Περί «Επαγγελματιών Ομοφυλόφιλων» // Ανακοίνωση της ομάδας Sylvia Rivera με αφορμή τις δηλώσεις του Α. Κούγια

ΕΜΕΙΣ, οι Υπερήφανα Ομοφυλόφιλοι, Γυναίκες και Θηλυκότητες της ομάδας Sylvia Rivera (‘Επαγγελματίες’ και ‘ανεπάγγελτοι/ες/α’)

Μπορείς με μία δήλωση να πετύχεις το απόλυτο χατ–τρικ; Να στραφείς ταυτόχρονα ενάντια σε ομοφυλόφιλους, γυναίκες και σεξεργάτ(ρι)ες; Ο κύριος Κούγιας, που ανέλαβε την υπεράσπιση του Δημήτρη Λιγνάδη, μας έπεισε ότι ναι, μπορεί. Και έτσι διαβάσαμε –όχι δοκιμάζοντας καμιά φοβερή έκπληξη, ομολογουμένως- για «επαγγελματίες ομοφυλόφιλους», για γυναίκα που «ήταν ερωτευμένη με τον κύριο Λιγνάδη και είχε σχέσεις μαζί του, ενώ παράλληλα ήταν παντρεμένη» και άλλα που θα μπορούσαν να είναι φαιδρά αν δεν ήταν χυδαία και βαθιά προσβλητικά.

Μάθαμε ξαφνικά ότι η ομοφυλοφιλία είναι «επάγγελμα». Σήμερα επαγγέλλεσαι ομοφυλόφιλος, αύριο μπορείς να αλλάξεις επαγγελματικό προσανατολισμό και να απασχοληθείς σε κάποιον άλλο τομέα. Στην ετεροφυλοφιλία, ίσως. Ανάλογα με τις εργασιακές συνθήκες, τα επιδόματα, τα αναμενόμενα κέρδη, τον τζίρο.

Είναι εντυπωσιακό πράγματι, αλλά τόσο μέλη της συλλογικότητάς μας όσο και φίλοι της ομάδας δεν ξέραμε μέχρι τώρα ότι μπορούσαμε να είμαστε ομοφυλόφιλοι και να πληρωνόμαστε. Κανείς /κανένα/ καμιά δεν μας είχε ενημερώσει –δυστυχώς- για τα εργασιακά μας δικαιώματα. Έτσι, χάσαμε πολλά εισοδήματα, που βάσιμα υπολογίζουμε ότι θα αποκτούσαμε εάν ήμασταν εξαρχής ενήμερα/οι/ες.

Ευχαριστούμε τον κύριο Κούγια και δηλώνουμε ότι από σήμερα δεν θα είμαστε απλώς ομοφυλόφιλοι. Θα είμαστε περήφανα ‘Επαγγελματίες Ομοφυλόφιλοι’.

Η αλήθεια είναι, όμως, ότι δεν γελάμε. Και δεν γελάμε, γιατί έχουμε θρηνήσει δικούς μας ανθρώπους, ανθρώπους της κοινότητάς μας, από ομοφοβικό μίσος, από σεξιστικές συμπεριφορές. Δεν γελάμε, όταν ξέρουμε πολύ καλά τι πάει να πει να μας χλευάζουν, να μας υποτιμούν, να μας περιθωριοποιούν, να μας ασκούν βία, επειδή είμαστε ομοφυλόφιλοι. Είμαστε ομοφυλόφιλοι, κύριε Κούγια. Δεν επαγγελλόμαστε τους/τις ομοφυλόφιλους/ες. Έχουμε πληρώσει με πολύ πόνο την ταυτότητά μας, για να αφήνουμε τέτοιες δηλώσεις να αιωρούνται ασχολίαστες.

Δεν έφτανε, όμως, μόνο η αναφορά στους ομοφυλόφιλους. Έπρεπε να στιγματιστεί δημόσια και η προσωπική ζωή μιας γυναίκας – και κατ’ επέκταση η σεξουαλικότητα όσων γυναικών επιλέγουν να μην κλειστούν σε ένα κουτάκι. Ξέρετε, απ’ αυτά τα άνωθεν κατασκευασμένα κουτάκια «κανονικότητας», που βγάζουν τη μεζούρα και μετράνε τη σεξουαλικότητα των γυναικών. Δηλώσεις βγαλμένες από χρονοντούλαπο παρελθοντικών δεκαετιών. Όμως, όπως και οι λοατκια+ άνθρωποι έτσι και οι φεμινίστριες (cis και trans γυναίκες και θηλυκότητες) –τόσο στην Ελλάδα όσο και στον κόσμο ολάκερο- έχουμε περπατήσει πάρα πολλά χιλιόμετρα ακριβώς για να μην μπαίνει στο ζύγι η σεξουαλικότητα και η προσωπικότητά μας.

Και ένα σχόλιο ακόμη, επειδή υπάρχει και μια αιχμή για όσους/όσες ενήλικες ασκούν πράγματι σεξεργασία πάντα μέσα σε ένα συναινετικό πλαίσιο. Στεκόμαστε στο πλευρό των σεξεργατ(ρι)ών, υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά τους και δεν αφήνουμε κανέναν να τις/τους μειώνει.

Το να αποδομείς την προσωπικότητα, την εργασιακή ζωή, το ήθος των μαρτύρων με σκοπό να υποβαθμίσεις τη σημασία των καταγγελιών είναι μια απεχθής τακτική των συνηγόρων θυτών. «ποιος νομίζετε ότι είναι πιο αξιόπιστος σε ένα δικαστήριο, ένας νοικοκύρης που ξυπνάει το πρωί να πάει στη δουλειά του ή ένας ομοφυλόφιλος που πάει στην πλατεία να βρει πελάτες;» αναρωτήθηκε ο κύριος Κούγιας σε τηλεοπτική εκπομπή.

Δεν είναι κάτι πρωτόφαντο το victim blaming. Δεν είναι η πρώτη φορά που τα θύματα θα είναι αυτά που θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις για το πόσο ήπιαν, τι φορούσαν, γιατί βρέθηκαν στο σπίτι ενός θύτη, γιατί δεν αντιστάθηκαν, γιατί δεν μίλησαν. Εμείς πιστεύουμε όσες και όσους μίλησαν. Όποτε κι αν έκαναν την επιλογή να μιλήσουν. Ακόμα και αν δεν μπορούσαμε να τις/τους ακούσουμε, μπορούμε απολύτως να φανταστούμε πώς είναι να σπάει η φωνή τους από τους λυγμούς. Με αυτές και με αυτούς είμαστε. Δίπλα σε αυτές και σε αυτούς στεκόμαστε.

Και στεκόμαστε πάντα απέναντι σε ρητορικές και συμπεριφορές μισογυνισμού, ομοφοβίας, που βάλλουν κατά τραυματισμένων ανθρώπων και ενάντια σε ολόκληρες ευάλωτες κοινότητες.

Υπογράφουμε εμείς, οι Υπερήφανα Ομοφυλόφιλοι, οι Υπερήφανες Γυναίκες και Θηλυκότητες της ομάδας Sylvia Rivera για ένα κινηματικό Thessaloniki Pride

Και όσες/όσα/όσοι στέκονται αλληλέγγυα στο πλάι μας.

Και είμαστε πάρα πολλές. Πάρα πολλά. Και πάρα πολλοί. Και στεκόμαστε απέναντι σε εσάς και τις αραχνιασμένες και επικίνδυνες ιδέες σας.

ομάδα Sylvia Rivera για ένα κινηματικό Thessaloniki Pride

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s