Υπόθεση Mπίκα // Η κουλτούρα του βιασμού και η μάχη για την αλήθεια

Γράφει η Τερέζα Βολακάκη

Η δικαίωση της Γεωργίας Μπίκα δεν είναι μια υπόθεση που αφορά αποκλειστικά την ίδια και τα οικεία της πρόσωπα. Είναι κάτι που αφορά ολόκληρο το κίνημα. Ο ομαδικός βιασμός μιας γυναίκας από πλουσιόπαιδα είναι ο αποκρουστικός καθρέφτης μιας κοινωνίας που επιμένει να αντιστρέφει τους ρόλους θύτη/θύματος, που συνεχίζει να επιρρίπτει το βάρος ενός βιασμού στις επιζώσες, που δεν κουράζεται να κουνά το δάχτυλο επιτιμητικά μουρμουρίζοντας «τι δουλειά έχει ένα καλό κορίτσι να πίνει, να ξενυχτά, να διασκεδάζει χωρίς έναν άντρα-προστάτη; Τι δουλειά έχει σε μια σουίτα πανάκριβου ξενοδοχείου; Όλοι ξέρουμε τι συμβαίνει μέσα σε αυτές τις σουίτες. Αυτή δεν ήξερε πού πήγαινε;». Η Γεωργία καλείται να διαχειριστεί όχι μόνο τους προσωπικούς της εφιάλτες, αλλά την ίδια στιγμή να τα βάλει με θεούς και δαίμονες. Θεούς και δαίμονες με φανταχτερά ονοματεπώνυμα και με ισχυρότατες προσβάσεις στους διαδρόμους της εξουσίας Η μάχη για να ακουστεί η αλήθεια της Γεωργίας Μπίκας ήδη προμηνύεται δύσκολη. Είναι, όμως, μια μάχη που πρέπει να δοθεί και να κερδηθεί. Για όλες, όλους και όλα μας.   

  • Το χρονικό της υπόθεσης

Η 24χρονη Γεωργία Μπίκα μετέβη το μεσημέρι της 1ης Ιανουαρίου στο ΑΤ Λευκού Πύργου για να καταγγείλει ομαδικό βιασμό. Στην πρώτη της κατάθεση ανέφερε πως υπήρξε καλεσμένη σε ένα πρωτοχρονιάτικο πριβέ-νεανικό πάρτι σε υπερπολυτελή σουίτα του ξενοδοχείου «ΜΕΤ. Από εκείνο βράδυ ξεκίνησε ο εφιάλτης της Γεωργίας.

Οι κάθε άλλο παρά «τυχαίες» διαδικαστικές καθυστερήσεις της ελληνικής αστυνομίας αποτέλεσαν τη σοβαρότερη τροχοπέδη στη συγκέντρωση του κρίσιμου αποδεικτικού υλικού. Η Γεωργία, παρόλο το σοκ που βίωσε, τη ντροπή αλλά και τη σωματική της εξάντληση από εκείνη τη νύχτα, κατευθύνθηκε άμεσα στο πλησιέστερο ΑΤ, ώστε να καταγγείλει το περιστατικό. Εξαιτίας αυτών των καθυστερήσεων η επιζήσασα κατέληξε να δώσει δείγμα ούρων περίπου 18 ώρες μετά από το περιστατικό, ενώ εντολή να ερευνηθεί το εν λόγω ξενοδοχείο δόθηκε πολύ αργότερα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ανακοίνωση της αστυνομίας, όλα έγιναν «ακριβώς όπως ορίζει ο νόμος και στις ορισμένες από τον νόμο προθεσμίες». Ή… περίπου.

