REclaim PRIDE: Κείμενο αρχών

Κείμενο αρχών της Συνέλευσης REclaim Pride

|| Ποιες/ποια/ποιοι είμαστε ||

Η ανοιχτή συνέλευση του REclaim Pride διοργανώνει το Αυτοοργανωμένο Thessaloniki Pride, αλλά όταν προκύπτει η ανάγκη, έχει παρουσία και φωνή οποιαδήποτε στιγμή του χρόνου. Έχει, δηλαδή, διπλή λειτουργία:

– ως συντονιστικό ομάδων και ατόμων προς το τέλος κάθε χειμώνα ή την αρχή της άνοιξης, ύστερα από ανοιχτό κάλεσμα για την προετοιμασία του Αυτοοργανωμένου Thessaloniki Pride

– ως συνέλευση ομάδων και ατόμων τον υπόλοιπο χρόνο, και πάλι με ανοιχτό κάλεσμα κάθε φθινόπωρο.

To κριτήριο για την ένταξη ομάδων/συλλογικοτήτων/οργανώσεων της πόλης στο Reclaim Pride είναι η συμφωνία τους με τις αρχές της συνέλευσης, όπως περιγράφονται παρακάτω.

|| Γιατί REclaim Pride; ||

Επιλέγουμε τη λέξη reclaim γιατί το Αυτοοργανωμένο Thessaloniki Pride ήταν εξ αρχής μια προσπάθεια επαναδιεκδίκησης της φωνής, του χώρου, της ύπαρξής μας. Γιατί για μας τα pride είναι ιστορικά συνδεδεμένα με τις lgbtqia+ εξεγέρσεις του προηγούμενου αιώνα όπως αυτή του Stonewall, είναι υλικά συνδεδεμένα με τις ταξικές διεκδικήσεις, τους φεμινιστικούς και αντιρατσιστικούς/αντιφασιστικούς αγώνες των λαών για την άρση της καταπίεσης ανθρώπου από άνθρωπο, είναι γιορτή και διεκδίκηση. Πιστεύουμε πως οι επιμέρους καταπιέσεις αλληλοδιαπλέκονται (καταπιέσεις λόγω φύλου, τάξης, φυλής, αναπηρίας, σεξουαλικότητας, ηλικίας, θρησκείας) και θέλουμε ένα pride που να τις αγγίζει όλες.

Reclaim, επίσης γιατί όλα επαναδιεκδικούμε όλα τα παραπάνω, αφού τα «επίσημα» pride παγκοσμίως έχουν μετατρέψει τα pride μας σε πολύχρωμες γιορτές κερδοφορίας, τα έχουν αποστειρώσει από όλα τα εξεγερτικά χαρακτηριστικά τους, διοργανώνονται από κλειστές επιτροπές, συμπράττουν με πρεσβείες χωρών, με μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες και με αστυνομικές δυνάμεις. Εμείς λέμε πως τα pride μας δεν θα είναι ούτε πεδίο κερδοφορίας ούτε θα ξεπλένουν ιμπεριαλιστικά κράτη και δυνάμεις καταστολής, ίσα-ίσα θα αντιτίθενται σε όλα αυτά και θα παλεύουν για την ανατροπή τους.

