
Σήμερα, 20 Νοεμβρίου τιμούμε τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης Τρανς Θυμάτων.
Με αφορμή την σημερινή ημέρα, τονίζουμε ξανά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα τρανς άτομα στην καθημερινότητα τους, ερχόμενα αντιμέτωπα όχι μόνο με πρακτικής φύσης ζητήματα, όπως τους εξευτελιστικούς ελέγχους ταυτοποίησης που έχουν υποστεί στο πλαίσιο της καραντίνας, αλλά και με τον κοινωνικό ρατσισμό και αποκλεισμό. Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το συγκλονιστικό γεγονός ότι τα τρανς άτομα που έχασαν τη ζωή τους έπειτα από στοχευμένες -λόγω της ταυτότητας φύλου τους- επιθέσεις είναι περισσότερα σε σχέση με την περσινή χρονιά, όπως δείχνουν τα στοιχεία σε παγκόσμια κλίμακα. Είναι μάλιστα αξιοσημείωτο το ότι ελάχιστα περιστατικά καταγράφονται ως ρατσιστικά εγκλήματα με κίνητρο την ταυτότητα φύλου, γεγονός που σημαίνει ότι στην πραγματικότητα είναι πολλά περισσότερα τα εγκλήματα που στοχεύουν σε επίθεση κατά ενός τρανς ατόμου, η οποία επίθεση μπορεί να είναι λεκτική, σωματική ή ακόμα και δολοφονική. Εξάλλου, με το να μην καταγράφεται η επίθεση ως ρατσιστικό έγκλημα, είναι σαν να διαγράφεται και να απαξιείται η ταυτότητα φύλου του θύματος. Σε αυτό το πλαίσιο, καίριο ρόλο διαδραματίζουν οι κυβερνητικές πολιτικές που δε μεριμνούν για τα δικαιώματα της τρανς κοινότητας, αλλά ούτε για την πραγματική προστασία της από επιθέσεις που μπορεί να φτάσουν μέχρι και στη δολοφονία.
Πέρα από τις επιθέσεις και τις δολοφονίες, όμως, τα τρανς άτομα, ως κατηγορία του ευρύτερου ΛΟΑΤΚΙ κινήματος, στερούνται ορατότητας και βασικών δικαιωμάτων σε σχέση με τα σις άτομα. Σήμερα, τιμώντας αυτή την ημέρα μνήμης θέλουμε να δώσουμε ορατότητα στην τρανς κοινότητα με συμβολικές δράσεις. Θα ακολουθήσει μέσα στη μέρα ένα συνεχές “ανέβασμα” οπτικοακουστικού υλικού πάνω σε διάφορες σχετικές θεματικές, ώστε να μετατραπεί η σημερινή μέρα σε μέρα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για να μην υπάρξουν άλλα θύματα. Ήδη ανεβάσαμε νωρίτερα μερικές φωτογραφίες της ακτιβίστριας-σύμβολο του τουρκικού τρανς κινήματος, Hande Kader, την οποία βίασαν, ακρωτηρίασαν και έκαψαν ζωντανή τον Αύγουστο του 2016 στην Ίστανμπουλ.
Καλούμε όποιο άτομο θέλει να συμμετάσχει σε αυτή τη “διαδικτυακή ορατότητα”, να δημοσιεύσει σχετικό υλικό ή να κοινοποιήσει αυτό που θα ανεβαίνει σήμερα στην σελίδα μας, χρησιμοποιώντας το hashtag #ΤρανςΟρατότητα , ώστε όλες οι δημοσιεύσεις να είναι συγκεντρωμένες.
ΟΣΟ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΤΟ ΔΕΙ ΑΡΝΕΙΤΑΙ, ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΤΡΑΝΣ ΑΤΟΜΟ ΚΑΚΟΠΟΙΕΙΤΑΙ!
Ομάδα Sylvia Rivera, για ένα κινηματικό Thessaloniki Pride