«Ζητώ την τιμωρία!» Η σφαγή στα χωριά Αλόα, Μαράθα, Σανταλάρι της Κύπρου

Γράφει ο Χάρης Παπαδόπουλος

48 χρόνια πριν, 14 Αυγούστου 1974: Διαπράχθηκε η μαζική εκτέλεση των κατοίκων των κυπριακών χωριών Αλόα, Μαράθα και Σανταλάρι, συνολικά 126 παιδιά, γυναίκες και γέροι. Η σφαγή αυτή θεωρήθηκε έγκλημα κατά της ανθρωπότητας από τον ΟΗΕ. Όμως στη νότια Κύπρο και στην Ελλάδα σχεδόν κανείς δεν αναφέρεται ποτέ σ΄ αυτό το έγκλημα.
Βλέπετε, όλα τα θύματα ήταν άμαχοι Τουρκοκύπριοι και οι θύτες ήταν Έλληνες λεβέντες της ΕΟΚΑ Β΄ και της εθνοφρουράς.

Τα θύματα είχαν συλληφθεί στις 20 Ιούλη στα χωριά τους και μεταφέρθηκαν στο δημοτικό σχολείο του διπλανού ελληνοκυπριακού χωριού Περιστερωνοπηγής.

Από το σχετικό λήμμα της Wikipedia:
«Αναφέρονται καθημερινοί βιασμοί κοριτσιών, γυναικών και αγοριών από τις 20 Ιουλίου έως τις 14 Αυγούστου. Για τους βιασμούς, οι δράστες κόμπαζαν στον καφενέ του χωριού, και καλούσαν συγχωριανούς να συνευρευθούν με τουρκάλες, ενώ αργότερα βίασαν και παιδάκια.
Ανάμεσα στους βιασθέντες ήταν και η 16χρονη κόρη του καφετζή της Μαράθας Mustafa Kukudi, η γνωστή για την ομορφιά της Olcay, την οποίαν βίαζαν επανειλημμένως. Στις 10 Αυγούστου, 3 Ελληνοκύπριοι, εκ των οποίων και ένας αστυνομικός, σκότωσαν τον πατέρα της και τον κατακρεούργησαν. Τοποθέτησαν τα κομμάτια του σε σακούλες και τον έθαψαν με τη βοήθεια άλλου Ελληνοκύπριου. Την Olcay συνέχισαν να την βιάζουν μέχρι τις 14 Αυγούστου, όπου την δολοφόνησαν μαζί με τα υπόλοιπα θύματα».

Μέχρι σήμερα, ούτε ένας από τους φονιάδες των κατοίκων των τριών χωριών δεν έχει οδηγηθεί στο δικαστήριο.
Το 2009, μια τουρκοκυπριακή εφημερίδα δημοσίευσε 15 ονόματα Ελληνοκυπρίων ως συμμέτοχων στο έγκλημα. Ο Γενικός Εισαγγελέας της νότιας Κύπρου διέταξε επείγουσα έρευνα.
Όμως τίποτε δεν έχει προχωρήσει. Είναι κοινό μυστικό πως η ελληνοκυπριακή αστυνομία γνωρίζει όλους (και όχι μόνο τους 15) τους δράστες, αλλά συγκαλύπτει την υπόθεση.

Μια ελληνοκυπριακή εφημερίδα, ο «Πολίτης», δημοσίευσε τα αρχικά των ονομάτων των 15 υπόπτων, με αποτέλεσμα να απειληθεί η ζωή του συντάκτη, Ανδρέα Παράσχου, από τις οικογένειες.

Και ούτε μια σταλιά δικαιοσύνη για τα θύματα, 47 χρόνια από το έγκλημα, ενώ περισσεύει η εθνική υποκρισία.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s