|| Λίγα λόγια για τις ρίζες της συνέλευσής μας ||

Το REclaim Pride αποτελεί τη συνέχεια της «Ανοιχτής Πρωτοβουλίας για ένα αυτοοργανωμένο 5ο Thessaloniki Pride», η οποία συστάθηκε τον Νοέμβριο του 2015 με πρωτοβουλία της «ομάδας Sylvia Rivera», με αφορμή τη δημόσια αποποίηση από το Δήμο Θεσσαλονίκης του συντονιστικού ρόλου που κατείχε ως τότε μεταξύ των δύο συνδιοργανωτριών ομάδων (ΑΜΚΕ Thessaloniki Pride και AMKE ΗΟΜΟphonia). Όταν τον Μάρτιο του 2016 κρίθηκε από την πλειοψηφία της Πρωτοβουλίας ότι οι συσχετισμοί που είχαν ήδη διαμορφωθεί από τις δύο αυτές ομάδες, δεν επέτρεπαν προσώρας τη μετατροπή του «επίσημου»/εταιρικού/θεσμικού Pride» σε αυτοοργανωμένο, αποφασίστηκε η προετοιμασία μιας αυτοοργανωμένης παράλληλης παρουσίας στο 5ο Thessaloniki Pride, με εκδηλώσεις και μαζικό μπλοκ στην πορεία του (με κεντρικό σύνθημα στην αφίσα και το πανό: «φτου ξελευτερία για όλ@»).

Την επόμενη κινηματική χρονιά η Πρωτοβουλία έκανε ένα ακόμη βήμα. Μετονομάστηκε σε RADical Pride και διοργάνωσε το 1ο Αυτοοργανωμένο Thessaloniki Pride τον Μάιο του 2017 και το 2ο τον ίδιο μήνα του 2018. Τον Ιανουάριο του 2019 το RADical Pride ανακοίνωσε ότι η συνέλευσή του δεν θα αποτελεί πια το συντονιστικό για την προετοιμασία του Aυτοοργανωμένου Pride και δημοσίευσε ανοιχτό κάλεσμα για την ίδρυση νέου συντονιστικού, με στόχο την εμπλοκή όσο το δυνατόν περισσότερων ομάδων και ατόμων σε αυτό και τη μετατροπή του Αυτοοργανωμένου Thessaloniki Pride σε κεντρικό κινηματικό γεγονός για την πόλη της Θεσσαλονίκης. Το «Συντονιστικό για το Αυτοοργανωμένο Thessaloniki Pride» προετοίμασε τα 3ο και 4ο Aυτοοργανωμένα Thessaloniki Pride» τον Μάιο του 2019 και τον Ιούνιο του 2020. Ύστερα από την αποχώρηση του RADical Pride από το Συντονιστικό τον Απρίλιο του 2021, οι ομάδες και τα άτομα που παραμείναμε (Sylvia Rivera, Κιουρί@ και νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση) επαναφέραμε τον διπλό χαρακτήρα συντονιστικού και συνέλευσης, ιδρύοντας το REclaim PRIDE. Και σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε και να βρεθούμε μαζί σε αυτόν τον αγώνα.

|| Οι οκτώ αρχές μας: ένα Pride «από τα κάτω» και με τις/τα/τους κάτω ||

1. Πιάνοντας το νήμα από την Ανοιχτή Πρωτοβουλία του 2015, το REclaim PRIDE προτάσσει την αυτοοργάνωση ως τρόπο προετοιμασίας των Pride. Θεωρούμε πως οι μεγάλες εταιρίες που συνήθως χορηγούν τα «επίσημα Pride» εκμεταλλεύονται τους lgbtqia+ αγώνες και τους ενσωματώνουν, μετατρέποντας το pride σε άλλο ένα πεδίο κερδοφορίας. Χρησιμοποιούν τις ιδέες και τη δουλειά όσων προετοιμάζουμε ένα Pride απλά για να προωθήσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες. Όσο για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα προξενεία/πρεσβείες των ιμπεριαλιστικών χωρών, αξιοποιούν την αιγίδα ή/και τα χρηματοδοτικά τους πακέτα για να επιδοθούν σε ένα προκλητικό ροζ ξέπλυμα των αντικοινωνικών, αντεργατικών και αποικιακών πολιτικών τους. Το ίδιο ισχύει και για τις δυνάμεις της αστυνομίας που συμμετέχουν στα θεσμικά Pride, ενώ αποτελούν τις ομάδες επιβολής των κρατικών πολιτικών και για τις πιο δολοφονικές ομάδες καταστολής απέναντι σε μειονότητες και σε ομάδες και σώματα που υφίστανται οποιασδήποτε μορφής καταπίεση. Έχουμε αποδείξει με τη διοργάνωση τεσσάρων Pride ως το 2020 ότι τα υλικά μέσα που απαιτούνται για την προετοιμασία τους μπορούν να προέλθουν από την λοατκια+ κοινότητα και τον κόσμο της αλληλεγγύης.

