτησαν να τους προμηθεύσει η εταιρεία με γάντια, μάσκες και απολυμαντικά, να μειωθεί ο αριθμός εργαζομένων ανά βάρδια στους 200 από τους 450 και να μην επιβιβάζονται στα λεωφορεία της εταιρείας πάνω από 20 άτομα ταυτόχρονα.

Η διοίκηση της εταιρείας, αφού αρχικά έκλεισε το εργοστάσιο δίνοντας υποχρεωτική άδεια στους εργαζόμενους ως τις 26 Μάρτη, τους κάλεσε να επιστρέψουν στην παραγωγή, ενώ στη Σερβία ακόμα ισχύουν αυστηρά μέτρα περιορισμού της κίνησης για τον κάθε πολίτη.

Το ανεξάρτητο σωματείο ζήτησε να επισκεφτεί τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου ειδικός επιδημιολόγος για να κάνει αυτοψία του χώρου και να προτείνει ειδικά μέτρα προφύλαξης.

Η πίεση στους εργάτες, ιδιαίτερα των μεγάλων μονάδων, να συνεχίσουν να εργάζονται όπως πριν είναι τεράστια και δεν αφορά μόνο τις βαλκανικές χώρες. Η εργοδοσία παίρνει κάποια στοιχειώδη μέτρα μόνο μετά από μεγάλη πίεση των εργαζομένων, ενώ τα κράτη στην καλύτερη περίπτωση έρχονται σε δεύτερο χρόνο ως μεσολαβητές για να επιβληθούν κάποια ημίμετρα.

Οι εργαζόμενοι/ες, όμως, λένε το αυτονόητο. Δεν μπορεί ως πολίτες να αντιμετωπίζουν 1.002 περιορισμούς κίνησης και συνάθροισης, ενώ ως εργαζόμενοι να συνεχίζουν να δουλεύουν όπως πριν…

*ευχαριστούμε τον φίλο της σελίδας που μας ενημέρωσε για το περιστατικό

Πηγή: Τα δικά μας Βαλκάνια, Our Balkans

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s