«Η ΟΡΓΗ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗ» φύλλο 17

Η οργή…
Σε έναν κόσμο που ταλαντεύεται σε μια επικίνδυνη ισορροπία, που σηματοδότησε η έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και το ρήγμα που προκάλεσε παγκόσμια, εννιά μήνες μετά, παραμένει ενεργό.
Σε έναν κόσμο σε φαιό φόντο, όπου η Ακροδεξιά διεκδικεί χώρο τόσο στους δρόμους όσο και θεσμικά. Σε Ιταλία, Σουηδία, Γαλλία έχουν καταλάβει θέσεις εξουσίας, ενώ στην Ισπανία το Vox επιχειρεί να αναβαθμίσει και να διευρύνει την ισχύ του.
Η ελληνική κοινωνία βουλιάζει ακόμα περισσότερο στην κρίση, με τη συντριπτική πλειονότητα να δυσκολεύεται να ανταπεξέλθει ακόμα και στις βασικότερες ανάγκες τροφής, στέγασης, θέρμανσης, μετακίνησης. Οι πολυεθνικές της ενέργειας θησαυρίζουν έχοντας στήσει χορό δισεκατομμυρίων, τη στιγμή που τα φτωχά, λαϊκά νοικοκυριά θα περάσουν έναν χειμώνα χωρίς θέρμανση.
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση της Δεξιάς επιλέγει να δαπανήσει ιλιγγιώδη ποσά σε πανάκριβα εξοπλιστικά συστήματα και στρατιωτικές παρελάσεις. Να γίνει ο χωροφύλακας των ΗΠΑ, της Γαλλίας και του Ισραήλ σε Δυτικά Βαλκάνια και Ανατολική Μεσόγειο βγάζοντας από το παιχνίδι τον ανταγωνιστή της για αυτή τη θέση, την Τουρκία. Όμως ακόμα και αν πετύχει αυτός ο υπερφίαλος σχεδιασμός, το αποτέλεσμα θα είναι δυσβάστακτο για τους λαούς και σε Ελλάδα και Τουρκία. Και ενδεχόμενα θα πληρωθεί όχι μόνο με δάκρυα, αλλά και με αίμα.
Η αναγγελία του Μητσοτάκη της έναρξης ερευνών από την EXXON MOBIL για φυσικό αέριο δεν σημαίνει πως θα γίνει φτηνή η ενέργεια για τους εργαζόμενους στην Ελλάδα. Σημαίνει πως τα κέρδη της πολυεθνικής και των Ελλήνων εργολάβων θα πληρωθούν με νέες πανάκριβες φρεγάτες και εξοπλιστικά προγράμματα. Και για του λόγου το αληθές, κυβερνητικά στόματα πρόλαβαν και δήλωσαν: «Χωρίς φρεγάτες, δεν διασφαλίζονται εξορύξεις φυσικού αερίου».
Η κυβέρνηση της Ν.Δ. προσλαμβάνει μαζικά μονάχα αστυνομικούς και παπάδες. Και όχι νοσοκόμους, εκπαιδευτικούς και πυροσβέστες. Στηρίζει με ζέση τους πλούσιους για να κερδίζουν ακόμα περισσότερα. Και αρνείται να ενισχύσει τα ισχνά εισοδήματα των εργαζομένων, το δημόσιο σύστημα υγείας ή να εξασφαλίσει ότι τουλάχιστον τα σχολεία θα έχουν επαρκή θέρμανση για τον χειμώνα. Και, κερασάκι στην τούρτα, αυτή η κυβέρνηση αποκαλύπτεται πως έχει βουλιάξει μόνη της στα σκάνδαλα παρακολουθήσεων και διαφθοράς.
Η καθημερινή ειδησεογραφία έχει ξεχειλίσει από αδιανόητα ποσά έμφυλης βίας προς γυναίκες, θηλυκότητες, παιδιά και λοατκια+ ανθρώπους. Η κυβέρνηση παρακολουθεί άπραγη τα απανωτά περιστατικά (παιδο)βιασμών, ξυλοδαρμών και γυναικοκτονιών χωρίς να αναλαμβάνει καμία πρωτοβουλία. Δεν κάνει την παραμικρή καμπάνια ενημέρωσης, δεν φτιάχνει δομές για επιζώσες βιασμών ή κακοποίησης, δεν καταδέχεται καν να συζητήσει την προοπτική μιας νομοθετικής μεταρρύθμισης, που θα κινείται στην κατεύθυνση νομικής αναγνώρισης της γυναικοκτονίας.
Η ελληνική κυβέρνηση, όταν δεν στέλνει τα ΜΑΤ να ξυλοκοπήσουν και να πνίξουν στα χημικά φοιτητ(ρι)ες ή οποιοδήποτε κίνημα τολμά να την αμφισβητήσει βγαίνοντας στον δρόμο, στρέφεται ενάντια στους συνήθεις «κολασμένους της γης», τις/τους μετανάστ(ρι)ες και πρόσφυγες. Σε απόλυτη ευθυγράμμιση με τη γραμμή αυταρχισμού, καταστολής και αντιπροσφυγικού μένους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εσχάτως βάζει σε εφαρμογή το σχέδιο εξώσεων από τα σπίτια τους χιλιάδων προσφύγων, οικογενειών με μικρά παιδιά, που πετιούνται ξανά στα στρατόπεδα συγκέντρωσης με τις γνωστές συνθήκες εξαθλίωσης, όταν δεν επαναπροωθούνται από στεριά και θάλασσα. Και όλα αυτά λίγο πριν από την έναρξη ενός σκληρού χειμώνα.


