Βαριές ποινές επειδή δεν «κάρφωσαν» τις συγκρατούμενές τους

Βαριές ποινές σε 11 κρατούμενες επιβλήθηκαν στις φυλακές Ελεώνα Θηβών γιατί εξεγέρθηκαν μετά τον θάνατο συγκρατουμένης τους, εν μέσω κορονοϊού, και στη συνέχεια αρνήθηκαν να καταδώσουν η μια την άλλη, όπως καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης.

Η πρωτοβουλία, μεταξύ άλλων, αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι ο εισαγγελέας «χωρίς να ακολουθήσει καμία αποδεικτική διαδικασία», τις καταδίκασε όλες συλλήβδην σε 1 χρόνο στέρηση ημερομισθίων, ενώ επέβαλε 12 πόντους και πειθαρχική μεταγωγή. «Η καταδίκη τους δεν αφορούσε στο αν διέπραξαν ή όχι τις κατηγορίες που τους αποδίδονταν, αφού κανένα στοιχείο δεν παρουσιάστηκε στη διαδικασία, αλλά αφορούσε στην άρνησή τους να καταδώσουν τις συγκρατούμενές τους».

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Μέσα από μια συνοπτική και απαράδεκτη πειθαρχική διαδικασία χθες 14/5 11 κρατούμενες από τις πτέρυγες Γ΄, Δ΄ δικάστηκαν για την εξέγερση της 9ης Απρίλη του 2020 που έγινε μετά τον θάνατο της Αζιζέ Ντεμίρογλου στις γυναικείες φυλακές Ελεώνα. Στη χθεσινή δίκη, που ολοκληρώθηκε μέσα σε λίγα λεπτά για κάθε κρατούμενη, ο εισαγγελέας της φυλακής Τριανταφύλλου σε ρόλο προανακριτικού υπαλλήλου ζητούσε επίμονα από τις κρατούμενες να δώσουν ονόματα άλλων συγκρατουμένων τους, προκειμένου να ‘‘ελαφρύνουν την θέση τους’’. Καμία δεν ήταν πλήρως ενημερωμένη για το κατηγορητήριο, καθώς γίνονταν ερωτήσεις που δεν αφορούσαν μόνο την κατηγορία του ‘‘εμπρησμού’’.

Ο εισαγγελέας, χωρίς να ακολουθήσει καμία αποδεικτική διαδικασία (κάποιες κρατούμενες αποδέχτηκαν από την αρχή ότι έκαψαν ένα στρώμα, ενώ άλλες αρνήθηκαν τις κατηγορίες), τις καταδίκασε όλες συλλήβδην σε 1 χρόνο στέρηση ημερομισθίων ενώ επέβαλε 12 πόντους και πειθαρχική μεταγωγή. Η καταδίκη τους δεν αφορούσε στο αν διέπραξαν ή όχι τις κατηγορίες που τους αποδίδονταν, αφού κανένα στοιχείο δεν παρουσιάστηκε στη διαδικασία, αλλά αφορούσε στην άρνησή τους να καταδώσουν τις συγκρατούμενές τους.

Η δίκη αυτή διεξήχθη πέρα από κάθε νομότυπη διαδικασία, ενώ η καταδίκη λόγω άρνησης κατάδοσης δεν έχει προηγούμενο. Τα αίτια που οδήγησαν στην εξέγερση στις φυλακές Ελεώνα, ο θάνατος της Ντεμίρογλου, ο θάνατος 1μιση μήνα πριν της Γ. Τριανταφύλλου, ο εμπαιγμός του υπουργείου προς τις/τους κρατούμενους, που δεν πραγματοποίησε την αποσυμφόρηση, την οποία είχε εξαγγείλει δεν είχαν καμία θέση στη δίκη – παρωδία. Τα εγκλήματα που διαπράττουν οι υπηρεσίες των φυλακών, όπως είναι ο θάνατος της Αζιζέ, μένουν ατιμώρητα ενώ οι κρατούμενες τιμωρούνται με απαράδεκτα υψηλές ποινές, χωρίς κανένα περιθώριο διεξαγωγής μιας στοιχειωδώς νόμιμης δικαστικής διαδικασίας, γιατί αντιδρούν στην προοπτική να μετατραπεί η ποινή τους σε θανατική καταδίκη, να πεθάνουν στη φυλακή.

Με την πειθαρχική αυτή διαδικασία το συμβούλιο των φυλακών Ελεώνα (εισαγγελέας Τριανταφύλλου, διευθυντής Μακρής Γεώργιος, προϊσταμένη της κοινωνικής υπηρεσίας Β. Καρακατσάνη) δεν απάλλαξε απλώς τον εαυτό του από τον θάνατο της Ντεμίρογλου και της Τριανταφύλλου, από τη βίαιη εισβολή των ΜΑΤ και τον ξυλοδαρμό κρατουμένων το βράδυ της 9/4, αλλά νομιμοποίησε αυτά τα εγκλήματα, νομιμοποίησε τους θανάτους των κρατουμένων στις φυλακές και άφησε μια ιδιαίτερα αρνητική παρακαταθήκη για τον τρόπο και τους όρους που διεξάγονται οι πειθαρχικές δίκες τις φυλακές.

Οι κρατούμενες έχουν προχωρήσει σε προσφυγή κατά της απόφασης, ενώ οι πειθαρχικές δίκες συνεχίζονται.

Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στις κρατούμενες γυναίκες της Θήβας».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s