26 ΑΠΡΙΛΗ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΛΕΣΒΙΑΚΗΣ ΟΡΑΤΟΤΗΤΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ SYLVIA RIVERA για ένα κινηματικό Thessaloniki Pride

Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Λεσβιακής Ορατότητας. Καθιερώθηκε από το 2008 για την αναγνώριση και ανάδειξη της λεσβιακής ταυτότητας και κουλτούρας. Οι συνθήκες ειδικά για τις λεσβίες μετανάστριες και πρόσφυγες δεν ξέρουμε κατά πόσον έχουν βελτιωθεί έναν χρόνο μετά:

«Στα πλαίσια της πατριαρχίας, η σκόπιμη αγνόηση της λεσβιακής ταυτότητας συνδυάζεται με απροκάλυπτη/ανοιχτή λεσβοφοβία. Από τη μια πλευρά εξακολουθούν να διαδίδονται στερεότυπα, όπως ότι οι λεσβίες είναι στρέιτ γυναίκες που δεν έχουν ακόμα συναντήσει τον κατάλληλο άνδρα. Ή ότι ο φεμινισμός απωθεί τους άνδρες από τις γυναίκες, οι οποίες ‘αναγκαστικά γίνονται λεσβίες’. Από την άλλη πλευρά αφθονούν οι λεσβοφοβικές συμπεριφορές από cis στρέιτ άνδρες στον δρόμο και στη δουλειά, αλλά και μέσα στο ευρύτερο ανταγωνιστικό κίνημα και τα πάρτι που οργανώνονται από αυτό: η δημόσια εκδήλωση λεσβιασμού από ζευγάρια γυναικών (από ένα βλέμμα ή χάδι, μέχρι μια αγκαλιά ή φιλί) θεωρείται από πολλούς άνδρες ως κάλεσμα σε τρίο!

Με την Παγκόσμια Ημέρα Λεσβιακής Ορατότητας οι λεσβίες διατρανώνουν το αυτονόητο δικαίωμά τους να φαίνονται δημόσια και να αντιμετωπίζονται ως ίσες. Γιορτάζουν την ξεχωριστή κουλτούρα τους και χαίρονται με τις άπειρες ιδιαίτερες αποχρώσεις εντός της: Λίπστικ, μπουτς, ντάικ, κουίρ λεσβίες και άλλες τόσες εκφράσεις της λεσβιακής ταυτότητας.

Αλλά και τρανς λεσβίες. Γιατί η έκφραση και η ταυτότητα φύλου είναι τελείως άλλη έννοια από τον σεξουαλικό προσανατολισμό:κάποιες γυναίκες, στις οποίες αποδόθηκε από το κράτος, τους γιατρούς και την οικογένεια η ανδρική ταυτότητα και όνομα κατά τη γέννηση, έχουν λεσβιακό σεξουαλικό προσανατολισμό. Διεγείρονται από γυναίκες, ερωτεύονται και αγαπούν και γυναίκες. Ανήκουν και εκείνες ισότιμα στο ‘λ’ του ακρωνυμίου και εκφράζονται στα πλαίσια της Ημέρας Λεσβιακής Ορατότητας.

Στο ‘λ’ ανήκουν αυτονόητα και οι ίντερσεξ λεσβίες, πολλές από τις οποίες έχουν υποστεί υποχρεωτικό ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων σε βρεφική ή παιδική ηλικία, προκειμένου να χωρέσουν στο κουτάκι ‘γυναίκα’, με τον τρόπο που το έχουν ανατομικά στο μυαλό τους κάποιοι γιατροί, γονείς και εκπρόσωποι του αστικού κράτους. Δε ξεχνάμε και δε συγχωρούμε τις βάρβαρες επεμβάσεις στο σώμα τους! Η λεσβιακή ορατότητα δεν μπορεί παρά να αναδεικνύει και αυτή την απίστευτη βαρβαρότητα και να συμπεριλαμβάνει τις ίντερσεξ λεσβίες στη λεσβιακή κοινότητα και κουλτούρα.

Κατά τη γνώμη μας, χρειάζεται ιδιαίτερη αναφορά και στη μεταναστευτική/προσφυγική πλευρά του ‘λ’, άρα και την ταξική (γιατί ελάχιστες μεγαλοαστές αναγκάζονται να γίνουν πρόσφυγες με την παραδοσιακή έννοια, αφού έχουν συνήθως τα μέσα να εγκαταλείψουν με πολύ καλύτερους υλικούς όρους το λεσβοφοβικό περιβάλλον στο οποίο ζουν). Η σκέψη μας βρίσκεται, λοιπόν, και στις λεσβίες μετανάστριες και πρόσφυγες στα καμπ-κολαστήρια των νησιών και της ηπειρωτικής χώρας, οι οποίες αντιμετωπίζουν πολλαπλή καταπίεση λόγω της λεσβιακής ταυτότητάς τους, όταν τη δηλώνουν ή όταν αυτή αποκαλύπτεται. Ας γίνει αυτή η Παγκόσμια Ημέρα αφορμή για να ασκηθούν πιέσεις άνευ όρων αναγνώρισης ευαλωτότητας για τις λεσβίες στα καμπ και προτεραιότητας στην κατάθεση αίτησης ασύλου. Και πάνω απ’ όλα ας σταματήσει άμεσα η απάνθρωπη πολιτική της ΕΕ και ειδικά της Ελλάδας, που άλλοτε τυπικά άλλοτε ουσιαστικά απαγορεύει το δικαίωμα κατάθεσης ασύλου για όλες, όλ* και όλους τους πρόσφυγες που μπαίνουν στη χώρα τους τελευταίους δύο μήνες.

Θέλουμε να ζήσουμε σε έναν κόσμο με ορατότητα για όλες τις λεσβίες!

Θέλουμε τη λεσβιακή κουλτούρα ισότιμα ορατή 365 μέρες το χρόνο.

ομάδα Sylvia Rivera – για ένα κινηματικό Thessaloniki Pride»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s