2. Όπως λέμε ήδη από την εισαγωγή αυτού του κειμένου, το ανθρώπινο δυναμικό του REclaim Pride ανανεώνεται μέσα από ανοιχτά καλέσματα προς άτομα και συλλογικότητες, τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο. Αντιτάσσουμε τις ανοιχτές συνελεύσεις απέναντι στις κλειστές επιτροπές που αποτελούνται από αυτοαποκαλούμενους «ειδικούς». Παράλληλα δε θεωρούμε πως η συνέλευσή μας κατέχει όλη τη γνώση γύρω από lgbtqia+ θέματα. Στις συνελεύσεις μας όλες, όλα και όλοι μας αλληλοεπιμορφωνόμαστε και εξελισσόμαστε μέσα από συλλογική μόρφωση και δράση μας.

3. Επιδιώκουμε την ενασχόληση με διευρυμένες λοατκια+ και φεμινιστικές θεματικές. Φέρνουμε στο φως κάθε σεξουαλικό προσανατολισμό, ταυτότητα φύλου και σωματικότητα. Επιχειρούμε να προσφέρουμε ορατότητα στη λεσβιακή κουλτούρα. Αναδεικνύουμε τον αμφί και πανσέξουαλ προσανατολισμό, συζητώντας για τη διπλή καταπίεση που υφίσταται, τόσο από τις πατριαρχικές λογικές (όταν τα αμφί άτομα έχουν ομόφυλες επαφές ή σχέσεις), όσο και από μέρος της γκέι κοινότητας (όταν έχουν ετερόφυλες επαφές ή σχέσεις). Απενοχοποιούμε κάθε έκφραση των γκέι ανδρών. Επικεντρώνουμε στην τρανς κατάσταση με ευαισθησία στο βίωμα των τρανς ατόμων, συζητώντας ισότιμα και για τα non binary, gender queer, και άφυλα άτομα, χωρίς στερεότυπα για την έκφραση του φύλου τους. Ακούμε τα gender fluid άτομα. Δε σταματάμε να ζητάμε απαγόρευση των ιατρικών επεμβάσεων στα ίντερσεξ βρέφη και παιδιά. Συνεχίζουμε την αυτομόρφωση και για τον ασέξουαλ και ντεμισέξουαλ προσανατολισμό. Εξακολουθούμε να εντάσσουμε στη συζήτηση και τη σεξουαλικότητα των ανάπηρων ατόμων, που τόσο καλά οι πατριαρχικές αντιλήψεις κρύβουν κάτω από το χαλί της κανονικότητας. Δεν παραβλέπουμε την ηλικιοφοβία που υπάρχει ισχυρότατη ακόμα και μέσα στη λοατκια+ κοινότητα.

4. Συμπορευόμαστε με το υπόλοιπο λοατκια+ και φεμινιστικό κίνημα διεκδικώντας αιτήματα όπως το δικαίωμα στον ομόφυλο γάμο, η παιδοθεσία, η συμπεριληπτική σεξουαλική και αντισεξιστική αγωγή στα σχολεία, η απαγόρευση των λεγόμενων «θεραπειών μεταστροφής», η δωρεάν και ασφαλής έκτρωση, οι δομές στήριξης για τα άτομα που επέζησαν έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, η δωρεάν gender affirmation επέμβαση, η προστασία της ευάλωτης γονεϊκότητας κ.ά.

