Δεν φταίει ο «εγκλεισμός λόγω κορωνοϊού»…φταίει η πατριαρχία

sexism: news, videos, reports and analysis - France 24

Συντονισμός_Covid-19: Αλληλεγγύη Θεσσαλονίκης

Οι γυναίκες που κακοποιούνται από συζύγους, πατεράδες ή αδερφούς βρέθηκαν με την καραντίνα στη δυσάρεστη θέση να ζουν μαζί τους 24/7. Το ίδιο και τα λοατκια+ άτομα που μένουν στο ίδιο σπίτι με τις ομοφοβικές/τρανσφοβικές οικογένειές τους. Είναι εμφανής η ελλιπής υποδομή και στήριξη για κακοποιημένες γυναίκες και η σχεδόν ανύπαρκτη για λοατκια+ άτομα (τουλάχιστον από το κράτος).

Παράλληλα, όσες από τις τρανς σεξεργάτριες δουλεύουν στο δρόμο εκτέθηκαν σε πολλαπλούς κινδύνους. Πρώτα και κύρια, η μείωση της πελατείας τις έφερε σε ακόμα πιο δεινή οικονομική θέση. Ακόμα όμως και για αυτή τη λίγη πελατεία, κινδυνεύουν να έρθουν σε επαφή με άνδρες που φέρουν τον κορονοϊό και να τον κολλήσουν και οι ίδιες. Επιπλέον, οι πιθανότητες να πέσουν θύματα αυθαίρετων ενεργειών από την αστυνομία αυξάνονται ακόμα περισσότερο την περίοδο της καραντίνας, με την πρόφαση της απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Την ώρα, επίσης, που έχουν αυξηθεί τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας μετά την εφαρμογή του μέτρου «Μένουμε Σπίτι», τα συστημικά ΜΜΕ και εκπρόσωποι της Πολιτείας θέλουν να μας πείσουν ότι η ενδοοικογενειακή βία είναι σημείο των καιρών, κάτι το παροδικό. Δεν είναι τυχαίο που εξώφυλλα εφημερίδων ξεπλένουν γυναικοκτονίες, ενώ επίσημα στόματα τις αποδίδουν «στον εγκλεισμό λόγω καραντίνας». Πρόκειται για ξεκάθαρη προσπάθεια κανονικοποίησης των γυναικοκτονιών στη δημόσια σφαίρα. Τόσο για την ενδοοικογενειακή βία, όσο και για τις γυναικοκτονίες αποκρύπτεται η πραγματική αιτία, δηλαδή οι μισογυνικές, ομοφοβικές και τρανσφοβικές αντιλήψεις που καλλιεργεί η πατριαρχία.

Για εμάς, οι συνέπειες της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης έχουν και έμφυλο αντίκτυπο. Πλήττονται περισσότερο όσα άτομα δεν έχουν το προνόμιο του Έλληνα λευκού cis ευκατάστατου ετεροφυλόφιλου αρτιμελούς άνδρα. Η οργάνωση της αλληλεγγύης εκ μέρους μας λαμβάνει υπ’ όψιν αυτό το κριτήριο, ώστε να κατευθύνεται και σε τμήματα του πληθυσμού αόρατα για τις κυρίαρχες πατριαρχικές αφηγήσεις.

Covid-19: Aλληλεγγύη Θεσσαλονίκης

Στοιχεία επικοινωνίας με τον Συντονισμό:

fb page: @AntivirusSolidarityThess

mail: antivirussolidarity@gmail.com

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s