Τα δείγματα ούρων πάρθηκαν την ίδια μέρα της καταγγελίας και το δείγμα γεννητικού υλικού την επομένη, και στάλθηκαν σε υπερσύγχρονα εργαστήρια στη Βέρνη. Τα αποτελέσματα των αναλύσεων αυτών παραδόθηκαν στην ανακριτική αρχή την 1η Φεβρουαρίου. Περιέργως, η πλευρά του δράστη είχε ήδη λάβει γνώση των αποτελεσμάτων, ενώ φήμες είχαν ήδη προλάβει να διαδοθούν σχετικά με τα αποτελέσματα αυτά. Κρίσιμη επισήμανση: είναι αρκετά πιθανό 12 ώρες μετά από τη λήψη του υλικού ένα χάπι να έχει ήδη μεταβολιστεί, επομένως να μη μπορεί να ανιχνευτεί.[1]

  • Η ανακριτική διαδικασία

Κατά τη διάρκεια της ανακριτικής διαδικασίας, η αδερφή μας βιάστηκε πολλές φορές.

Στη διάρκεια της διαδικασίας αυτής πέρα από τις τοξικολογικές εξετάσεις της ίδιας της επιζήσασας, κατασχέθηκαν ηλεκτρονικές συσκευές, έγιναν έρευνες σε σπίτια και εξετάστηκαν μάρτυρες.

Η Γεωργία κατέθεσε στην αστυνομία, όπως όφειλε, σύμφωνα με όσα ορίζει ο ποινικός νόμος για την περαίωση της προανακριτικής διαδικασίας. Έδωσε δύο καταθέσεις ενώπιον της αστυνομίας την επόμενη μέρα του περιστατικού και μία συμπληρωματική δυο εβδομάδες αργότερα. Όπως αναφέρει -και με τον τρόπο που αναφέρει τα περιστατικά στις δύο πρώτες καταθέσεις της- βρίσκεται σε κατάσταση σοκ, έχει κενά μνήμης που στη διάρκεια της ημέρας ξεδιαλύνονται, δεν έχει πλυθεί και είναι έτοιμη να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις που θα της υποβληθούν.

Η απώλεια μνήμης είναι στοιχείο διττό στην υπόθεση: αφενός είναι πράγματι πολύ πιθανό να επέλθει ως αποτέλεσμα κατανάλωσης μεγάλης ποσότητας αλκοόλ (πιθανότατα και άλλων ουσιών). Αφετέρου, αποτελεί το στοιχείο εκείνο με βάση το οποίο μπορεί κάποιος να αμφισβητήσει καθαυτό το περιστατικό του βιασμού, καθώς το θύμα δεν είναι σε θέση να περιγράψει την πράξη και τον δράστη.

Περαιτέρω, οι τρεις εμπλεκόμενοι νεαροί κατέθεσαν αμέσως μετά την επιζήσασα ενώπιον του ανακριτή. Ο κύριος κατηγορούμενος στην υπόθεση βιασμού κατέθεσε πως η Γεωργία τον κάλεσε στο δωμάτιο της και πως προέβησαν σε ερωτική πράξη «με πλήρη συναίνεση της ίδιας». Οι άλλοι δύο κατέθεσαν κάτι παρόμοιο, και ειδικότερα ότι επιχείρησαν «να βοηθήσουν την κοπέλα να βρει το δωμάτιό της». Και οι τρεις αρνήθηκαν τη χρήση ναρκωτικών ουσιών στο εν λόγω πάρτι.[2]

  • Το εισαγγελικό πόρισμα και η ταξική πατριαρχική δικαιοσύνη

Με την ολοκλήρωση της κύριας ανάκρισης η Εισαγγελέας Πρωτοδικών, και με βάση όσα ορίζονται στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας αναφορικά με την περάτωση της κύριας ανάκρισης, στις 14.05.2022 κατέθεσε πολυσέλιδη πρόταση ενώπιον του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης αναφορικά με την υπόθεση.[3]

