Ένας αποχαιρετισμός στον Ιμπράμ Ονσούνογλου

Αυτή την εβδομάδα έφυγε ένας ξεχωριστός διανοούμενος και μαχητής των δικαιωμάτων των καταπιεσμένων, μια κορυφαία προσωπικότητα της τουρκικής μειονότητας στη Θράκη. Ένας πραγματικός πολίτης του κόσμου, που τον μισούσαν απροκάλυπτα τόσο οι Έλληνες εθνικιστές όσο και το τουρκικό προξενείο. Ο Ιμπράμ Ονσούνογλου.   

Στη μνήμη του, ανεβάζουμε αυτό το κείμενο στην ιστοσελίδα μας. Πρόκειται για μια πολιτική συνέντευξη που είχε δώσει ο Ιμπράμ στον Χάρη Παπαδόπουλο πριν από 22 χρόνια, το 1999, για την εφημερίδα «διεθνιστής εργάτης».

Ήταν η εποχή που η τότε κυβέρνηση Σημίτη, παρά το εκσυγχρονιστικό της προφίλ, ανεχόταν επικίνδυνες εθνικιστικές κορώνες σε βάρος της τουρκικής μειονότητας στη Θράκη.

Χαρακτηριστικά δείγματα αυτής της αντιτουρκικής εχθρότητας ήταν οι δηλώσεις του στρατηγού Σπυριούνη, βουλευτή τότε του ΠΑΣΟΚ και πρώην διοικητή του Γ’  Σώματος Στρατού, πως τάχα, στη Θράκη υπάρχουν χιλιάδες όπλα κρυμμένα από την τουρκική μειονότητα. Αλλά και η εξαγγελία του τότε αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου πως θα επιδοτηθούν από την Εκκλησία οι χριστιανικές –μόνο– οικογένειες της Θράκης που θα γεννήσουν περισσότερα από δύο παιδιά.

Ο Ιμπράμ Ονσούνογλου σχολιάζει εδώ με μπρίο, χιούμορ και καυστικότητα τις εθνικιστικές κορώνες των «υπερπατριωτών» και το ύφος του μας θυμίζει τις καλύτερες σελίδες από τον «στρατιώτη Σβέικ» του Γιάροσλαβ Χάσεκ.  

ΕΝΑΣ ΤΟΥΡΚΟΣ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΟΣ ΔΟΚΙΜΑΖΕΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΜΕ ΣΟΒΑΡΟ ΤΡΟΠΟ ΣΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΤΩΝ – ΚΑΤ’ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ – ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΘΝΙΚΙΣΤΩΝ

  • Υπάρχουν χιλιάδες όπλα κρυμμένα στη Θράκη;
  • Μήπως οι πράκτορες της Άγκυρας βυσσοδομούν κατά των Χριστιανών πατριωτών γεννοβολώντας ασταμάτητα;
  • Μήπως τελικά οργανώνεται ένα αποσχιστικό κίνημα στη Θράκη κάτω από το βλέμμα των ακοίμητων φρουρών της ΕΥΠ;

Μιλάμε με τον Ιμπράμ Ονσούνογλου, γιατρό στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Ο Ιμπράμ σχολιάζει τις δηλώσεις του κ. Σπυριούνη, τις εξαγγελίες του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου και την πολιτική στάση συνολικά του ελληνικού κράτους απέναντι στην τουρκική μειονότητα, με τη διπλή του αρμοδιότητα (Α) ως μέλος της μειονότητας και (Β) ως ψυχίατρος.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ο κύριος Σπυριούνης, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην διοικητής του Γ΄ Σώματος Στρατού, κατήγγειλε πως στη Θράκη υπάρχουν χιλιάδες όπλα κρυμμένα από τους μειονοτικούς. Υπάρχουν στ’ αλήθεια αυτά τα όπλα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: (Α) Για να το λέει κοτζάμ απόστρατος στρατηγός και νυν κυβερνητικός βουλευτής, κάτι θα ξέρει. Εξάλλου είναι αρμοδιότερος. Εμένα δεν μου πέφτει λόγος να αμφισβητήσω τα λεγόμενά του.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως υπάρχουν όπλα. Πόσα όμως; Δέκα χιλιάδες; Είκοσι χιλιάδες; Ή και παραπάνω; Και ποιας προέλευσης είναι; Μήπως δεν είναι μόνο τουρκικά; Γιατί να μην υπάρχουν και αμερικανικά και νατοϊκά όπλα; Τότε, μήπως υπάρχουν και από τα έξυπνα νατοϊκά όπλα; Ή απλώς είναι αλβανικά καλάσνικοφ;

Τα αμείλικτα αυτά ερωτήματα δεν μπορούν να μένουν συνεχώς αναπάντητα. Και το κυριότερο: Πού κρύβουν τα όπλα αυτά; Τι κάνουν οι αρχές στη Θράκη; Γιατί δεν τα βρίσκουν εκεί που είναι κρυμμένα; Υπάρχουν εκπαιδευμένα σκυλιά που μυρίζουν ναρκωτικά, ηρωίνες και κοκαΐνες. Δεν υπάρχουν σκυλιά που μυρίζουν όπλα κρυμμένα; Να τα αμολήσουμε στη Θράκη και να βρουν πού τα έχουν αυτά τα όπλα οι μειονοτικοί Τούρκοι.

