Υπόθεση Καϊλή: η Υπόθεση Ντρέιφους του 21ου αιώνα;

Ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες: Χρήστος Κεφαλής

Η πολύκροτη Υπόθεση Καϊλή απασχολεί έντονα αυτές τις μέρες την κοινή γνώμη στην Ελλάδα και διεθνώς. Όπως όλοι γνωρίζουν, η σοσιαλίστρια ευρωβουλευτής συνελήφθη από τις αστικές αρχές του Βελγίου με την κατηγορία του χρηματισμού από το Κατάρ. Είναι όμως έτσι ή μήπως πρόκειται για μια προσπάθεια του κατεστημένου να δυσφημιστούν, στο πρόσωπο της Καϊλή, οι αρχές και οι αξίες του σοσιαλισμού; Μήπως είμαστε μπροστά σε μια νέα Υπόθεση Ντρέιφους, μια πλεκτάνη των σκοτεινών δυνάμεων της αντίδρασης ενάντια σε έναν αθώο;

Ο διάλογος ανάμεσα στην Εύα Καϊλή και τον σύζυγό της Φραντσέσκο Τζόρτζι, που σε παγκόσμια αποκλειστικότητα παρουσιάζουμε στο παρόν, συνηγορεί ευθέως υπέρ της δεύτερης υπόθεσης. Ο διάλογος έλαβε χώρα πριν μερικές βδομάδες στις Βρυξέλλες, στο διαμέρισμα του ζευγαριού, όταν η Ε. Καϊλή, εν πλήρη αγνοία της, άνοιξε τυχαία τη βαλίτσα με τα 750.000 ευρώ καθώς ξεσκόνιζε την ντουλάπα του συζύγου της.

«Εύα: Ωωωω! Φραντσέσκο τρέχα! Τώρα που ξεσκόνιζα έπεσε κάτω η βαλίτσα σου, άνοιξε και είναι γεμάτη λεφτά! Πώς βρέθηκαν αυτά τα λεφτά σπίτι μας; Να καλέσουμε την αστυνομία!

Φραντσέσκο: Αγάπη μου εγώ τα έφερα. Σκέφτηκα ότι τώρα στις γιορτές θα έχεις αυξημένα έξοδα και ήθελα να είσαι άνετη με το καλάθι του νοικοκυριού. Ο Άδωνις έχει βάλει ένα σωρό προϊόντα μέσα του. Θα σου χρειαστούν λοιπόν με το χριστουγεννιάτικο τραπέζι στην Ελλάδα.

Εύα: Ω, μα πόσο με σκέφτεσαι, μωρό μου! Τι θα γινόμουν χωρίς εσένα! [μικρή παύση].

Όμως, Φραντσέσκο μου, πού τα βρήκες τόσα λεφτά; Δεν φαντάζομαι να είναι από τίποτα μαύρα εισοδήματα; Εμείς οι βουλευτές είμαστε υπό διαρκή έλεγχο και πρέπει να δικαιολογούμε το πόθεν έσχες μας.

Φραντσέσκο: Μην ανησυχείς, αγάπη μου, είναι εντελώς νόμιμα. Μου τα έστειλαν κάτι καλοί φίλοι, γνωστά μου παιδιά από το Κατάρ, σοσιαλιστές που πρωτοστατούν στην προώθηση των εργασιακών δικαιωμάτων στη χώρα τους. Γι’ αυτό, άλλωστε, τους υποβλέπουν οι καπιταλιστές της ΕΕ και οι υποτακτικές κυβερνήσεις τους που θέλουν να καταπατούν τα εργασιακά δικαιώματα. Οι φίλοι μας είναι ενθουσιασμένοι με τις φιλεργατικές δραστηριότητές σου στην Ευρωβουλή και έκαναν έναν έρανο για να στηρίξουν το έργο σου.

