Ισότητα στον Γάμο και την Παιδοθεσία // 17 Μάη Πανελλαδική Ημέρα Δράσης

17 Μάη, Ομπρέλες Ζογγολόπουλου, Παραλία Θεσσαλονίκης // Συγκέντρωση για τη διεκδίκηση του λοατκι+ γάμου και την ισοτιμία στην παιδοθεσία

Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερα λοατκι+ ζευγάρια στην Ελλάδα αποφασίζουν να ζήσουν μαζί και να δημιουργήσουν οικογένειες. Η θέσπιση του συμφώνου συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια, αν και είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αφήνει κάποια σημαντικά ζητήματα άλυτα, όπως τη δυνατότητα παιδοθεσίας σε ΛΟΑΤΚΙ+ ζευγάρια και την άρση των διακρίσεων που υφίστανται ΛΟΑΤΚΙ+ οικογένειες με παιδιά. Οι οικογένειες αυτές υπάρχουν, όσο κι αν η πολιτεία αρνείται να αναγνωρίσει την ύπαρξή τους και αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα καθώς ο ένας από τους δύο γονείς δεν αναγνωρίζεται θεσμικά. Πέρα από αυτό, φανερώνει, αν μη τι άλλο, μία στάση δειλίας και απροθυμίας να θεσπιστούν κάποια δικαιώματα για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, που για τα σις και στρέιτ άτομα είναι αυτονόητα.

Aκόμα, η νομοθεσία αναφορικά με τα τρανς άτομα στη χώρα μας, παρόλο που λύνει κάποια ζητήματα, αφήνει μετέωρα αρκετά άλλα. Για παράδειγμα, τα τρανς άτομα αδυνατούν να έχουν πρόσβαση στον αυτοπροσδιορισμό χωρίς δικαστικές διαδικασίες. Επίσης, είναι προαπαιτούμενο το να μην είναι έγγαμες/οι/α προκειμένου να προχωρήσουν σε διαδικασία αλλαγής του καταχωρημένου φύλου και ονόματος, γεγονός που για προφανείς λόγους δημιουργεί προβλήματα στις ήδη υπάρχουσες οικογένειες των ατόμων αυτών. Ακόμα παρ’ όλο που η νομοθεσία θεωρητικά προστατεύει τα γονεϊκά δικαιώματα των τρανς ατόμων, εντούτοις υπάρχουν περιστατικά στα οποία η τρανς ταυτότητα ενός ατόμου έχει χρησιμοποιηθεί ως επιχείρημα σε δικαστικές διαδικασίες, προκειμένου το τρανς άτομο να χάσει τα γονεϊκά του δικαιώματα.

Γίνεται φανερό ότι το κενό της σχετικής νομοθεσίας, αφήνει τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα ακάλυπτα σε καταστάσεις που κάθε άλλο παρά προστατεύουν την οικογένεια, για την οποία το κράτος διαμηνύει ότι κόπτεται. Η έλλειψη νομοθεσίας δημιουργεί όμως ανισότητες και εντός της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. ΛΟΑΤΚΙ άτομα τα οποία ανήκουν και σε άλλες ευάλωτες και μη προνομιούχες κοινωνικές ομάδες, επηρεάζονται άνισα από το κενό αυτό. Άτομα μη λευκά, ανάπηρα, φτωχά και μεγαλύτερης ηλικίας, άτομα τα οποία βιώνουν καθημερινά και έντονα τόσο τον κοινωνικό αποκλεισμό, όσο και τον αποκλεισμό από τις υπηρεσίες και τα δικαιώματά τους, επηρεάζονται περισσότερο από το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο.

Ωστόσο, τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα συνεχίζουν να δημιουργούν οικογένειες. Το μόνο που πετυχαίνει η παρούσα νομοθεσία, είναι να αναγκάζει αυτές τις οικογένειες να βρίσκονται σε ένα καθεστώς αβεβαιότητας. Η διεκδίκηση, από μέρους μας, της νομικής κατοχύρωσης του ΛΟΑΤΚΙ+ γάμου, επιχειρεί ένα βήμα για την προστασία των ΛΟΑΤΚΙ+ οικογενειών και την προστασία από καταστάσεις, όπως η αμφισβήτηση των γονεϊκών δικαιωμάτων και της γονεϊκής ικανότητας των ατόμων.

Αντιλαμβανόμαστε πως καμία νομοθεσία δεν θα μας προστατεύσει χωρίς την αντίστοιχη κοινωνική αλλαγή, αλλά η κατοχύρωση των δικαιωμάτων αυτών μπορεί να πυροδοτήσει, έστω και εν μέρει, την αλλαγή αυτή.

• Διεκδικούμε επέκταση του δικαιώματος στο γάμο και την παιδοθεσία για όλα τα άτομα ανεξαρτήτως σεξουαλικότητας, ταυτότητας ή/και έκφρασης φύλου

• Διεκδικούμε αλλαγή της νομοθεσίας που αφορά τα τρανς, μη δυαδικά και ίντερσεξ άτομα – εξωδικαστικές διαδικασίες για την αλλαγή φύλου των ατόμων, με απλή αίτηση στο ληξιαρχείο

Στα πλαίσια της πανελλαδικής ημέρας δράσης για τον λοατκι γάμο και της παγκόσμιας ημέρας κατά της ομοφοβίας, αμφιφοβίας και τρανσφοβίας,
σας καλούμε τη Δευτέρα 17 Μαΐου στις 7 το απόγευμα σε Συγκέντρωση στις ομπρέλες Ζογγολόπουλου στην παραλία Θεσσαλονίκης (στάση Δημαρχιακό Μέγαρο – Ευζώνων), με τήρηση όλων των μέτρων ασφαλείας για την πανδημία (μάσκες – αποστάσεις).

Διεκδικούμε κατοχύρωση λοατκι+ δικαιωμάτων χωρίς “ναι μεν, αλλά”, χωρίς συμβιβασμούς, παραχωρήσεις και οπισθοχωρήσεις.

Δίκτυο Συντονισμού για τον λοατκι γάμο

oμάδα Sylvia Rivera – για ένα κινηματικό Thessaloniki Pride
Συνέλευση Γυναικών 8 Μάρτη
Τσουκνίδ
@

Εδώ στο σχετικό event: https://www.facebook.com/events/1261882007541112/?ref=newsfeed

Και η κεντρική αφίσα για την πανελλαδική ημέρα δράσης στις 17 Μάη

με το αίτημα για ισότητα στον γάμο και την παιδοθεσία

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s