Όταν σκότωσε η άγγελος τον διάβολο

Γράφει η Λάλε Άλατλι

Οι λέξεις μικρές σταγόνες πάνω στο τραπέζι, το χαρτί τυλίγει τον λαιμό μου. Η αναπνοή μου όλο και πιο κοφτή. Η καρδιά μου εγκλωβισμένη σε ένα κλουβί μέσα στο σώμα μου. Μια ατελείωτη κραυγή διχοτομεί τα αυτιά μου. Μια παλιά πολυκατοικία πέφτει στην πλάτη μου. Μέσα της είναι μια γυναίκα δεμένη με χειροπέδες, ένας οπλισμένος άνδρας να τη βασανίζει με χίλιους τρόπους. Οι γείτονες μάς βλέπουν από τα παράθυρα, πίσω από τις κουρτίνες, έχουν κολλήσει τα αυτιά τους στις πόρτες. Παρακολουθούν εμένα να προσπαθώ να σηκώσω την πολυκατοικία από πάνω μου, μάταια. Πάνω στην πολυκατοικία πέφτει και ένα ολόκληρο κράτος με όλα τα βιβλία με τις νομοθεσίες του. Είναι βαρύ. Ζητώ βοήθεια. Οι δημόσιοι υπάλληλοι κοιτάζουν ο ένας τον άλλον και μια χορωδία μου λέει «Δεν είναι η αρμοδιότητά μας». Μετά διακρίνω έναν θηλυκό άγγελο μέσα στο κλουβί, μαζί με την καρδιά μου. Τη λένε Melek, άγγελος στα τουρκικά.

Στις 8 Ιανουαρίου 2021, η Μελέκ Ιπέκ συνελήφθη, επειδή σκότωσε τον βασανιστή άντρα της (βλ. πηγές για τις λεπτομέρειες της είδησης). Εάν δεν τον είχε σκοτώσει, θα ήταν νεκρή τώρα. Εάν η Μελέκ ήταν άντρας και είχε σκοτώσει τη γυναίκα του, τότε θα ήταν ήδη ελεύθερη. Στη χώρα όπου ζει, οι άντρες συνήθως μένουν ατιμώρητοι.

Η Μελέκ δεν είναι η μόνη γυναίκα, η οποία βασανίστηκε επί χρόνια από την ενδοοικογενειακή βία. Αλλά είναι από τις λίγες που αντιστάθηκε και επέζησε.

Στην Τουρκία, το 2020, δολοφονήθηκαν τουλάχιστον τριακόσια ογδόντα δύο γυναίκες από άντρες, ενώ το 2019 τετρακόσια εβδομήντα τέσσερις  σύμφωνα με τις οργανώσεις κατά της βίας. Το κράτος δεν δημοσιοποιεί επίσημα στοιχεία.

Η συνεχής παραβίαση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, μιας σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης, για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας, με τη συγκατάθεση της υπερσυντηρητικής κυβέρνησης, αναγκάζει τις γυναίκες να ζούνε στην καθημερινή βία ή να πεθαίνουν μες τη σιωπή. Ή να κλειστούν στους τέσσερις τοίχους της φυλακής λόγω δολοφονίας.

Η διαδικτυακή καμπάνια υπέρ της απελευθέρωσης της Μελέκ:

Πηγές: https://3pointmagazine.gr/i-melek-ipek-synelifthi-epeidi-skotose-ton-vasanisti-antra-tis/?fbclid=IwAR3nwMLKCMuv3khBVT4qe6V8kIlwewOB3Kv2_2hcM265HLFyFgAHQQBco1w

http://kadincinayetlerinidurduracagiz.net/kategori/veriler

http://www.kedistan.net/2021/01/12/turkey-melek-ipek-kill-husband/

https://www.evrensel.net/haber/423372/iskenceci-kocasini-olduren-melek-ipek-icin-derhal-serbest-birakilsin-cagrisi

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s