Ρόζα Πάρκς: Έρχεται μια μέρα που σπας τη σιωπή σου.

Γράφει η Γιάννα Κουκά

Έρχεται μια μέρα που δεν σηκώνεσαι για να κάτσει ο άλλος. Έρχεται μια μέρα που σταματάς να σκύβεις το κεφάλι σου, να φοβάσαι. Έρχεται μια μέρα που εκείνο το αυτονόητο, σημαίνει ανυπακοή. Έρχεται μια μέρα στις καταπιεσμένες, τις δαρμένες, τις ψυχικά κακοποιημένες που σηκώνονται ψηλά.

Μοδίστρες, εργάτριες, γυναίκες της εργατιάς, ηθοποιοί και δημοσιογράφοι, εργαζόμενες, μανάδες, άνεργες, άστεγες, καθημερινές γυναίκες. Έρχεται μια μέρα που στο μυαλό σου φέρνεις τη Ρόζα. Που την εποχή της βαρβαρότητας, την εποχή του ρατσισμού και του φυλετικού διαχωρισμού δεν έδωσε τη θέση της στο λεωφορείο. Απλά δεν σηκώθηκε να καθίσει ο λευκός. Απλά δεν πήγε στα πίσω καθίσματα των μαύρων όπως την ήθελαν να κάνει, όπως την υποχρέωναν να κάνει. Που ήξερε τι θα ακολουθήσει. Που άκουσε τον οδηγό να τους λέει οι μαύροι να σηκωθούν. Που σηκώθηκαν όλοι. Εκτός από τη Ρόζα. Που αντιστάθηκε. Που αρνήθηκε να σηκωθεί. Που τη συνέλαβαν. Που ξύπνησε το κίνημα κατά του φυλετικού διαχωρισμού.

Έρχεται μια μέρα που σπας τη σιωπή σου. Έχουν προηγηθεί αμέτρητες σιωπές σου, αμέτρητες υποχωρήσεις σου. Οι επίπονες ησυχίες σου. Έρχεται όμως η μέρα. Που οι γυναίκες αποφασίζουν να ζήσουν ελεύθερες, σπάνε τα δεσμά που τις καταπιέζουν, που τις σφίγγουν. Όχι, δεν είναι απλά κουρασμένες από τη δουλειά, τις συμπεριφορές, το σπίτι. Δεν το θυμήθηκαν τώρα. Κουράστηκαν να υποχωρούν. Κουράστηκαν να δίνουν τη θέση τους στους άλλους. Κουράστηκαν να μη μιλούν. Κουράστηκαν να φοβούνται.

Η Ρόζα Παρκς, σύμβολο κατά του ρατσισμού, η Ρόζα η μοδίστρα, που πίστευε πως υπάρχει μόνο ένας αγώνας, ο ανθρώπινος αγώνας, η Ρόζα η μαύρη γυναίκα, που δεν σηκώθηκε για να δώσει τη θέση της στον λευκό άνδρα στο λεωφορείο, γεννήθηκε σαν σήμερα. Η Ρόζα που μας έδειξε πως καλύτερα να σε έλεγαν Μαρία και να ‘σουν ράφτρα μες την Κοκκινιά.

Η Ρόζα που μας έδειξε πως έρχεται η μέρα που δεν δίνεις σε κανέναν τη θέση σου. Ανυπακοή! Γυναικεία ενδυνάμωση! Ισότητα! Αλληλεγγύη! Ελευθερία! Αγώνας διαρκείας! Αντιρατσισμός! Αντιφασισμός! Γυναικεία απελευθέρωση και φεμινισμός.

Στον δρόμο της αδελφής μας της Ρόζας. Στον δρόμο που περπάτησε η Ρόζα, αδελφές μου!

*Το σχόλιο αντλήσαμε από τον προσωπικό Fb λογαριασμό της Γιάννας Κουκά με την άδεια της.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s