Νίκη για τον Τζούλιαν Ασάνζ στη σημαντικότερη δίκη της γενιάς μας

Julian Assange, A Cat, and Diplomatic Asylum | Katherine Fry, CEO/President  Mediafy Communications Group

Νίκη για τον Τζούλιαν Ασάνζ στη σημαντικότερη δίκη της γενιάς μας  

Δικάστηκε μόνο και μόνο επειδή είπε την αλήθεια

Απόφαση περί μη έκδοσής του στις ΗΠΑ από το βρετανικό δικαστήριο

Γράφει η Κωνσταντίνα Φιλιπποπούλου

Στην πολυαναμενόμενη δίκη στις 4.1.2020 για την απόφαση έκδοσης του Ασάνζ στις ΗΠΑ, η δικαστής αποφάσισε τη μη έκδοση και απελευθέρωσή του. Πρόκειται για μια μεγάλη νίκη για την ελευθερία του λόγου, το δικαίωμα δημόσιας έκφρασης, για την ανεξάρτητη δημοσιογραφία. Μετά από χρόνια ανελέητης δίωξης, με κατασκευασμένες κατηγορίες, αποδόμηση της προσωπικότητάς του και βασανισμού του, η δικαιοσύνη νίκησε. Η δίκη αποτελεί τη σπουδαιότερη της γενιάς μας. Εκτός των άλλων ήταν κρίσιμη για την έκδοση δημοσιογράφων και whistleblowers ανά τον κόσμο, για το πολιτικό άσυλο, για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Η απόφαση, ωστόσο, δεν θα πρέπει να μας εφησυχάζει. Η δικαστής στο σκεπτικό της, το οποίο έμοιαζε περισσότερο με κατηγορητήριο, ακολούθησε πλήρως τη γραμμή των ΗΠΑ και συμφώνησε ότι σε κάθε περίπτωση ο Ασάνζ πρέπει να εκδοθεί σύμφωνα με τον νόμο για κατασκοπεία (Espionage Act). Ο μόνος λόγος που αφέθηκε ελεύθερος είναι εξαιτίας των κακών συνθηκών των βορειοαμερικανικών φυλακών για όσους καταδικάζονται με βάση τη συγκεκριμένη κατηγορία. Υπό αυτές τις συνθήκες και εξαιτίας της πολύ κακής ψυχικής υγείας του Ασάνζ, απόρροια του χρόνιου βασανισμού και εγκλεισμού του, υπήρχε μεγάλη πιθανότητα να αυτοκτονήσει.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το δικαστήριο αποφασίζει τη μη έκδοση όσων διώκονται για πολιτικούς λόγους, επικαλούμενο απλώς και μόνο ψυχιατρικούς λόγους. Είναι προβληματικό το γεγονός ότι οι εκδότες, οι δημοσιογράφοι και οι πηγές τους δεν έχουν καμία απολύτως νομική προστασία, όταν επιχειρούν να αποκαλύψουν εγκλήματα πολέμου. Ειδικά όσων αφορούν την εθνική ασφάλεια.

Μετά τα γεγονότα της 11/9, ακολούθησε σειρά νομοθετημάτων -Espionage Act, Patriot Act. Αυτά έχουν περιστείλει ασφυκτικά την ελευθερία του λόγου, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με την Πρώτη Τροπολογία (First Amendement) του βορειοαμερικανικού Συντάγματος, το οποίο ακριβώς διασφαλίζει το δικαίωμα δημόσιας έκφρασης γνώμης. Τα εγκλήματα που αποκαλύπτουν οι δημοσιογράφοι μετά από αντικειμενική και ανεξάρτητη έρευνα αφορούν τον δημόσιο λόγο και θα πρέπει να βγαίνουν στο φως.

Αίσθηση προκαλεί κατά τη διάρκεια της δίκης η απαγόρευση οποιασδήποτε διαδήλωσης προς υπεράσπισή του, με την αστυνομία να απομακρύνει τα πανό των διαδηλωτ(ρι)ών και να συλλαμβάνει κόσμο που απλώς φώναζε συνθήματα. Επίσης υπήρχε περιορισμός της κάλυψης των εργασιών της δίκης τόσο μέσα όσο και έξω από τη δικαστική αίθουσα, όπως καταγγέλλουν ενώσεις δημοσιογράφων. Τα συστημικά ΜΜΕ συνεχίζουν να κρατούν σιγή ιχθύος.

Μετά την έκδοση της απόφασης της απελευθέρωσης του Ασάνζ, οι ΗΠΑ άσκησαν έφεση. Η εκδίκαση της εφέσεως θα εκδικαστεί από το Ανώτατο Βρετανικό Δικαστήριο. Οι συνήγοροί του θα ζητήσουν, μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης, την αποφυλάκισή του με εγγύηση. Δεν αποκλείεται να αφεθεί ελεύθερος μέσα στην εβδομάδα, κάνουν λόγο οι υποστηρικτές του. Επομένως είμαστε μακριά από μια οριστική λύση, ενώ πιθανόν να μην υπάρξει οποιαδήποτε αποζημίωση για την άδικη και απάνθρωπη μεταχείριση που έχει υποστεί από το Βρετανικό Δικαστικό σύστημα.

Εν μέσω της πανδημίας Covid-19, εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο και οργανισμοί ζητούν την άμεση απελευθέρωσή του και αναγνωρίζουν το σημαντικό έργο που έχει επιτελέσει στον δημόσιο λόγο. Υπενθυμίζουμε ότι ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι ιδρυτής της ιστοσελίδας wikileaks, δημοσιογράφος, ακτιβιστής και υπέρμαχος της ελευθερίας του λόγου. Το μόνο του έγκλημα του ήταν ότι αποκάλυψε την αλήθεια. Ακριβώς για αυτό, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να θέλουν να τον ‘εξαφανίσουν’ πετώντας τον στο σκοτάδι των φυλακών του βορειοαμερικανικού συστήματος. Η σημερινή νίκη είναι το πρώτο βήμα προς τη δικαιοσύνη. Η έκβαση της υπόθεσης αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ατομικές ελευθερίες και μας αφορά όλους και όλες.

Μέχρι την οριστική δικαίωση, ζητάμε την άμεση απελευθέρωση του Τζούλιαν, την απελευθέρωση του Τύπου, την απελευθέρωση όλων μας!

Free Julian, Free The Press, Free Us All!

Νίκη για τον Τζούλιαν Ασάνζ στη σημαντικότερη δίκη της γενιάς μας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s