Κυκλοφορεί η «Μαρξιστική Σκέψη» τόμος 35

Δεν είναι η πλειοψηφία που μας οδηγεί στην επαναστατική τακτική. Είναι η επαναστατική τακτική που μας οδηγεί στην πλειοψηφία” Ρόζα Λούξεμπουργκ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μαρξιστική Σκέψη, τόμος 35

Οκτώβριος 2022 – Μάρτιος 2023

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΡΟΖΑ ΛΟΥΞΕΜΠΟΥΡΚ, ΙΙ, 1905-1919

Στο έργο της Ρόζας Λούξεμπουργκ αφιερώνεται και ο νέος τόμος 35 της Μαρξιστικής Σκέψης. Περιλαμβάνει έργα της μεγάλης επαναστάτριας από την περίοδο 1905-1919, ολοκληρώνοντας το αφιέρωμα του περιοδικού στην «Κόκκινη Ρόζα».

Ξεχωριστή θέση ανάμεσα στα κείμενα του τόμου έχουν μια σειρά άρθρα και αναλύσεις της Λούξεμπουργκ για την άνοδο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στις αρχές του 20ού αιώνα. Σε αυτά τα κείμενα έδειξε υποδειγματικά ότι το μόνο αποτέλεσμα των τάσεων που αναπτύσσονταν ορμητικά εκείνη την περίοδο (τοπικοί πόλεμοι, μιλιταρισμός, διαμόρφωση των ιμπεριαλιστικών μπλοκ) μπορούσε να είναι ο παγκόσμιος ιμπεριαλιστικός πόλεμος και χάραξε τις προοπτικές της διεθνιστικής απάντησης του προλεταριάτου. Ταυτόχρονα, καταπολέμησε τις οπορτουνιστικές τάσεις στο εσωτερικό της τότε σοσιαλδημοκρατίας, που οραματίζονταν ένα γενικό αφοπλισμό στα πλαίσια του καπιταλισμού (Κάουτσκι, κ.ά.). Πρόκειται για αναλύσεις με μεγάλη ιστορική επικαιρότητα, δεδομένης της κλιμάκωσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στις μέρες μας, που απειλούν την ανθρωπότητα με ολοκληρωτική καταστροφή και αφανισμό.

Ο αναγνώστης θα βρει ακόμη αρκετά κείμενα εκτεινόμενα σε μια μεγάλη θεματολογική γκάμα, από τις διεισδυτικές αναλύσεις της για τη Ρωσική Επανάσταση και τα γεωπολιτικά ζητήματα της εποχής ως την αντικριτική της στην πολεμική που ασκήθηκε στο έργο της Η Συσσώρευση του Κεφαλαίου, τα εξαιρετικά ενδιαφέροντα δοκίμια για το χριστιανισμό, τη δουλεία και τον Κορολένκο.

Παρμένα στο σύνολό τους δείχνουν το μεγάλο εύρος των ενδιαφερόντων της, που η επαναστατική της δραστηριότητα δεν επέτρεπε να καλλιεργεί και να ασκεί σε όλο τους το εύρος. Φωτίζουν πάνω απ’ όλα τη δέσμευσή της στην υπόθεση της σοσιαλιστικής επανάστασης ως το καθοδηγητικό νήμα της ζωής της.

Πληροφορίες: Εκδόσεις Τόπος, Πλαπούτα 2 και Καλλιδρομίου, info@motibo.com, τηλ. 210 8222835, βιβλιοπωλείο τηλ. 210 3221580.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s