Εύα: Ω, μωράκι μου, με εκπλήσσεις. Δεν ήξερα ότι είχες κι εσύ τέτοια ενδιαφέροντα. Τα ξέρω αυτά τα παιδιά. Τελευταία έκανα ένα ταξίδι στο Κατάρ με την ιδιότητά μου της αντιπροέδρου της Ευρωβουλής και τα είχα συναντήσει. Μίλησα και στην Ευρωβουλή επ’ αυτού. Είπα ότι οι καταριανοί είναι πρωτοπόροι στα εργασιακά δικαιώματα και κατήγγειλα το μπούλινγκ που τους κάνουν οι κρατούντες [μικρή παύση].

Ξέρεις όμως, φοβάμαι ότι δεν μπορούμε να κρατήσουμε τα λεφτά. Με τον πόλεμο που μας κάνουν θα είμαστε εκτεθειμένοι σε διαβολές, ότι δήθεν χρηματιστήκαμε από τους καταριανούς.

Φραντσέσκο: Ας τους να λένε, Εύα μου. Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται!

Εύα: Ω, μα πόσο ωραία τα λες, μωρό μου! Δυστυχώς όμως σε αυτό τον μοχθηρό κόσμο δεν μπορεί να αγνοούμε τις κακές γλώσσες που μας εποφθαλμιούν. Ξέρεις, θυμάμαι όταν ήμουν μικρή η δασκάλα των γαλλικών μού έλεγε πάντα το ρητό του Σωκράτη, «Η γυναίκα του Καίσαρος δεν αρκεί να είναι τιμία, πρέπει να φαίνεται και τιμία».

Έτσι είναι, εμείς οι πολιτικοί πρέπει να δείχνουμε ανωτερότητα, όπως αρμόζει στην τάξη μας. Αλλιώς θα μας περνάνε για τίποτε βλαχαδερά από το Κορωπί…

Φραντσέσκο: Μον αμούρ, ζαμέ Κορωπί!

Εύα: Ω, μον σερί, πόσο με καταλαβαίνεις!

Ύστερα θυμάμαι πώς ο παππούς μου μου έλεγε ιστορίες όταν ήμουν μικρή για τους κομμουνιστές, ότι είναι οι πιο κακοί άνθρωποι στον κόσμο, που θέλουν να είναι όλα κοινά και θα έρθουν μια μέρα να μας αρπάξουν τα σπίτια μας και να μας πετάξουν στο δρόμο.

Δεν μπορεί, λοιπόν, να κρατήσουμε αυτά τα λεφτά, γιατί αν μαθευτεί θα φανεί στον κόσμο πως είμαστε κι εμείς σαν τους κομμουνιστές, που τα αρπάζουν από δω κι από κει.

Άσε που, από την άλλη, δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι είμαστε και σοσιαλιστές. Οι σοσιαλιστές είχαν αγωνιστεί στο παρελθόν για τα δίκια του κόσμου, τη δημοκρατία, το οχτάωρο, τα λαϊκά δικαιώματα. Εμείς, λοιπόν, που συνεχίζουμε αυτούς τους αγώνες, πρέπει να είμαστε υποδείγματα ηθικής. Τόσα λεφτά που έχει αυτή η βαλίτσα ο απλός κόσμος δεν τα βγάζει σε όλη του τη ζωή. Μπορεί, λοιπόν, ποτέ εμείς οι σοσιαλιστές που τον εκπροσωπούμε να τα δεχτούμε, έστω και σαν δώρο από άλλους σοσιαλιστές;

Φραντσέσκο: Μωρό μου με εκπλήσσουν οι βαθιές γνώσεις σου στο ζήτημα του σοσιαλισμού. Κάτι παρόμοιο είχε πει και ο Μαρξ, ότι ο σοσιαλισμός είναι το πρώτο στάδιο του κομμουνισμού. Αυτό ακριβώς το στάδιο εμείς μαζί με τους συντρόφους μας από το Κατάρ το έχουμε κάνει πράξη. Οι κομμουνιστές όμως θέλουν να εφαρμόσουν κατευθείαν, δογματικά τον κομμουνισμό, το επόμενο στάδιο, πριν εμείς εφαρμόσουμε το σοσιαλισμό. Αυτό φυσικά είναι μια ακραία σεκταριστική, αριστερίστικη παρέκκλιση. Το λέει και ο Λένιν στον «Αριστερισμό», την παιδική αρρώστια του κομμουνισμού.