Συγκεκριμένα, η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης κα Κυριακή Κλιάμπα με την 60σέλιδη πρότασή της όχι μόνο αποδομεί το αρχικό κατηγορητήριο, με βάση το οποίο ασκήθηκε ποινική δίωξη εναντίον του 27χρονου, αλλά προχωρά σε ένα δριμύ «κατηγορώ» με στόχο το ίδιο το θύμα αυτή τη φορά. Ειδικότερα, στην πρόταση αυτή αποδομώντας την αρχική καταγγελία, επιχειρεί να αποδείξει με στοιχεία ότι α) δεν τελέστηκε ποτέ το έγκλημα του ομαδικού βιασμού και ότι β) δεν πληρείται καν η αντικειμενική υπόσταση του εγκλήματος του βιασμού, αναφορικά με τον 27χρονο κατηγορούμενο.

Η κυρία Εισαγγελέας περαιτέρω -και προς επίρρωση των ισχυρισμών της περί του «ψεύδους» της Γεωργίας- απαριθμεί τις αντιφάσεις στις οποίες υπέπεσε το θύμα στις καταθέσεις της, οι οποίες αφορούν πρόσωπα και δεδομένα που προηγήθηκαν του εγκλήματος και προτού αυτή χάσει τις αισθήσεις της. Καλό θα είναι να σημειωθεί πως η Γεωργία Μπίκα -ως θύμα των καταγγελλόμενων πράξεων- βρισκόταν ακόμα και στα πλαίσια της δεύτερης κατάθεσής της (το βράδυ της 1ης Ιανουαρίου) σε έντονο σοκ, σε μια ιδιαιτέρως ευάλωτη κατάσταση δηλαδή, στην οποία με βάση τις αρχές της δικαστικής ψυχολογίας η απώλεια ή/και η ελλειμματική μνήμη είναι απολύτως δικαιολογημένη.

Στην πραγματικότητα, η πρόταση αυτή αποτελεί μια ξεκάθαρη δολοφονία χαρακτήρα της Γεωργίας Μπίκα,[4] και της κάθε Γεωργίας που στέκεται τολμηρή και θαρραλέα απέναντι σε ένα ολόκληρο σύστημα παγιωμένων και συντηρητικών «αξιών». Η κυρία Εισαγγελέας άλλωστε, με τη δριμεία αυτή πρότασή της και με βάση «στέρεα» νομικά επιχειρήματα φρονεί πως το θάρρος της πρέπει να τιμωρηθεί παραδειγματικά, να στραφεί εναντίον της, να την κατηγορήσει για συκοφαντική δυσφήμιση και να την υποχρεώσει στα δικαστικά έξοδα της διαδικασίας.[5] Η ίδια κρίνει πως από τα στοιχεία της δικογραφίας «προκύπτει μετά βεβαιότητας, δίχως ψήγμα αμφιβολίας, ότι ουδεμία αξιόποινη πράξη, πολλώ δε μάλλον αυτή του βιασμού, τελέστηκε» σε βάρος της 24χρονης, η οποία έχει υποδείξει -εκτός του 27χρονου- δύο ακόμα άνδρες ως δράστες.[6]

Η πρόταση της εισαγγελικής λειτουργού είναι απόλυτα συμβατή με μια δικαιοσύνη που μεροληπτεί συστηματικά τόσο ταξικά όσο και έμφυλα. Ξεχειλίζει από σεξιστικό μίσος. Ξεχειλίζει από την προσπάθεια να διαστρεβλωθεί η αλήθεια της Γεωργίας όσο και η τοποθέτηση κάθε συνηγόρου ή/και εμπλεκόμενου μέρους στην υπόθεση. Ίσως επειδή ο δράστης είναι γόνος γνωστής εύπορης οικογένειας και επείγει να απομακρυνθεί κάθε ύποπτη σκιά από πάνω του; Ίσως επειδή η ηθική και δικαστηριακή καταρράκωση της Γεωργίας Μπίκα θα αποτρέψει άλλες γυναίκες-επιζήσασες βιασμών να κάνουν το –ήδη- επώδυνο βήμα και να καταγγείλουν τον βιασμό τους;