Πάντως, αν σας τύχει κάποτε να περάσετε από δρόμους και βουνά της Ροδόπης, μπορούν να φτάσουν στ’ αυτιά σας κάποιοι ασυνήθιστοι θόρυβοι, κάτι σαν εκρήξεις και πυροβολισμοί. Μη φοβάστε! Δεν είναι οι Κούρδοι αντάρτες του ΡΚΚ στο Κουρδιστάν, αλλά οι Τούρκοι μειονοτικοί στο Θρακιστάν που κάνουν εξάσκηση και δοκιμάζουν τα όπλα τους. Προσέξτε μόνο μην φάτε καμιά αδέσποτη!

(Β) Τα ψυχοκοινωνικά και ψυχοπολιτικά στρες μπορούν να αποδιοργανώσουν ευαίσθητα άτομα των οποίων οι βαθύτεροι φόβοι, ασυνείδητοι και υπαρξιακοί, μπορούν να ανεβούν τότε στην επιφάνεια. Και η σκέψη και ο λόγος να καταντήσουν έτσι παραληρηματικοί. Η κρίση στο Κόσοβο και οι βομβαρδισμοί της Σερβίας ήταν ένα αποδιοργανωτικό στρες για καμπόσους.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πώς σχολιάζετε την εξαγγελία του Χριστόδουλου ότι από τον Σεπτέμβριο θα επιδοτούνται οι Χριστιανικές –μόνο!– οικογένειες της Θράκης που θα γεννούν περισσότερα από δύο παιδιά;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: (Α) Η σχέση του Αρχιεπισκόπου με την τουρκική μειονότητα έχει μια ερωτική διάσταση. Και μάλιστα αφορά στον τομέα της γεννητικότητας του έρωτα! Πόσο εύκολα, όμως, δεν μετατρέπεται μια σχέση αγάπης σε αβυσσαλέο μίσος! Οπότε και καταριέσαι ανάλογα, όπως π.χ. οι μειονοτικοί να γεννούσαν λιγότερα παιδιά ή να μην γεννούσαν καθόλου και να καταντούσαν στείροι. Δηλαδή σαν τις αδέσποτες γάτες, που τις στειρώνει ο φιλοζωικός όμιλος. Με άλλα λόγια μία βιολογική και οικογενειακή εθνοκάθαρση.

(Β) Το κίνητρο που καθιερώνει ο Αρχιεπίσκοπος για την ενίσχυση της γονιμότητας των Χριστιανών κατοίκων της Δυτικής Θράκης φαντάζει όχι τόσο ένα θετικό μέτρο υπέρ των Χριστιανών όσο ένα μέτρο κατά των Μουσουλμάνων. Ο στόχος του μέτρου είναι αντιμειονοτικός και ρατσιστικός. Και εντέχνως κινητοποιεί τις αντιμειονοτικές και ρατσιστικές διεργασίες στην κοινή γνώμη.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Η κάθε ελληνική κυβέρνηση, ακόμη και αυτή του εκσυγχρονιστή και ευρωπαϊστή Σημίτη, θεωρεί «εθνικό χρέος» της να δηλώσει πως στο ελληνικό έδαφος υπάρχει μία μόνο μειονότητα και αυτή είναι «μουσουλμανική» και όχι τουρκική. Εσείς αισθάνεστε Τούρκος ή «Μουσουλμάνος»;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: (Α) «Μουσουλμάνος», βέβαια! Θέλετε να πάθω καμιά ζημιά με το Τούρκος; Μουσουλμάνος λοιπόν, όχι όμως σκέτο. Αλλά Έλληνας Μουσουλμάνος. Φανταστείτε τώρα το «Τουρκοέλληνας» κατά το «Ελληνοαμερικάνος»! Πα, πα, πα, τι τερατούργημα θα ήταν αυτό. Γι’ αυτό, λοιπόν, Έλληνας Μουσουλμάνος. Όχι βέβαια ως Έλληνας πολίτης Μουσουλμάνος. Εκεί στη Θράκη είμαστε όλοι Έλληνες Μουσουλμάνοι, δεν υπάρχουν Τούρκοι, το είπε και η τηλεόραση. Και ο Άρειος Πάγος. Υπάρχουν, ίσως, οι τουρκογενείς, δηλαδή όχι ακριβώς τουρκογενείς αλλά τουρκοφανείς και τουρκόφωνοι. Όπως λέμε αλβανόφωνοι.

