ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΝ ΑΣΑΝΖ: ΤΟ ΝΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑ

Η εφημερίδα Η ΚΟΚΚΙΝΗ στηρίζει και συμμετέχει στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 20 Ιούνη, ενάντια στην απέλαση του δημοσιογράφου Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ για «κατασκοπία».

Στη Θεσσαλονίκη η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Ναυαρίνου στις 7.30 το απόγευμα.

Στην Αθήνα το κάλεσμα είναι στο Μοναστηράκι στις 7.30 το απόγευμα.

Είναι προφανής η εκδικητική διάθεση των ΗΠΑ απέναντι στον Ασάνζ που φθάνει μέχρι το σημείο να επιδιώκει ουσιαστικά την εξόντωσή του. Οι διώκτες του έχουν όλα τα μέσα και τον χρόνο. Δεν μπορούν, όμως, να εξαφανίσουν το σημαντικό έργο που έχει αφήσει για τον σύγχρονο δημόσιο βίο, την ελευθερία του λόγου και τη δημοσιογραφία. Η δημοσιοποίηση των πιο σκοτεινών σημείων της σύγχρονης ιστορίας μαζί με τη δύναμη του διαδικτύου αποτελεί κάτι πρωτοποριακό.

Η δημοσιογραφία μετά τον Τζούλιαν Ασάνζ έχει περάσει πλέον σε μια νέα εποχή, όπου τα πιο φρικτά εγκλήματα των πανίσχυρων ιμπεριαλιστικών χωρών, και πρώτα από όλα των ΗΠΑ, αφήνουν ίχνη και αποκαλύπτονται πλήρως στο διαδίκτυο.

Γι αυτό και πιστεύουμε πως ο Ασάνζ δικαιούται να μην εκδοθεί και, αντίθετα, να αφεθεί ελεύθερος. Πρώτον, δεν θα έχει δίκαιη δίκη στις ΗΠΑ, λαμβάνοντας υπόψη τους ισχύοντες εκεί δρακόντειους νόμους περί κατασκοπείας. Δεύτερο και πολύ σημαντικό, θα αποτελέσει νομολογιακό προηγούμενο για την έκδοση στις ΗΠΑ και άλλων δημοσιογράφων σε οποιαδήποτε χώρα κι αν βρίσκονται, για τον μοναδικό λόγο ότι έκαναν τη δουλειά τους ως δημοσιογράφοι, αποκαλύπτοντας την αλήθεια. 

Τσακίζοντας το πνεύμα και το κορμί του Ασάνζ, οι ΗΠΑ μοιάζουν με ένα μυρμήγκι που επιχειρεί να σταματήσει τον τροχό της Ιστορίας. Ακόμη και αν καταφέρουν να εκδικηθούν τον Ασάνζ για τις αποκαλύψεις των εγκλημάτων τους σε Ιράκ, Αφγανιστάν και Λιβύη, θα είναι όλο και πιο δύσκολο πλέον να αποκρύπτουν από την κοινή γνώμη τα επόμενά τους «ανδραγαθήματα» σε βάρος αμάχων και ανυπεράσπιστων ανθρώπων.

Οι διώξεις εναντίον του Τζούλιαν Ασάνζ, είναι αυτόματα διώξεις εναντίον της ελευθερίας της έκφρασης και της δημοσιογραφίας, αγαθά που τόσο λείπουν από την εποχή μας. 

Είμαστε στο πλευρό του Τζούλιαν Ασάνζ και απαιτούμε την οριστική απελευθέρωση του.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s