Άμεση αποσυμφόρηση των φυλακών

Coronavirus sweeping through massive US prison population

Δημοσιεύουμε το κείμενο από το Δίκτυο Αλληλεγγύης Κρατουμένων σχετικά με τις τραγικές συνθήκες που επικρατούν στις φυλακές ιδίως μέσα στη συγκυρία της πανδημίας Covid-19 και στηρίζουμε το αίτημά τους για άμεση αποσυμφόρηση των φυλακών.

«62 κρούσματα κορωνοϊού καταγράφηκαν στις φυλακές Διαβατών Θεσσαλονίκης. Σε εστία υπερμετάδοσης φαίνεται πως έχουν μετατραπεί οι φυλακές Διαβατών.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για 56 κρατουμένους και έξι σωφρονιστικούς υπαλλήλους, που αφορούν μια κλειστή δομή. Μιλάμε για έναν χώρο, όπου οι άνθρωποι κοιμούνται ο ένας πάνω στον άλλον. Σ’ έναν χώρο με ανύπαρκτη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Να σημειωθεί ότι στις 20 Οκτωβρίου διαπιστώθηκε ότι εργαζόμενος στις Φυλακές Διαβατών νοσεί από τον κορωνοϊό και αμέσως ζητήθηκε να σταλεί κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, ώστε να γίνουν οι απαραίτητοι υγειονομικοί έλεγχοι και τα τεστ. Κάτι τέτοιο δεν έγινε άμεσα και μόλις χθες έγινε έλεγχος.

Ο συνολικός αριθμός των τεστ που έκανε ο ΕΟΔΥ ήταν 150.

Οι κρατούμενοι έμειναν έγκλειστοι στους θαλάμους συνεχόμενα από το μεσημέρι και μετά έως το πρωί της επόμενης μέρας. Δεν τους άφησαν ούτε να ειδοποιήσουν τις οικογένειές τους. Το βραδινό το σέρβιραν στις 23’00 αφού οι κρατούμενοι αναστατωμένοι άρχισαν να διαμαρτύρονται έντονα κάποια στιγμή. Δεν δόθηκε καμία εξήγηση από την υπηρεσία. Είναι δεδομένο ότι υπάρχουν πολλά κρούσματα εντός της φυλακής, τα οποία προσπαθούν να αποσιωπήσουν. Σήμερα τους μοίρασαν από μια μάσκα και ένα ζευγάρι γάντια και τέλος. Προφανώς πετάν το μπαλάκι της γνωστής ‘ατομικής ευθύνης’ στους κρατούμενους και ξεμπερδεύουν. Με μαθηματική ακρίβεια ο ιός θα μεταδοθεί στους περισσότερους εάν δεν παρθούν μέτρα επί της ουσίας.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, κρούσμα Covid-19 εντοπίστηκε και στις φυλακές της Κασσαβέτειας Βόλου.Συγκεκριμένα, θετικός στον νέο κορωνοϊό βρέθηκε φύλακας του σωφρονιστικού καταστήματος. Και εδώ φυσικά ούτε λόγος για ελέγχους και διαγνωστικά τεστ στους κρατούμενους, ενώ στους φύλακες που ζητούν να υποβληθούν σε εξέταση, απαντούν ότι όποιος θέλει μπορεί να κάνει το τεστ ιδιωτικά με δική του χρέωση.

Αυτά τα κρούσματα, όμως, δεν ξεκινάνε από τους έγκλειστους αλλά από τους εργαζόμενους των φυλακών και τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους που συγχρωτίζονται με τους ελεύθερους ανθρώπους, οι οποίοι είναι εκτεθειμένοι στον ιό και επιστρέφουν κάθε μέρα στη δουλειά τους. Ήδη έχουμε ενεργά κρούσματα στις φυλακές Κέρκυρας και Μαλανδρίνου.

Ξεδιάντροπος εμπαιγμός

Από την πλευρά της Σ. Νικολάου υπήρχαν συνεχείς διαβεβαιώσεις προς τους κρατούμενους ότι θα γίνει αποσυμφόρηση των φυλακών, που όπως πολύ γρήγορα αποδείχτηκε δεν ανταποκρίνονταν στις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης, καθώς ο πληθυσμός των φυλακών όχι μόνο δεν μειώθηκε, όπως έγινε σχεδόν σε όλες τις χώρες που ήρθαν αντιμέτωπες με την πανδημία, αλλά αυξήθηκε κιόλας.

Με τη διακοπή των δικαστηρίων αποσύρθηκαν προσωρινά πολλές υποθέσεις κρατουμένων, ακόμη και σε δεύτερο βαθμό, καθώς και αιτήματα αναστολών έκτισης ποινών. Την ίδια ώρα οι συλλήψεις και οι προφυλακίσεις συνεχίστηκαν κανονικά, αυξάνοντας τον ήδη υπεράριθμο πληθυσμό στα καταστήματα κράτησης, ειδικά στις φυλακές Κορυδαλλού.

Η υπεύθυνη για τις φυλακές Σ. Νικολάου χαράζει επικοινωνιακή πολιτική εκμεταλλευόμενη την ευάλωτη ομάδα των εγκλείστων κινούμενη εκ του ασφαλούς, καθώς ξέρει ότι η πλειονότητα του κοινωνικού συνόλου δεν ασχολείται με τα δικαιώματα των κρατουμένων, αφού τους έχει τοποθετήσει στο βάθρο του ενόχου και τους έχει αφαιρέσει την ανθρώπινη υπόσταση. Παράλληλα ξέρει ότι το μήνυμα περί έγκαιρης πρόληψης που θέλει να στείλει στην κοινωνία και θα περάσει σε μεγάλη μερίδα του κόσμου δυστυχώς θα προσλάβει και… ανθρωπιστικό χαρακτήρα. Με λίγα λόγια, ξεδιάντροπος εμπαιγμός στις πλάτες των αδυνάμων».

#Αμεσηαποσυμφορησητωνφυλακων

#Οιζωεςτωνφυλακισμενωνμετρανε

Δίκτυο Αλληλεγγύης Κρατουμένων

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s