Μια Caretta caretta, κομμένη στα δύο, και η χαμένη αξιοπρέπεια της ανθρωπότητας

Γράφει η Λάλε Άλατλι

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ

Αγαπημένη μου Caretta caretta,

Χθες που σε πρωτοείδα μέσα στη θάλασσα, μπροστά από το Μέγαρο Μουσικής («πολιτιστικό» κέντρο) δεν έβγαλα τη φωτογραφία σου. Για τη δική σου αξιοπρέπεια τι νόημα θα έχει η φωτογραφία μιας Caretta caretta 100kg, κομμένη στα δύο, αλλά και για την αξιοπρέπεια της ανθρωπότητας; Δεν ξέρω αν σε διχοτόμησε ακριβώς στη μέση κάποιος αλιευτικός εξοπλισμός ή ήταν άλλη η αιτία θανάτου σου. Κάλεσα το Λιμενικό, που ανταποκρίθηκε αμέσως, και μου είπαν ότι θα στείλουν αμέσως την ομάδα, που κάνει τις καταγραφές.

Σήμερα, που λες, Caretta caretta μου, δεν ήσουν εκεί, στη θάλασσα, αλλά ήσουν ξαπλωμένη πάνω στο τσιμέντο. Ξανατηλεφώνησα στο λιμενικό. Είπαν ότι εκείνοι έκαναν τη δουλειά τους και ειδοποίησαν τον δήμο. Ξανατηλέφωνησα κι εγώ στον δήμο να μαζέψει το μισό σου το κορμί. Εγώ όμως λυπήθηκα, με έπιασε μια απελπισία για τη φύση, για τους ανθρώπους, που στο τέλος τι θέλουμε όλοι μας; Μια ήρεμη ζωή και ένα ήρεμο τέλος. Κανείς δεν θέλει να φύγει έτσι όπως έφυγες και κανείς δεν θέλει να μείνει έτσι πάνω στο πεζοδρόμιο νεκρός,

Όχι, Caretta caretta μου, δεν καταφέραμε ούτε να σώσουμε εσένα ούτε την ανθρωπιά μας. Συλλυπητήρια σ’ όλους.

================================

ΑΝ ΒΡΕΙΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΕΝΗ Ή ΝΕΚΡΗ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΧΕΛΩΝΑ Ή ΦΩΛΙΑ: https://www.archelon.gr/contents/help2.php?mid=1&mid2=25

================================

* Οι θαλάσσιες χελώνες θεωρούνται είδος υπό εξαφάνιση και προστατεύονται από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης. Ο παρατημένος και εν χρήσει αλιευτικός εξοπλισμός είναι υπεύθυνος για πολλούς θανάτους χελωνών.

** Η χελώνα Caretta, Caretta caretta (Linnaeus, 1758) είναι είδος θαλάσσιας χελώνας με παγκόσμια κατανομή. Ανήκει στην οικογένεια Cheloniidae. Οι χελώνες αυτές έχουν, κατά μέσο όρο, τελικό μήκος χελύου 90 cm, αν και έχουν καταγραφεί άτομα με μήκος έως και 280 cm. Μια ενήλικη χελώνα ζυγίζει περίπου 135 kg, ενώ υπάρχουν καταγραφές που ξεπερνούν τα 450 kg. Το χρώμα του δέρματος κυμαίνεται από κίτρινο έως καστανό και το χέλυο είναι συνήθως κοκκινωπό-καφέ. Μέχρι να ενηλικιωθεί η χελώνα δεν είναι ορατές φυλετικές διαφορές.

*** Fishing activity and impacts along the main nesting area of loggerhead sea turtle Caretta caretta: Overwhelming discrepancy with the official data: https://www.researchgate.net/…/228650176_Fishing…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s