
UPDATE: Η δίκη πήρε αναβολή για τις 22 Σεπτέμβρη
Επίθεση σε μία είναι επίθεση σε όλες μας.
Σε λίγη ώρα, στις 9μμ, στα Δικαστήρια Θεσσαλονίκης στο πλευρό των φοιτητριών που τις παρενοχλούσε καθηγητής Μαιευτικής.
Πολύ κρίσιμο να είμαστε πολλές, πολλά και πολλοί εκεί.
Καμία μόνη απέναντι στη σεξιστική βία.
Κάλεσμα από τις συλλογικότητες Συνέλευση Γυναικών 8Μ, Fylis AUTH, Τσουκνίδα- tsouqnida, ομάδα Sylvia για ένα κινηματικό Rivera Thessaloniki Pride
STOP στη σεξουαλική βία. Δικαίωση των φοιτητριών της Μαιευτικής.Στις 24 Ιουνίου γίνεται η εξ’ αναβολής δίκη του μαιευτήρα και καθηγητή της Μαιευτικής σχολής του ΤΕΙ Σίνδου που κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση. Συγκεκριμένα, οι καταγγέλλουσες, γνωστοποίησαν τις στοχευμένες προθέσεις αλλά και τις παραβιαστικές συμπεριφορές του καθηγητή, ο οποίος στα πλαίσια των δωρεάν γυναικολογικών εξετάσεων δήθεν λόγω συναδελφικής αλληλεγγύης, προέβη επανειλημμένα σε παραβιάσεις των σωμάτων των φοιτητριών χωρίς τη συγκατάθεση τους. Ο καθηγητής της μαιευτικής καταπατούσε συστηματικά κάθε ιατρικό πρωτόκολλο, έδιωχνε την μαία, της οποίας η παρουσία είναι υποχρεωτική, λέγοντας ψέματα “βγες, είναι οι φοιτήτριες μου, θα τους κάνω μάθημα». Κατά τη διάρκεια δε της γυναικολογικής εξέτασης ψηλάφιζε τα σώματα των φοιτητριών με έναν ανάρμοστο τρόπο. Επιπλέον, σε μια προσπάθεια εξαγοράς της σιωπής τους, χρησιμοποίησε το κύρος του ως γιατρού και καθηγητή απέναντι στην ευάλωτη θέση των φοιτητριών υπαινισσόμενος επαγγελματική αποκατάσταση μετά το πέρας των σπουδών τους ενώ σε αντίθετη περίπτωση, εκβίαζε ότι δε θα έβρισκαν ποτέ δουλειά. Επί πλέον, ο θύτης όχι μόνο δεν τέθηκε σε προσωρινή διαθεσιμότητα αλλά αντιθέτως διατήρησε την επαγγελματική του ταυτότητα, συνεχίζει την πρακτική της διδασκαλίας και συνεπώς, την ακαδημαϊκή σταδιοδρομία των φοιτητριών που τον κατήγγειλαν και έχει τη δυνατότητα να συνεχίζει την κακοποιητική του συμπεριφορά.
Η χιονοστιβάδα των επαναλαμβανόμενων περιστατικών έμφυλης βίας που έφερε στο προσκήνιο το #MeToo εκτός από την αυτοπεποίθηση που έδωσε στις επιβιώσασες και τους επιβιώσαντες να μιλήσουν ανοιχτά για περιστατικά παρενόχλησης και βίας που υπέστησαν παράλληλα ανέδειξε ότι η συστηματική κακοποίηση στο δημόσιο χώρο γίνεται κυρίως από άτομα που ασκούν εξουσία, όπως ο εργοδότης, ο προϊστάμενος, ο καθηγητής. Ακριβώς επειδή γνωρίζουμε την ψυχική οδύνη των φοιτητριών που βίωσαν μια τόσο τραυματική εμπειρία αβοήθητες από το σύστημα αλλά και τον φόβο με τον οποίο έρχονται αντιμέτωπες στην προσπάθεια τους να καταγγείλουν τον καθηγητή, αναγνωρίζουμε την τόλμη αλλά και την ψυχική δύναμη τους. Γιατί σε μια πατριαρχικά δομημένη κοινωνία, δεν είναι ο θύτης το πρόσωπο το οποίο στιγματίζεται αλλά το θύμα.Και γνωρίζουμε επίσης ότι ο σεξισμός που διακατέχει το αστικό νομικό σύστημα επιφυλάσσει ιδιαίτερα ελαφρές ποινές στους κακοποιητές όταν δεν τους απαλλάσει.
Περιστατικά σαν αυτά μας εξοργίζουν αλλά ακόμα περισσότερο μας εξοργίζει η υποκριτική στάση της κυβέρνησης που παρά την έκταση των αποκαλύψεων δεν πήρε κανένα μέτρο που να διευκολύνει τα θύματα. Ενώ φόρεσε το προσωπείο της ευαισθησίας στις αποκαλύψεις της Σ. Μπεκατώρου, όταν αυτές έφθασαν στον Λιγνάδη αποπειράθηκε μέχρι και να συγκαλύψει τα εγκλήματα. Οι μάσκες όμως έπεσαν εντελώς, με το νόμο Χατζηδάκη. Χωρίς κανένα δισταγμό παρουσίασε το εργασιακό τερατούργημα, ευνοϊκό για τις έμφυλες διακρίσεις στην εργασία ενώ πρόκειται για έναν νόμο, που αφήνει εργαζόμενες και εργαζόμενους βορά στην αχαλίνωτη όρεξη των εργοδοτών για κέρδος και τις γυναίκες ακάλυπτες από κάθε δυνατότητα αντίστασης σε περιστατικά παρενόχλησης και βίας. Και επιπλέον, σαν γνήσια νεοφιλελεύθερη, αντλεί από την ακροδεξιά ατζέντα για να απλώσει την σεξιστική επίθεση στα αναπαραγωγικά μας δικαιώματα, στοχεύοντας να μας πείσει ότι η καταξίωσή μας εξαρτάται από το αν είμαστε άξιες παιδομηχανές του έθνους κι όχι από την αξία των έργων μας και της προσωπικότητάς μας.
Εδώ το event: