
Γράφει η Αθηνά Παπανικολάου
Θα συνεχίσω να «εκμεταλλεύομαι» τις διεθνείς ημέρες.
8η Απριλίου, Ημέρα των Ρομά
Εδώ «γελάμε» πικρά…
*Από τα χρόνια του Βυζαντίου, όταν κατά κύματα μετακινήθηκαν από τη μήτρα τους την Ινδία, και σε όλη τη διάρκεια του Μεσαίωνα ως τους νεώτατους χρόνους δεν είχαν δικαίωμα έγγειας ιδιοκτησίας σε όλη την Ευρώπη. Η νομαδική ζωή ήταν μονόδρομος.
*Στο Άουσβιτς, το 1944, δολοφονήθηκαν 4.000 παιδιά Ρομά.
*Στην Ελλάδα, οι τσιγγάνοι θεωρούνταν ανιθαγενείς μέχρι το 1979. Ως εκ τούτου μόλις το 1980 μπόρεσαν να γράψουν τα παιδιά τους σε σχολεία. Δεν θεωρούνταν Έλληνες πολίτες. Ας θυμίσω πρόσφατες πολιτικές για τη Ρομά μειονότητα.
*Στη Σλοβακία, το 2011, υπουργός του υπερσυντηρητικού κόμματος Ελευθερία και Αλληλεγγύη που μετείχε τότε στην κυβέρνηση συνασπισμού της Μπρατισλάβας, είχε προτείνει τη δωρεάν στείρωση των τσιγγάνων και των φτωχών, προκαλώντας την κατακραυγή.
*Στην Ουγγαρία του Όρμπαν τα πογκρόμ εναντίον της Ρομά μειονότητας είναι συχνά κι ας έγιναν τα τσιγγάνικα βιολιά της το διεθνές σήμα προβολής της μουσικής της παράδοσης.
*Στην Τσεχία από το 1973 και μέχρι το 2008 υποχρέωναν τις Ρομά γυναίκες σε στείρωση «Οι φτωχές και συνήθως αγράμματες Τσιγγάνες υπέγραφαν χαρτιά χωρίς να ξέρουν καν να διαβάσουν και στερούνταν τη δυνατότητα νέας κύησης» (Από άρθρο της Έρσης Βάτου στην Ελευθεροτυπία 25/11/2009) Αποκαλυπτικός ο τίτλος «Τελική Λύση» στο πρόγραμμα για τους τσιγγάνους του Εθνικού Κόμματος της Τσεχίας στις τότε ευρωεκλογές.
*Σε όλη την Ευρώπη και φυσικά και στη χώρα μας, παρά τα προγράμματα στήριξης, εκπαίδευσης και ένταξης και τα κονδύλια που διατέθηκαν και προφανώς σπαταλήθηκαν, ως είθισται, στις διαδρομές του χρήματος, οι φτωχότεροι των φτωχών, οι αποκλεισμένοι από τις κοινωνικές δομές, την εκπαίδευση, την περίθαλψη, παραμένουν οι χιλιάδες τσιγγάνοι «πολίτες» της.
*Οι ρομαντικές απεικονίσεις της μποέμικης ζωής τους στη ζωγραφική ή στο σινεμά, απέχουν πολύ από τη σκληρή πραγματικότητα της καθημερινότητάς τους.
*Κι όμως , και το έχω ξαναγράψει, στις μουσικές οικογένειες των Ελλήνων Ρομά χρωστάμε σε μεγάλο βαθμό τη διάσωση των δημοτικών τραγουδιών μας.
*Στο βίντεο μια μεγάλη, θρυλική μορφή της ρώσικης τσιγγάνικης μουσικής παράδοσης, η Σόνια Τιμοφέεβα
https: //www.youtube.com/watch?v=l-8lShZH3XI
Για να μην ξεχνάμε, γιατί πάνω στη λήθη συντελέστηκαν τα μεγαλύτερα εγκλήματα.
Καλή μας μέρα!
*Το σχόλιο είναι από το Fb προφίλ της Αθηνάς Παπανικολάου και το αναδημοσιεύουμε με την άδειά της.