«Δεν είναι δυνατόν να δουλεύεις για έναν δολοφόνο και να πληρώνεσαι από αυτόν» // Για την Ελένα Κοβάλσκαγια

Γράφει ο Θανάσης Τριαρίδης

ΕΛΕΝΑ ΚΟΒΑΛΣΚΑΓΙΑ

Υπάρχει η Ρωσία του Τσέχωφ, του Τολστόι, του Ντοστογιέφσκι, του Ταρκόφσκι. Μια χώρα που γέννησε μια κυριολεκτικά ανεπανάληπτη πολιτισμική πρόταση εμπύρετης καρδιάς και παλλόμενης ανθρωπιάς. Είναι η χώρα του Πρίγκιπα Μίσκιν και της Ναστάζιας Φιλίπποβνα, η χώρα του Αλιόσα Καραμάζωφ, η χώρα του Τρέπλεφ και της Σόνιας, η χώρα του Γκόρτσακοφ και του Στάλκερ. Η χώρα που δημιούργησε έναν ολόφωτο δρόμο του παγκόσμιου πολιτισμού.

Υπάρχει και η Ρωσία της κτηνωδίας, της ωμής περιφρόνησης για τη ζωή, για το παλλόμενο σώμα του ανθρώπου. Η Ρωσία των λογής τυράννων, του Τρομερού Ιβάν, των Τσάρων, του Στάλιν, της Σαχαλίνης, των Γκουλάγκ, της βίας και της απανθρωπιάς. Η Ρωσία του Πούτιν.

Από χθες σκέφτομαι πού μπορεί να βρίσκεται αυτή η πρώτη Ρωσία, όταν η δεύτερη Ρωσία διαπράττει την κτηνωδία της ουκρανικής εισβολής. Στο χθεσινό σεμινάριο για τον Τσέχωφ είπα: «Να είστε σίγουροι πως ο Τσέχωφ, αν ζούσε σήμερα, θα ήταν στον δρόμο ενάντια στον Πούτιν… Εδώ δεν δίστασε να ταξιδέψει, όντας φυματικός, στη Σαχαλίνη για να καταγγείλει τον Τσάρο για τις απαράδεκτες συνθήκες ζωής των κρατουμένων…».

Σήμερα το πρωί διαβάσαμε πως η διευθύντρια του Κρατικού Θεάτρου της Μόσχας αποφάσισε να σώσει την τιμή της πρώτης Ρωσίας, της Ρωσίας του Τσέχωφ (με τον οποίον προφανώς μεγάλωσε και ακόμη προφανέστερα έχει στο προσκεφάλι της). «Δεν είναι δυνατόν να δουλεύεις για έναν δολοφόνο και να πληρώνεσαι από αυτόν» δήλωσε παραιτούμενη από τη θέση της. Οπού δολοφόνος είναι φυσικά ο Πούτιν.

Το όνομά της είναι Έλενα Κοβάλσκαγια. Είμαι σίγουρος πως ο Τσέχωφ θα ήταν πολύ περήφανος για αυτήν.

Αυτή η γυναίκα είναι η Ρωσία μου.

*Το κείμενο αναδημοσιεύουμε από τον προσωπικό fb λογαριασμό του Θανάση Τριαρίδη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s