Θαρρείς και ξαφνικά, η δικαιοσύνη θέλει να τιμωρήσει στο πρόσωπο της Γεωργίας Μπίκα όλες τις Γεωργίες του κόσμου. Όλες τις Γεωργίες που σηκώνουν κεφάλι ενάντια στους προνομιούχους αυτού του συστήματος, ενάντια στην πατριαρχία, στην καταπίεση, στην αδικία, στον βαθύ σεξισμό που τις κατατρώει από μέσα κι απέξω. Η κυρία Εισαγγελέας είναι περήφανη θιασώτρια αυτής της δικαιοσύνης που σπρώχνει ακόμα πιο κάτω την κάθε καταπιεσμένη και μας δίνει για ακόμα μια φορά τη θλιβερή αφορμή να νιώσουμε την «ανεξαρτησία» του λειτουργήματός της στο πετσί μας.

  • Η αποκατάσταση της αλήθειας

Πριν από μερικές μέρες η υπόθεση πήρε νέα τροπή, όταν τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων, που αναλύθηκαν εκ νέου στο Παρίσι, ανέτρεψαν τα προηγούμενα πορίσματα. Ειδικότερα, τα δυο πρώτα πορίσματα από τα εργαστήρια στην Ελβετία και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο δεν αποφαίνονται με σαφήνεια στο πόρισμά τους αναφορικά με την κατανάλωση αλκοόλ ή και άλλων ουσιών στο αίμα του θύματος τη βραδιά του εγκλήματος.[7]

Σε αντίθεση με το πόρισμα του ιατροδικαστή κ. Ράικου και τις μεθόδους που χρησιμοποίησε ώστε να έχει το ταχύτερο δυνατό αποτελέσματα, το γαλλικό τοξικολογικό εργαστήριο οδηγήθηκε σε εντελώς διαφορετικά συμπεράσματα.[8] Ειδικότερα, το εργαστήριο ToxLab απεφάνθη πως το θύμα βρισκόταν σε κατάσταση βαριάς μέθης. Το στοιχείο αυτό οδηγεί στο λογικό συμπέρασμα ότι δεν θα μπορούσε να είναι σε θέση να συναινέσει ή να αντιδράσει σε οποιαδήποτε σεξουαλική πράξη και βέβαια υπήρχε πιθανότητα απώλειας μνήμης, κάτι που διαγνώστηκε από τα 3ml/λίτρο αλκοόλ στο αίμα της.

Το πόρισμα από το γαλλικό τοξικολογικό εργαστήριο εκθέτει ανεπανόρθωτα τον κύριο ιατροδικαστή, ο οποίος συνειδητά επέλεξε την πιο επισφαλή και ταχεία μέθοδο για αποτελέσματα. Επέλεξε συνειδητά τη μέθοδο εκείνη που θα οδηγούσε στην αθώωση και απαλλαγή από την κατηγορία για κακούργημα ενός γόνου, μετόχου της Coca cola.

Καθόλου τυχαίο. Και αυτό.

  • Η κάθε Γεωργία από εμάς

Η Γεωργία είμαι εγώ, εσύ, η φίλη σου, η αδερφή σου, η μαμά σου, η σύντροφός σου, η κοπέλα σου. Είναι κάθε γυναίκα που μπορεί να βρεθεί στην ίδια θέση. Κάθε γυναίκα που έπεσε θύμα ενός ταξικότατου πατριαρχικού συστήματος, ταγμένου να υποστηρίζει και να ξελασπώνει –όταν παραστεί ανάγκη- τους ισχυρούς, όσους κατέχουν εξουσία ή έχουν τον τρόπο να τα έχουν καλά με την εκάστοτε εξουσία.

Μόνο και μόνο γιατί μπορούν.

Η Γεωργία υπήρξε και παραμένει δυνατή, πληρώνοντας το προσωπικό της κόστος και καλούμενη να διαχειριστεί τους δικούς της εφιάλτες. Είχε το θάρρος να καταγγείλει και να υποστεί τους πολλαπλούς βιασμούς των ΜΜΕ και της ανακριτικής διαδικασίας. Υπήρξε πιο δυνατή από όσο μπορούσα ποτέ να σκεφτώ την εαυτή μου και αξίζει τη στήριξη και την αγκαλιά μας.

Η κάθε Γεωργία είναι μία από μας και θα είμαστε εδώ η μία για την άλλη.

ΜΕ ΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ

ENANTIA ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΒΙΑΣΤΗ


[1] «Βιασμός στη Θεσσαλονίκη: Την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. διαψεύδει η 24χρονη Γεωργία», CNN Greece, 02.02.2022, διαθέσιμο στην: https://www.cnn.gr/ellada/story/299870/viasmos-sti-thessaloniki-tin-anakoinosi-tis-el-as-diapseydei-i-24xroni-georgia

[2] «Γεωργία Μπίκα: Οι καταθέσεις των τριών ανδρών που εμπλέκονται με την υπόθεση βιασμού-«Η Γεωργία μου ζήτησε να πάμε στο δωμάτιο μου», dikaiologitika, 20.01.2022.

[3] «Υπόθεση Γεωργίας Μπίκα: Ο εισαγγελέας ζητεί να επιβληθούν τα δικαστικά έξοδα στην 24χρονη», tvxs, 14.05.2022, διαθέσιμο στην: https://tvxs.gr/news/ellada/ypothesi-georgias-mpika-o-eisaggeleas-zitei-na-epiblithoyn-ta-dikastika-eksoda-stin-24xr

[4] «Ντρέπονται και οι πέτρες–Όνειδος η εισαγγελική πρόταση για την υπόθεση της Γεωργίας Μπίκα», Ζουγκλα, 13.05.2022, διαθέσιμο στην: https://www.zougla.gr/greece/article/ntreponte-ke-i-petres–onidos-i-isageliki-protasi-gia-tin-ipo8esi-tis-georgias-mpika

[5] «Αποκάλυψη–Γεωργία Μπίκα: Ο εισαγγελέας ζητεί να επιβληθούν τα δικαστικά έξοδα στην 24χρονη γιατί “απασχόλησε ψευδώς και με δόλο τις αρχές”», Δικαστικό, 14.05.2022, διαθέσιμο στην: https://www.dikastiko.gr/eidhsh/apokalypsi-georgia-mpika-o-eisaggeleas-zitei-na-epivlithoyn-ta-dikastika-exoda-stin-26chroni-giati-apascholise-pseydos-kai-me-dolo-tis-arches/

[6] «Υπόθεση Γεωργίας Μπίκα: «Μυθοπλασία» λέει η εισαγγελέας για την καταγγελία βιασμού», CNN Greece, 22.05.2022, διαθέσιμο στην: https://www.cnn.gr/ellada/story/313208/ypothesi-georgias-mpika-mythoplasia-leei-i-eisaggeleas-gia-tin-kataggelia-viasmoy

[7] «Βιασμός στη Θεσσαλονίκη: Τι λένε οι ειδικοί για τις τοξικολογικές εξετάσεις της Γεωργίας Μπίκα», CNN, 09.02.2022, διαθέσιμο στην: https://www.cnn.gr/ellada/story/300826/viasmos-sti-thessaloniki-ti-lene-oi-eidikoi-gia-tis-toxikologikes-exetaseis-tis-georgias-mpika

[8] «Γεωργία Μπίκα: «Δικαίωση από το πόρισμα των Γάλλων–Έκθετος ο ιατροδικαστής», pagenews, 03.06.2022, διαθέσιμο στην: https://www.pagenews.gr/2022/06/03/ellada/georgia-mpika-dikaiosi-apo-to-porisma-ton-gallon-ekthetos-o-iatrodikastis/


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s