40 χρόνια από την έναρξη της πανδημίας του AIDS // Κείμενο από τη λοατκια+ συλλογικότητα Sylvia Rivera

Μπορεί να είναι εικόνα εξωτερικοί χώροι και μνημείο

Με όπλο μας τα εξαιρετικά αποτελεσματικά αντιρετροϊκά φάρμακα και το U=U μαχόμαστε από καλύτερες θέσεις ενάντια στο στίγμα της οροθετικότητας στον HIV

Η 1η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα AIDS το 1988, επτά χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας. Συμπτωματικά την ίδια χρονιά, ένα πολύ ξεχωριστό κομμάτι υφάσματος έφτασε στο Names Project Foundation, με ένα ιδιαίτερο μήνυμα. Πρόκειται για ένα ασπρόμαυρο πανό που στάλθηκε στο προαναφερόμενο ίδρυμα, για να προστεθεί στο AIDS memorial quilt, το “πάπλωμα”-κιλτ που δημιουργήθηκε εις μνήμη των νεκρών από ασθένειες που συνδέονται με το AIDS. Το quilt (κιλτ) ήταν μια ιδέα που ξεκίνησε από τον ακτιβιστή Cleve Jones και αποτελείται από υφασμάτινα πανό, το καθένα φτιαγμένο στο μέγεθος ενός τάφου και στη μνήμη τουλάχιστον ενός νεκρού. Το συγκεκριμένο ασπρόμαυρο πανό, όμως, που δημιουργήθηκε το 1988 δεν ήταν ένα από αυτά, και δεν προστέθηκε άμεσα στα υπόλοιπα. Το μόνο που έγραφε πάνω ήταν “ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ”. Eίχε σκοπό να αναδείξει την ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα σταματήσουν οι θάνατοι που προκαλούνται λόγω του AIDS. Mε την προσθήκη του στο συλλογικό μνημείο, ίσως θα μπορούσε η κοινότητα των οροθετικών να αρχίσει να επουλώνει τα τραύματα της.

Αυτή τη στιγμή, 40 χρόνια από την αρχή της πανδημίας του AIDS, και περίπου 30 χρόνια από τη δημιουργία “του τελευταίου” πανό, το AIDS memorial quilt αποτελείται από σχεδόν 50.000 πανό στη μνήμη τουλάχιστον 100.000 νεκρών, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται συνεχώς, κυρίως σε χώρες και κοινωνικές ομάδες για τις οποίες δεν υπάρχει καθολική πρόσβαση σε δωρεάν αντιρετροϊκή αγωγή. Και αυτό συμβαίνει παρόλο που με αυτή την αγωγή η HIV λοίμωξη είναι σχεδόν απίθανο να εξελιχθεί σε AIDS και να καταλήξει στο θάνατο. Ταυτόχρονα, τα αντιρετροϊκά φάρμακα πολύ συχνά φτάνουν τον HIV σε τόσο χαμηλά επίπεδα στο αίμα, που ο ιός πια γίνεται μη ανιχνεύσιμος και σε τέτοια περίπτωση και μη μεταδοτικός (U=U) ακόμα και αν υπάρξει απροφύλακτη σεξουαλική επαφή (από τα αρχικά των λέξεων Undetectable = Untransmittable, δηλαδή μη ανιχνεύσιμος ο ιός στο αίμα του οροθετικού = δε μεταδίδεται ο ιός με σεξ χωρίς προφυλακτικό: https://uu.positivevoice.gr/ ).

Χρησιμοποιώντας τα λόγια του Ζακ Κωστόπουλου:

Λέμε ότι σήμερα πια δεν πεθαίνεις από HIV. [..] Υπάρχουν όμως άνθρωποι που ακόμα πεθαίνουν. Χρήστες. Άστεγες, μετανάστες και πρόσφυγες χωρίς χαρτιά, άνθρωποι περιθωριοποιημένοι, άνθρωποι που δεν πρόσβαση στις εξετάσεις, στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ή που δεν αναζητούν ιατρική βοήθεια γιατί δεν τους ενδιαφέρει, γιατί τους έχει τσακίσει το στίγμα. η απόρριψη, η ντροπή, ο κοινωνικός αποκλεισμός και έχουν παραιτηθεί. Ναι σήμερα δεν πεθαίνεις από HIV. Άλλοι σε σκοτώνουν”.

