Για τη Δήμητρ@ και για κάθε Δήμητρ@ αυτού του κόσμου – Κείμενο συμπαράστασης από την ομάδα Sylvia Rivera

A Perilous Moment for Transgender People in the United States - Open  Society Foundations

Τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων ομάδα ανηλίκων στο χωριό Σκάλα Σκαμιάς Λέσβου επιτέθηκαν στη Δήμητρ@, μια τρανς-θηλυκότητα, εισβάλλοντας στο σπίτι της. Την εξευτέλισαν και την ταπείνωσαν, ενώ την βιντεοσκοπούσαν.

Δυστυχώς, το τοπικό ειδησεογραφικό σάιτ stonisi.gr ανέβασε ρεπορτάζ, το οποίο, παρά τις μάλλον αλληλέγγυες προθέσεις του δημοσιογράφου που το ετοίμασε, συνέχιζε την ταπείνωση της περαιτέρω:της απέδωσε λάθος φύλο, δεν κατέβασε το βίντεο ακόμα και ύστερα από παρέμβαση της λοατκια+ οργάνωσης Proud Seniors, παρά μόνο πολλές ώρες αργότερα και μετά από αντιδράσεις πάρα πολλών κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ παράλληλα ψυχιατρικοποίησε την ταυτότητα της και το προσωπικό της βίωμα.

Μόνο θλίψη μπορεί να μας γεμίσει το γεγονός ότι δράστες μιας τόσο βάρβαρης τρανσφοβικής επίθεσης είναι ανήλικοι. Η παροχή ουσιαστικής αντισεξιστικής σεξουαλικής παιδείας στα σχολεία κάθε βαθμίδας -που ζητούμε στα κείμενά μας- θα εξοικείωνε παιδιά και εφήβους με τη σεξουαλικότητα, με τις διαφορετικές ταυτότητες, με τη ρευστότητα του φύλου. Θα καλλιεργούσε το έδαφος για σεβασμό απέναντι στη διαφορετικότητα και την πολυπλοκότητα της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Όμως και τα βιβλία των υπόλοιπων μαθημάτων του σχολείου θα έπρεπε να διαπνέονται από αντισεξιστική/αντιομοφοβική/αντιτρανσφοβική λογική. Δεν έχουμε αυταπάτες ότι μια παιδεία παρεχόμενη σε συνθήκες πατριαρχίας και καπιταλισμού, αποτελεί αυτοσκοπό, βάζει όμως τις βάσεις για προβληματισμό των μαθητ(ρι)ών και παραμερίζει τον φόβο για το άλλο/διαφορετικό.

Συμπαραστεκόμαστε στη Δήμητρ@ και ζητούμε να κινητοποιηθεί η τοπική κοινωνία της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς υπερασπίζοντας ένα ευάλωτο πλάσμα, όπως το έχει πράξει αμέτρητες φορές βοηθώντας πρόσφυγες και μετανάστ(ρι)ες που φτάνουν στις ακτές του νησιού. Αυτή την εικόνα θέλουμε να κρατήσουμε από τη Σκάλα Σκαμιάς: της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς.

Ομάδα Sylvia Rivera – για ένα κινηματικό Thessaloniki Pride

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s