Είμαστε Έλληνες Μουσουλμάνοι, το επιβεβαίωσε μόλις χτες ο Γενικός Γραμματέας της Νέας Γενιάς. Δηλαδή Μουσουλμάνοι βιαίως εξισλαμισθέντες. Που κάποτε θα επιστρέψουν στην προηγούμενή τους πίστη. Όσο πιο σύντομα τόσο το καλύτερο. Πρέπει να καθιερωθούν κίνητρα γι’ αυτό, ώστε τελικά η ομοιογένεια να αποκατασταθεί 100%. Να μη μείνει, όπως τώρα, στο 98%. Να μην υπάρξει ούτε ένας διαφορετικός.

(Β) Στο τελευταίο στάδιο της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης που διανύουμε –είμαι φεντεραλιστής – συζητάμε ακόμη στην Ελλάδα για το δικαίωμα του εθνικού αυτοπροσδιορισμού των μειονοτήτων, το οποίο είναι ακόμη απαγορευμένο. Οποία πολιτική καθυστέρηση! H πολιτική εξέλιξη στον τομέα αυτόν έχει καθηλωθεί στο πρωκτικό στάδιο.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι είναι αυτό που ζητάει η μειονότητα; Οι «πατριώτες» βουλευτές και αρθρογράφοι λένε πως ο εθνικός αυτοπροσδιορισμός σας είναι το πρώτο βήμα προς την απόσχιση.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: (Α) Δεν τέτοιο ζήτημα ή τουλάχιστον δεν ισχύει και είναι άνευ σημασίας και αξίας. Βέβαια αν αυτό νομίζετε ότι θέλει η μειονότητα, τότε αυτό θα θέλει. Ενεργώντας τώρα σύμφωνα με την αρχή ο κ. Σπυριούνης έχει την άποψή του για το τι θέλει η μειονότητα και τη διατύπωσε στην Επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής. Ότι δηλαδή η μειονότητα θέλει την απόσχισή της δια μέσου της ένοπλης εξέγερσης. Γι’ αυτό και αγοράζει όπλα. Ενώ ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος άλλα νομίζει. Νομίζει ότι η μειονότητα αποσκοπεί στην κατάληψη της Θράκης, δια μέσου της αυξημένης γεννητικότητας, δηλαδή ενός «baby-boom». O δε Μιλουτίνοβιτς, Πρόεδρος της Σερβίας, υποστήριζε ότι η μειονότητα θέλει να προκαλέσει τον βομβαρδισμό της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ.

Ευτυχώς που υπάρχει και το ΝΑΤΟ, στο οποίο μπορούμε να καταφεύγουμε εμείς οι μειονότητες και να παραγγείλουμε να βομβαρδίσει τη χώρα που μας καταπιέζει!

(Β) Το μόνο πράγμα που θέλει η μειονότητα είναι να την αφήσουν ήσυχη η ΕΥΠ, το Υπουργείο Εξωτερικών και το παρακράτος. Πράγμα που δεν θα γίνει ποτέ.

Δήλωση του Ιμπράμ Ονσούνογλου για την εφημερίδα «Διεθνιστής Εργάτης»:

«Τη βρίσκω με κάθε προοδευτική, ανατρεπτική–επαναστατική μειονότητα, με την οποία δεν είναι ανάγκη να συμφωνώ απόλυτα. Ο «διεθνιστής εργάτης» είναι μειονότητα. Είναι μειονότητα, μεταξύ άλλων, επειδή είναι από τους ελάχιστους χώρους στην Ελλάδα όπου μπορούν να με αποκαλούν Τούρκο χωρίς αφορισμούς και σταυροκοπήματα. Και χωρίς να φοβούνται αν θα παρεκκλίνουν από την εθνική ομοψυχία.

Έχω επιπλέον λόγο να σας συμπαθώ. Είμαι φύσει και θέσει μειονοτικός και αποστρέφομαι τις συμφωνίες και τις ομοψυχίες και κυρίως την εθνική. Κατά τα άλλα, είμαι σίγουρος πως εσείς που βγάζετε τον «διεθνιστή εργάτη» γνωρίζετε πολύ καλά τις δυσκολίες για να στηριχθεί μια τέτοια προσπάθεια. Σας εύχομαι κάθε επιτυχία!

Ιμπράμ Ονσούνογλου

Γιατρός στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης

*Η παραπάνω συνέντευξη πρωτοδημοσιεύτηκε στον διεθνιστή εργάτη,  φύλλο 5, Σεπτέμβρης 1999.         

One comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s