Να ανακληθεί άμεσα η εκδικητική απόλυση του γιατρού Νικόλα Σκούφογλου

Σε μια πρωτοφανή κίνηση, ο Διοικητής του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» αρνήθηκε την ανανέωση της σύμβασης του ορθοπεδικού και συνδικαλιστή Νικόλα Σκούφογλου, που υπηρετεί σε παράταση ειδικότητας, χωρίς καν κάποια τυπική δικαιολογία. Υπογραμμίζεται ότι πρόκειται για τη μοναδική σύμβαση που δεν ανανεώθηκε. Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι ο σύντροφός μας Νικόλας Σκούφογλου απολύθηκε εκδικητικά, όπως καμία αμφιβολία δεν έχει και το προσωπικό του Ευαγγελισμού.

Η απόλυση είναι συνέχεια των διώξεων του περσινού Μάρτη, όταν, με παραπομπή του τότε Αναπληρωτή Διοικητή (τοποθετημένου από τον ΣΥΡΙΖΑ) Βαμβουρέλλη και υπογραφή του τότε και νυν Διοικητή (τοποθετημένου από τη ΝΔ) Γρηγορόπουλου, επιβλήθηκαν πρόστιμα στον Νικόλα Σκούφογλου και άλλον έναν ειδικευόμενο γιατρό για «απρεπή και επιθετική συμπεριφορά προς το πρόσωπο του Αναπληρωτή Διοικητή», «απείθεια» και «μη σωστή χρήση μάσκας». Στην πραγματικότητα, αιτία των διώξεων ήταν ότι οι γιατροί αντέδρασαν στην αυταρχική συμπεριφορά του Αναπληρωτή Διοικητή και επεσήμαναν τις δραματικές ελλείψεις του νοσοκομείου σε μια εποχή έξαρσης της επιδημίας. Οι συνδικαλιστικές κινητοποιήσεις για τη στήριξη των δύο γιατρών και οι πολιτικές διαστάσεις που πήρε το θέμα προφανώς προκάλεσαν τη θλιβερή μικροπρεπή εκδικητικότητα του Διοικητή. 

Στο πλαίσιο ενός συστήματος υγείας εντελώς υποστελεχωμένου, υποχρηματοδοτούμενου και τραγικά ανεπαρκούς να εμποδίσει τις καθημερινές εκατόμβες των νεκρών της πανδημίας, το να γίνονται απολύσεις υγειονομικών που δούλεψαν σε αδιανόητες συνθήκες είναι πρόκληση. Αυτό, ωστόσο, δεν φαίνεται να απασχολεί τη διοίκηση του Ευαγγελισμού, γιατί προτεραιότητά της είναι να εξαλείψει τις φωνές που αμφισβητούν και διεκδικούν ο,τιδήποτε για λογαριασμό των εργαζομένων. Ακριβώς επειδή η κυβέρνηση, όπως και όλες οι κυβερνήσεις, ξέρουν ότι η οργή βράζει και στον χώρο των υγειονομικών, αλλά και σε όλη την κοινωνία, που βλέπει το δημόσιο σύστημα υγείας να διαλύεται σε ένα χαοτικό πέλαγος ιδιωτικών πρωτοβουλιών με αντικειμενικό σκοπό όχι την υγεία, αλλά το κέρδος των επενδυτών. Γιατί ας μη γελιέται κανείς: οι διοικήσεις των νοσοκομείων, ιδίως του μεγαλύτερου νοσοκομείου της χώρας, είναι κυβερνητικές θέσεις.

Η απόλυση του Νικόλα Σκούφογλου δεν αφορά μόνο τον ίδιο. Είναι ένα αρνητικό προηγούμενο για κάθε εργαζόμενο στα νοσοκομεία. Με τον ίδιο τρόπο, η ακύρωσή της θα είναι μια νίκη για κάθε εργαζόμενο. Η νίκη αυτή δεν θα έρθει με τυπικές παραστάσεις διαμαρτυρίας και υποτονικά διαβήματα. Τα σωματεία, και πρώτο το σωματείο του Ευαγγελισμού, χρειάζεται να καταλάβουν το μέγεθος της πρόκλησης και να κινητοποιηθούν μαζικά και δυναμικά. Το ζήτημα, όμως, δεν είναι μόνο συνδικαλιστικό, είναι και κατ’ εξοχήν πολιτικό. Ο αγώνας για την επαναπρόσληψη του Νικόλα Σκούφογλου θα γίνει υπόθεση του κινήματος, τμήμα της συνολικής αντεπίθεσης των εργαζομένων.

– Άμεση ανάκληση της απόλυσης και ανανέωση της σύμβασης του Νικόλα Σκούφογλου

– Καμία απόλυση στο δημόσιο

– Απαγόρευση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα

– Μαζικές προσλήψεις υγειονομικών στο δημόσιο σύστημα υγείας

*Την ανακοίνωση για την εκδικητική απόλυση του συντρόφου Νικόλα την αναδημοσιεύουμε στην ιστοσελίδα της ΚΟΚΚΙΝΗΣ από τη σελίδα της ΟΚΔΕ – Σπάρτακος.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s