Τέρμα η συγκάλυψη στον κάθε βιαστή

Γράφει η Τερέζα Βολακάκη

Η Γεωργία, η απαλλαγή του δράστη και η επόμενη μέρα

Η υπόθεση της Γεωργίας Μπίκα έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων και έχει παράξει ένα σκανδαλώδες νομικό αποτέλεσμα εις βάρος της, αλλά και του ίδιου του κινήματος, που τη στήριξε από την πρώτη στιγμή. Η Γεωργία από το βράδυ της Πρωτοχρονιάς βιάστηκε από τους βιαστές της και επανατραυματίστηκε από την αστυνομία, από τον ανακριτή, από τα ΜΜΕ, από την κοινή γνώμη, την Εισαγγελέα και από το Δικαστικό Συμβούλιο με το προκλητικό απαλλακτικό βούλευμα.

Εν προκειμένω ο νομικός κόσμος μοιάζει να σιωπά. Αυτό που επιβεβαιώνεται ακόμη μια φορά από την εν λόγω υπόθεση είναι πως αφενός η εφαρμογή του νόμου δεν γίνεται ανεξάρτητα από το προφίλ του δράστη και του θύματος. Αφετέρου σε ένα σύστημα βαθιά πατριαρχικό, το βάρος απόδειξης εναπόκειται όχι στον δράστη, αλλά στο τραυματισμένο θύμα. Τα στοιχεία τεχνηέντως «εξαφανίζονται» και το κακούργημα αυτομάτως δεν συνέβη ποτέ.

Η Γεωργία είναι μία από εμάς. Είναι η αδερφή μας και την πιστεύουμε. Έκανε έναν ολόκληρο αγώνα για να αποκαλύψει όλα όσα της συνέβησαν. Της συνέβησαν φυσικοί, ψυχολογικοί, δικαστικοί και μιντιακοί «βιασμοί» και όλη αυτή η διαδικασία πιθανότατα την τραυμάτισε σε βαθμό, που δεν είμαστε ικανά να γνωρίζουμε.

Ωστόσο, η ίδια βρήκε το θάρρος, έκανε την καταγγελία και τη στήριξε. Αντιτάχθηκε σε ένα άδικο, πατριαρχικό και βαθιά ταξικό σύστημα. Ένα σύστημα πανίσχυρο, που παράγει εξουσία, φόβο, ντροπή και κυρίως ανισότητες. Που κακοποιεί και εξευτελίζει το πιο καταπιεσμένο. Και που θεσμικά δικαιώνει τον καταπιεστή.

Αυτό είναι το σύστημά μας.

Αυτό το σύστημα θα το αλλάξουμε.

Το τραύμα, που έχει βιώσει η Γεωργία, είναι το συλλογικό μας τραύμα. Οι περισσότερες αισθανόμαστε λύπη ή ντροπή και στην άκρη του μυαλού μας σίγουρα έχουμε μία περίπτωση ατόμου (ή και εμείς τα ίδια) που παρενοχλήθηκε σεξουαλικά ή βιάστηκε. Ωστόσο ποτέ κανένας δεν το έμαθε, γιατί δεν βρήκε τη δύναμη να το καταγγείλει. Και αυτό είναι εντάξει.

Αλλά η καταγγελία είναι θάρρος, είναι δύναμη. Η Γεωργία κατήγγειλε τον βιασμό της, αλλά -μέσα σε όλα- κατήγγειλε και το σύστημα αξιών, στο οποίο ζούμε, και μας υποβάλλει σε μια σειρά παρενοχλήσεων και «βιασμών». Η ίδια αμφισβήτησε την εξουσία των πλουσιόπαιδων. Υπέμεινε την προανακριτική διαδικασία. Μίλησε ανοιχτά και με θάρρος. Σηκώθηκε όρθια μπροστά σε ένα τέρας με πολλά πόδια. Το έκανε για την ίδια και για εμάς.

Ο σεξισμός, η πατριαρχία και όλο το ταξικό σύστημα, που ενεπλάκη στην υπόθεσή της με τους γόνους των μετόχων της Coca Cola, είναι αυτά τα οποία αντιπαλεύουμε και θα τα αντιπαλεύουμε μέχρι να τα νικήσουμε.

Το τέρας δεν τη νίκησε. Το απαλλακτικό βούλευμα αποτελεί μια μικρή ήττα σε μια νομική διαδικασία. Στην πραγματικότητα μπορεί να πάει πιο πέρα με τη βοήθεια έμπειρων νομικών, καθώς τα στοιχεία είναι απτά και με το μέρος του θύματος.

Το κίνημα είναι μαζί της. Είμαστε μαζί της. Ακόμα και αν οι θεσμοί, το νομικό και δικαστικό σύστημα στέκονται απροκάλυπτα στο πλευρό των βιαστών της. Η στήριξη της Γεωργίας και η συνέχιση της υπόθεσης μέχρι τέλους σημαίνει την ενίσχυση του κινήματος και την ενδυνάμωση καθεμιάς από εμάς.

Με τη Γεωργία είμαστε μαζί

Τέρμα η συγκάλυψη στον κάθε βιαστή

Τετάρτη 13.07.2022 / 19.30 / Καμάρα / Θεσσαλονίκη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s