Καμπάνια για την αποσυμφόρηση των φυλακών σε συνθήκες πανδημίας

Αποτέλεσμα εικόνας για crowded prisons

Στηρίζουμε την καμπάνια από την Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων για αποσυμφόρηση των ελληνικών φυλακών που βρίσκονται πλέον σε οριακή κατάσταση λόγω και της πανδημίας.

Εδώ μπορείτε να υπογράψετε στην πλατφόρμα συλλογής υπογραφών και να ενισχύσετε την καμπάνια.

Ακολουθεί το κείμενο του ψηφίσματος.

Τι συμβαίνει στις Ευρωπαϊκές χώρες;

Ακολουθώντας τις συστάσεις διεθνών οργανισμών, αρκετές ευρωπαϊκές χώρες αποφάσισαν την αποσυμφόρηση των σωφρονιστικών τους καταστημάτων προκειμένου να περιορίσουν την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού σ’ αυτούς τους χώρους όπου η συνιστώμενη κοινωνική αποστασιοποίηση είναι συχνά αδύνατη. Κατά συνέπεια, προχώρησαν σε πρόωρες αποφυλακίσεις κρατουμένων με μικρό υπόλοιπο ποινής ή/και που είχαν καταδικαστεί για λιγότερο σοβαρά αδικήματα. Ανάμεσά τους, η Γαλλία, που μείωσε από τα μέσα Μαρτίου 2020 τον αριθμό των κρατουμένων κατά 6.200 και πλέον άτομα, η Μεγάλη Βρετανία που αποφάσισε την πρόωρη αποφυλάκιση 4.000 κρατουμένων με υπόλοιπο ποινής μέχρι δύο μήνες, η Σουηδία που ανέβαλε τις νέες φυλακίσεις και την εκτέλεση των ποινών, ενώ η Κύπρος αποφάσισε αποφυλακίσεις κρατουμένων, εγκρίνοντας συγχρόνως κανονισμό ώστε να μπορούν να εντάσσονται στον θεσμό της Ανοικτής Φυλακής και της εξωιδρυματικής απασχόλησης περισσότερα άτομα.

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα;

Ο Διευθυντής του Σχολείου των Φυλακών Νέων Αυλώνα, τον Μάρτιο 2020, είχε πει: «Υπάρχουν παιδιά που κοιμούνται στο πάτωμα….. Οι κρατούμενοι είναι περίπου 280 για 150-130 κρεβάτια….. Οι κρατούμενοι είναι σε κελιά που χωράνε έως 4 κρεβάτια, δηλαδή 2 κουκέτες, και δεν υπάρχει χώρος να μπουν άλλες κουκέτες γιατί είναι μικρό το κελί. Δεν είναι θέμα χρημάτων, είναι θέμα συνωστισμού ανθρώπων. Τα επιπλέον άτομα μετά τα 4 θα κοιμηθούν ή στο πάτωμα ή 2-2 στα κρεβάτια…. Μοιράζονται το κρεβάτι ή το παίρνουν εναλλάξ», εξηγεί. Η ειρωνεία είναι βέβαια ότι δεν υλοποιούνται τα μαθήματα με πρόσχημα τον συνωστισμό, και δεν υπάρχει τρόπος να γίνει τηλεκπαίδευση στο σχολείο των φυλακών. «Παλέψαμε να μην κλείσει το σχολείο, να έχουμε δια ζώσης διδασκαλία. Δεν έγινε αποδεκτό», είπε. (Πηγή: http://www.thepressproject.gr)

Οι κρατούμενοι στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα, την 1/2/2021, ήταν 294 άτομα. Παρομοίως τραγική είναι η κατάσταση και στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Βόλου όπου στοιβάζονται 123 κρατούμενοι, ενώ η χωρητικότητά του είναι 54 άτομα. Υπερσυνωστισμός επικρατεί επίσης σε όλες ανεξαιρέτως τις φυλακές, με εξαίρεση τις αγροτικές φυλακές. (Πηγή: http://www.minocp.gov.gr)

Η κυβέρνηση, το υπουργείο ΠΡΟ.ΠΟ και η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, παρά τους θανάτους και τα συνεχή κρούσματα COVID-19 (εγκλείστων και σωφρονιστικών υπαλλήλων), κωφεύουν. Οι κρατούμενοι, λόγω του συνωστισμού, της έλλειψης ειδών προσωπικής υγιεινής, αλλά και της ελλιπούς ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες, στοιβαγμένοι ο ένας επάνω στον άλλον, χωρίς δυνατότητα να τηρήσουν κατ’ ελάχιστο τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής και το υπουργείο ΠΡΟ.ΠΟ, αντί να συμμορφωθούν με τις συστάσεις των διεθνών οργανισμών και να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας και την προφύλαξη της υγείας και της ζωής των κρατουμένων, προχωρώντας σε αποσυμφόρηση των φυλακών τουλάχιστον των ευάλωτων (ηλικιωμένοι, ασθενείς με σοβαρά χρόνια προβλήματα, μωρομάνες, κλπ), όχι μόνον έσπευσαν ασμένως να περιορίσουν τα δικαιώματα των κρατουμένων (άδειες, επισκεπτήρια, δέματα, μεταγωγές κλπ), θέτοντάς τους από τον Μάρτιο 2020 σε συνεχή εξαίρεση δικαιωμάτων, με πρόσχημα την πανδημία, και μόνον όταν υπήρξαν θάνατοι στις φυλακές, τον Νοέμβριο 2020, αποφάσισαν να προμηθεύσουν τους κρατούμενους με στοιχειώδες προστατευτικό υλικό (μάσκες, αντισηπτικά) και να προβούν δειγματοληπτικά σε τεστ Covid-19, χωρίς καμία περαιτέρω μέριμνα ούτε για τη στελέχωση των φυλακών με νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, ούτε για χωριστούς χώρους καραντίνας, και φυσικά ούτε κατά διάνοια για την αποσυμφόρηση των φυλακών.

ΝΕΑ ΚΑΜΠΑΝΙΑ!

Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, για όλους τους παραπάνω λόγους, ξεκινά τη νέα της καμπάνια: COVID-19 – Αποσυμφόρηση των φυλακών και στην Ελλάδα!

AΙΤΗΜΑΤΑ:

  • Να αποσυμφορηθούν άμεσα και δραστικά οι φυλακές και στην Ελλάδα με αποφυλάκιση προφυλακισμένων, πρόωρη ή υπό όρους αποφυλάκιση κρατουμένων που είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι, όπως οι ηλικιωμένοι/ες ή όσοι/ες έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων και όσων έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
  • Να μη γίνεται σε καμία φυλακή υπέρβαση της χωρητικότητας.
  • Να ενισχυθεί το σύστημα των αγροτικών φυλακών.
  • Να εφαρμοστούν εναλλακτικοί τρόποι έκτισης της ποινής.
  • Να έχουν όλοι/ες οι κρατούμενοι/ες πρόσβαση σε επαρκή υγειονομική περίθαλψη και υπηρεσίες, καθαρό νερό, εγκαταστάσεις υγιεινής και προϊόντα προσωπικής υγιεινής, συμπεριλαμβανομένου του σαπουνιού και απολυμαντικών, ώστε να μπορεί να διατηρηθεί το απαιτούμενο επίπεδο υγιεινής.
  • Να λαμβάνεται ιδιαίτερη μέριμνα για τους νεαρούς κρατούμενους και τις κρατούμενες γυναίκες.
  • Να λειτουργήσουν τα σχολεία σε όλες τις φυλακές.

Πηγή: Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων (www.tokeli.gr)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s