Εύα: Άντε! Δεν ήξερα ότι ο Μαρξ και ο Λένιν λένε τα ίδια με μας! Ένας λόγος παραπάνω λοιπόν να επιστρέψουμε τα λεφτά, για να μη μας κακολογούν ότι είμαστε σεκταριστές και θέλουμε να πάμε κατευθείαν στον κομμουνισμό.

Φραντσέσκο: Δίκιο έχεις, αγάπη μου! Τώρα βλέπω κι εγώ ότι δεν μπορεί να τα κρατήσουμε… Λοιπόν, αύριο πρωί-πρωί θα πάω στην τράπεζα και θα τα καταθέσω στο λογαριασμό των φίλων μας από το Κατάρ.

Εύα: Μωρό μου, δεν μπορεί να το κάνουμε αυτό, γιατί αν μαθευτεί θα μας ρωτάνε οι αρχές από πού είναι τα χρήματα και γιατί τους τα στείλαμε. Και άντε μετά να τους εξηγήσεις ότι τα στέλνουμε σε συντρόφους σοσιαλιστές, που μας τα είχαν στείλει πιο πριν σε αναγνώριση των αγώνων μας. Πρέπει να βρούμε μια άλλη λύση.

Φραντσέσκο: Δίκιο έχεις πάλι, Εύα μου. Λοιπόν, ξέρεις τι λέω; Έχω ένα Ιταλό φίλο, Αντόνιο Παντσέρι ονόματι, πρώην ευρωβουλευτή, που έχει ιδρύσει μια ΜΚΟ, τη Fight Impunity, Πολεμείστε την Ατιμωρησία. Είναι μια οργάνωση που πολεμά δραστήρια τη διαφθορά, συμμετέχουν στο ΔΣ της ένα σωρό πολιτικοί, πρώην πρωθυπουργοί, βουλευτές, κ.ά., μεταξύ αυτών και ο πατριώτης σου ο Αβραμόπουλος. Οι ΜΚΟ χρησιμεύουν ακριβώς σε αυτή τη δουλειά, να κυκλοφορεί το χρήμα. Θα πω, λοιπόν, στον Αντόνιο να μεταβιβάσουν μέσω της ΜΚΟ του το ποσό σε μια ΜΚΟ των καταριανών και ούτε γάτα ούτε ζημιά.Εύα: Ω, μα δεν ήξερα ότι έχουμε τόσους κοινούς γνωστούς! Τον ξέρω τον Παντσέρι, ήταν κι αυτός για πολλά χρόνια στην ομάδα μας, τη σοσιαλιστική ομάδα, στο Ευρωκοινοβούλιο. Ήταν και είναι ένα πραγματικό διαμάντι, ανελέητος πολέμιος της

διαφθοράς, όπως και ένα σωρό άλλοι σύντροφοι σοσιαλιστές. Ναι, αυτό πρέπει δίχως άλλο να κάνουμε… [μικρή παύση]

Όμως, μωρό μου, τώρα που το σκέφτομαι, υπάρχει κι εδώ ένα πρόβλημα. Αυτές τις μέρες γίνεται στο Κατάρ το παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου και είναι μαζεμένοι εκεί όλοι οι παράγοντες της FIFA. Η Ιταλία αποκλείστηκε από αυτό το παγκόσμιο κύπελλο στα προκριματικά. Αν τα στείλουμε τώρα, λοιπόν, μέσα από μια τόσο γνωστή ιταλική ΜΚΟ, μπορεί να φανεί ότι πάμε να δωροδοκήσουμε τους παράγοντες της FIFA, για να κληρωθεί η Ιταλία σε εύκολο προκριματικό όμιλο στο επόμενο Μουντιάλ.