Πώς μεταδίδεται ο HIV;

– Με διείσδυση χωρίς προφυλακτικό (κυρίως πρωκτική ή κολπική, σπάνια και στοματική, όταν υπάρχουν πληγές ή αμυχές στη στοματική κοιλότητα)

– Με χρήση της ίδιας σύριγγας ή άλλου εξοπλισμού για χρήση ουσιών

– Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του τοκετού ή του θηλασμού. Με την κατάλληλη ιατροφαρμακευτική παρακολούθηση, όμως, το ενδεχόμενο μετάδοσης είναι πολύ μικρό

– Με μετάγγιση αίματος (ωστόσο πλέον αυτά τα περιστατικά είναι ελάχιστα στην Ελλάδα, καθώς το αίμα υπόκειται στους κατάλληλους ελέγχους για HIV και άλλους ιούς)

Πώς ΔΕΝ μεταδίδεται ο HIV;

– Αγκαλιά

– Φιλί

– Κοινή χρήση οικιακών σκευών, τουαλέτας κ.λπ.

– Με κανενός είδους κοινωνική συναναστροφή

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

– Απρόσκοπτη δωρεάν πρόσβαση για όλα τα οροθετικά άτομα στις υπηρεσίες υγείας και τις δημόσιες υπηρεσίες

– Προγράμματα ενημέρωσης όλων των υπαλλήλων στις παραπάνω υπηρεσίες σε συνεργασία με τον σύλλογο οροθετικών Θετική Φωνή και τα σωματεία των εργαζομένων, με στόχο να εξαλειφθούν οι περιπτώσεις διακρίσεων σε οροθετικά άτομα, αλλά και να τηρείται σχολαστικά το απόρρητο της κατάστασης της υγείας τους

– Πρόνοια για επάρκεια υλικών στα δημόσια νοσοκομεία (όπως πχ αντιδραστήρια για τις εξετάσεις ιικού φορτίου, από το αποτέλεσμα των οποίων κρίνουν οι λοιμωξιολόγοι ποια φάρμακα πρέπει να πάρει κάθε οροθετικό άτομο). Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με περισσότερους γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό.

– Άμεση ίδρυση δεύτερης Μονάδας Ειδικών Λοιμώξεων στη Θεσσαλονίκης, καθώς η ήδη υπάρχουσα του ΑΧΕΠΑ εξυπηρετεί τα οροθετικά άτομα σχεδόν ολόκληρης της Βόρειας Ελλάδας. Πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα του συλλόγου των οροθετικών εδώ και πάνω από 10 χρόνια!

– Μάθημα σεξουαλικής αγωγής με ισότιμη αναφορά σε όλες τις σεξουαλικές πρακτικές, σεξουαλικές ταυτότητες και ταυτότητες φύλου, προκειμένου να αναχαιτιστεί η μετάδοση των ΣΜΝ και να εξαλειφθεί το στίγμα της οροθετικότητας

– Ενημέρωση για την ύπαρξη προφυλακτικής αντιρετροϊκής αγωγής (PEP), η οποία μπορεί να χορηγηθεί έως 72 ώρες μετά από την πιθανή έκθεση στον ιό

Καλούμε στις δράσεις που γίνονται σήμερα όλη τη μέρα στην πλατεία Αριστοτέλους από τον σύλλογο οροθετικών Θετική Φωνή. Θα είμαστε και εμείς με το υλικό μας νωρίς το απόγευμα.

1η Δεκέμβρη 2021

Παγκόσμια Ημέρα AIDS

ομάδα Sylvia Rivera–για ένα κινηματικό Thessaloniki Pride

sylviarivera.thess.pride@gmail.com

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s