5. Στόχος μας δεν είναι η δημιουργία ομοκανονικότητας ντόπιων, ευκατάστατων, λευκών λοατκια+ ατόμων, γι’ αυτό και είμαστε σε επαφή με τα υπόλοιπα κινήματα της πόλης. Διεκδικούμε κι εμείς τα αιτήματα των οροθετικών στον hiv και τις ηπατίτιδες b και c, όπως πχ τη δωρεάν διενέργεια όλων των εξετάσεων που απαιτούνται για τη λήψη αποφάσεων για τη θεραπεία τους. Υποστηρίζουμε το φοιτητικό κίνημα, αλλά και το οικολογικό και εργατικό. Δε δεχόμαστε τις ιδιωτικοποιήσεις δημόσιας περιουσίας, την καταστροφή του περιβάλλοντος για τις επενδύσεις των ντόπιων και ξένων αφεντικών, την άρση των εργατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων από τις κυβερνήσεις. Στεκόμαστε δίπλα στους πρόσφυγες και τις μετανάστριες, ιδιαίτερα στ@ λοατκια+ και τασσόμαστε υπέρ των ανοιχτών συνόρων για όλες, όλα και όλους. Συντασσόμαστε με όλα τα υπόλοιπα κινήματα στον αντιφασιστικό αγώνα ενάντια στις νεοναζιστικές και κάθε είδους ακροδεξιές ομάδες και αντιλήψεις.

6. Τοποθετούμε απέναντι ως κύριο εχθρό μας τις πατριαρχικές αντιλήψεις και πρακτικές: (ετεροκανονικότητα, ομοφοβία, αμφιφοβία, τρανσφοβία, κουλτούρα του βιασμού, καταδίκες γυναικών που αμύνθηκαν στην έμφυλη βία, σεξιστικός λόγος στα ΜΜΕ και στην καθημερινότητα, χοντροφοβία κλπ). Η δράση μας ορίζεται από την επιθυμία μας να απευθυνθούμε και σε εκείνα τα κομμάτια της κοινωνίας που έχουν ανοιχτά μάτια και αυτιά στο δικαίωμα στη διαφορετικότητα. Επιλέγουμε τα συνθήματά μας ανάλογα με τις τρέχουσες συνθήκες.

7. Ακούμε η μία το άλλο και συνδιαμορφώνουμε. Στόχος πάντα είναι οι αποφάσεις μας να παίρνονται με σύνθεση απόψεων και ιδεών. Όπου, όμως, διαπιστώνεται απόλυτη διαφωνία, καταφεύγουμε αναγκαστικά σε ψηφοφορίες επί των παρόντων, αρκεί φυσικά τα προς απόφαση θέματα να έχουν προαναγγελθεί σε όλα τα μέλη τουλάχιστον μία μέρα πριν τη συνέλευση, εκτός και αν πρόκειται για ζητήματα με επείγοντα χαρακτήρα. Εκτός εξαιρέσεων, οι συνελεύσεις μας έχουν συγκεκριμένο χρονικό όριο, ώστε να μπορούν να παίρνουν μέρος και άτομα που έχουν λίγο χρόνο στη διάθεσή τους (εργαζόμενες, φοιτητές εντατικοποιημένων σχολών, γονείς κλπ). Για να διευκολύνεται η γενική συνέλευση, λειτουργούν και θεματικές ομάδες εργασίας (επικοινωνίας, γραφιστικών/δημιουργικού, συντακτική, οργανωτική).

8. Διαδίδουμε τον λόγο μας σε μέσα αντιπληροφόρησης, αλλά όχι μόνο. Στέλνουμε δελτία τύπου σε λίστα μέσων, η οποία συνδιαμορφώνεται στη συνέλευση και έχουμε παρουσία και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως πχ το facebook. Επιδιώκουμε την ορατότητά μας στο δημόσιο λόγο και την ηγεμονία του lgbtqia+ λόγου απέναντι στο σεξισμό που αναπαράγουν τα ΜΜΕ!

Συνέλευση REclaim PRIDE

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s