
Ενισχύουμε και στηρίζουμε όσο και όπως μπορούμε – Στεκόμαστε με νοιάξιμο, τρυφερότητα και αλληλεγγύη
Κανένα πλάσμα μόνο του απέναντι στη σεξιστική βία
Από την πλατφόρμα: https://speakuptoo.omniatv.com/about/
Η Ε. υπήρξε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης όταν ήταν παιδί. Είχε μόλις τελειώσει την τελευταία τάξη του Δημοτικού όταν το τραύμα της κακοποίησης εισήλθε στη ζωή της μέσω ενός συγγενή της. Δεν ήταν η μόνη. Ένα στα δέκα παιδιά γίνονται θύματα σεξουαλικής βίας, και συνήθως οι δράστες μένουν ατιμώρητοι γιατί τα περιστατικά σπανίως καταγγέλλονται και τα θύματα εγκλωβίζονται στη σιωπή.
Η παιδική σεξουαλική κακοποίηση αποτελεί μια από τις κυριότερες αιτίες ανάπτυξης μετατραυματικού στρες και διασχιστικής διαταραχής. Τα συμπτώματα της μετατραυματικής διαταραχής (εφιάλτες, επώδυνες ανακλήσεις μνήμης, αποφευκτική συμπεριφορά, αδρανής συμπεριφορά και αυξημένη εγρήγορση) αποτελούν τα κύρια συμπτώματα των περισσότερων θυμάτων παιδικής κακοποίησης. Η Ε. βιώνοντας όλα τα συμπτώματα του μετατραυματικού στρες, αλλά και καταθλιπτικά επεισόδια επιχείρησε να βάλει τέλος στη ζωή της τέσσερις φορές, πριν μιλήσει για ό,τι της συνέβη.
Λίγο αργότερα, κατάφερε αντιμετωπίζοντας όλα τα παραπάνω, να καταγγείλει το περιστατικό και να οδηγήσει τον θύτη ενώπιον της δικαιοσύνης, δεκαπέντε χρόνια μετά και λίγες μόλις μέρες πριν παραγραφεί το αδίκημα που είχε διαπραχθεί, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα ο δράστης να κατηγορηθεί για αποπλάνηση ανηλίκου που δεν είχε συμπληρώσει τα 13 έτη, αντιμετωπίζοντας ποινή κάθειρξης έως και 10 έτη.
Στη δίκη που εκδικάστηκε σε Ά βαθμό τον Ιανουάριο του 2019, η Ε. βγήκε νικήτρια. Παρά τον απαξιωτικό λόγο της εισαγγελέως, η οποία απευθυνόταν προς την Ε. και σαν να είναι η ίδια κατηγορούμενη σε κάποιες περιπτώσεις, η Ε. αντιμετωπίστηκε με σεβασμό από τον πρόεδρο του δικαστηρίου, ο οποίος δίνοντας έμφαση σε όλα τα στοιχεία που προσκομίστηκαν και στη μαρτυρία της, απέδειξε με τις ερωτήσεις προς τον κατηγορούμενο, τόσο τις αντιφάσεις του, όσο και την ενοχή του.
Ο θύτης καταδικάστηκε σε 3 χρόνια με αναστολή, με το δικαστήριο να του αναγνωρίζει το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας και του πρότερου σύννομου βίου. Αποδείχθηκε όμως μέσα από τη συγκεκριμένη υπόθεση, πως υπάρχει η δυνατότητα απονομής δικαιοσύνης ακόμη και αν υπάρξει καταγγελία μετά από πολλά χρόνια, έτσι ώστε ο θύτης να αντιμετωπίσει τις ευθύνες των πράξεών του. Πως δεν είναι ποτέ αργά να μιλήσει ένα άτομο για τη σεξουαλική κακοποίηση που έχει υποστεί ακόμη και αν η υπόθεση του στα πλαίσια της ποινικής δικαιοσύνη κοντεύει να αγγίξει την παραγραφή του αδικήματος.
Η Ε. νίκησε από τη στιγμή που άρχισε να μιλάει για ό,τι της είχε συμβεί. Η ιστορία της, είναι μια ιστορία μιας γυναίκας που κατέκτησε τη χειραφέτηση και τη φωνή της, κόντρα σε ένα νοσηρό οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον που την απέτρεπε από το να μιλήσει για το βίωμα της και να το καταγγείλει, όπως συμβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις που ο θύτης προέρχεται από το ίδιο το οικογενειακό περιβάλλον.
Η δίκη σε Β’ βαθμό αναμένεται να εκδικαστεί στα μέσα Φεβρουαρίου 2021. Η πλατφόρμα αυτή δημιουργήθηκε για την οικονομική αλλά και ηθική στήριξη της Ε., για να παροτρύνει κι άλλους ανθρώπους με παρόμοιο βίωμα να καταγγείλουν το δικό τους περιστατικό, να διεκδικήσουν τη φωνή τους, να μην αφήσουν το τραύμα στη σφαίρα του «ανεπανόρθωτου». Για να μιλήσουν εκείνα τα άτομα που πίστεψαν πως δεν θα ακουστούν ποτέ.
#ΜίλαΚιΕσύ | #SpeakUpToo
*Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε στην πλατφόρμα που δημιουργήθηκε: https://speakuptoo.omniatv.com/about/