…να γίνει οργάνωση
Υπάρχουν πολλοί, πάρα πολλοί, λόγοι που μας θυμώνουν. Όμως η οργή πλέον δεν αρκεί. Πρέπει αυτός ο γνήσιος θυμός να μη βουλιάξει σε απελπισία του καθενός και της καθεμιάς ατομικά. Χρειάζεται να μετασχηματιστεί σε καύσιμο για την ανατροπή αυτών που πυροδοτούν αυτό τον θυμό. Για την ανατροπή στον δρόμο της κυβέρνησης Μητσοτάκη πριν γίνει ακόμη περισσότερο επικίνδυνη.
Είναι η στιγμή να οργανωθούμε στους χώρους δουλειάς, σε σχολές και γειτονιές, να πυκνώσουμε τις συλλογικότητες και τα κινήματα αντίστασης. Από την υπεράσπιση των εργαζομένων στο εργοστάσιο της Μαλαματίνας μέχρι τις/τους φοιτητ(ρι)ες, που δίνουν μάχη ενάντια στην αστυνομική καταστολή μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους. Και από την υπεράσπιση προσφύγων και μεταναστριών μέχρι τις διεκδικήσεις του φεμινιστικού και λοατκια+ κινήματος.
Η πανεργατική απεργία της 9ης Νοέμβρη παίρνει τη σκυτάλη από την πολύ μεγάλη φετινή εργατική κινητοποίηση της ΔΕΘ τον Σεπτέμβρη φιλοδοξώντας να την ξεπεράσει κατά πολύ σε συμμετοχή. Θέλουμε να ακουστεί από τη μια άκρη της Ελλάδας στην άλλη ότι αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει. Άμεσα.
Δύναμη στους ανθρώπους της εργασίας, που βάζουν τα γραναζάκια της κοινωνίας σε λειτουργία.
Δύναμη στους ανθρώπους της εργασίας και των κινημάτων, που όταν συνειδητοποιήσουν τι μπορούν να κάνουν, είναι σε θέση να αναποδογυρίσουν τον κόσμο όλο.


Να νικήσει η απεργία!

Να διώξουμε μια κυβέρνηση που κάθε μέρα αποδεικνύεται ολοένα πιο δυσώδης και επικίνδυνη.

*Το Σημείωμα της Σύνταξης είναι δημοσιευμένο στο φ. 17 της εφημερίδας «Η Κόκκινη» (Νοέμβρης 2022), που κυκλοφορεί.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s