Φραντσέσκο: Δίκιο έχεις πάλι Εύα μου. Στο ΚΚΕ λένε ότι ο Στάλιν έχει πάντα δίκιο, αλλά εσύ τον έχεις ξεπεράσει. Έχεις δίκιο περισσότερο από πάντα. Τι λες να κάνουμε;

Εύα: Μωράκι μου, όπως το βλέπω, μια είναι η λύση. Η αδελφή μου, η Μανταλένα, έχει μια δική της, ελληνική ΜΚΟ, με έδρα στο Κολωνάκι. Θα την παρακαλέσουμε να σταλεί το έμβασμα μέσω της ΜΚΟ της στο Κατάρ. Τότε κανείς δεν θα μπορεί να πει κάτι, αφού η Ελλάδα έτσι κι αλλιώς σε όποιο όμιλο και να μπει στο Μουντιάλ δεν προκρίνεται με τίποτα. Και για να δικαιολογήσουμε το έμβασμα, θα ιδρύσουμε εμείς μια δική μας εταιρεία Real Estate, που θα μεταβιβάσει στη ΜΚΟ της Μανταλένας το ποσό που θα σταλεί στους καταριανούς, με το ενδιάμεσο μιας αντίστοιχης καταριανής ΜΚΟ, που θα τα μεταβιβάσει σε μια δική τους Real Estate. Τότε όλα θα είναι νομότυπα και άμεμπτα.

Φραντσέσκο: Αγαπουλίνι μου είσαι μια διάνοια. Ναι, αυτό θα κάνουμε. Ξέρεις, έχω ασχοληθεί με τις Real Estate και δεν είναι τίποτα. Σε μια βδομάδα θα είμαστε έτοιμοι. Το αναλαμβάνω εγώ.

Εύα: Μωράκι μου είσαι ένας άγγελος. Τι θα έκανα χωρίς εσένα!»

Μια βδομάδα αργότερα ο Φραντσέσκο επικοινώνησε τηλεφωνικά με την Εύα για να την ενημερώσει ότι όλα είναι εντάξει:

«Φραντσέσκο: Αγάπη μου, έτοιμη η Real Estate μας. Μόνο που σκέφτηκα τελικά να μην τα επιστρέψουμε όλα. Λέω να επιστρέψουμε τις 600.000 και να κρατήσουμε για μας 150 χιλιάρικα. Κατόπιν όλων οι αγώνες μας αξίζουν μιας στοιχειώδους αναγνώρισης. Και σίγουρα τώρα με τα ρεβεγιόν των Χριστουγέννων αυτά τα λεφτά θα ξοδευτούν και δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα. Έχω βάλει τα 600 χιλιάρικα στη βαλίτσα και τα υπόλοιπα κάτω από την κούνια του μωρού. Φιλάκια!

Εύα: Έξοχα, μωρό μου. Κι εγώ νομίζω ότι αξίζουμε μια σεμνή ανταμοιβή για τους κόπους μας. Θα τηλεφωνήσω στον μπαμπά να πεταχτεί με τη βαλίτσα στην τράπεζα να κάνει την κατάθεση στη ΜΚΟ. Εδώ κοντά είναι, δεν θα αργήσει, σε λίγο θα έχει λήξει το θέμα».

Αυτός ο τελευταίος διάλογος υποκλάπηκε δόλια, όπως μάθαμε από τα απόρρητα έγγραφα που βρέθηκαν προ ημερών στο γκαράζ του Μπάιντεν, από τις βελγικές αρχές μέσω του συστήματος Predator. Έτσι, έσπευσαν να συλλάβουν την Καϊλή και τον πατέρα της, για να μην προλάβουν να επιστρέψουν το ποσό στους καταριανούς, ώστε να τους ενοχοποιήσουν για διαφθορά προτού καταρρεύσει η σκευωρία τους.

Η σύγχρονη Υπόθεση Ντρέιφους, μια επίθεση στρεφόμενη όχι προσωπικά ενάντια στην Καϊλή αλλά στις αξίες και τα ιδανικά του σοσιαλισμού, είχε αρχίσει. Θα ακολουθούσε σύντομα η σταλινικού τύπου διαγραφή της Καϊλή από τον Ανδρουλάκη, ενώ η ίδια δήλωνε αθώα. Αλλά και ο μετέπειτα χαρακτηρισμός του Τζόρτζι ως «προδότη» από την ίδια την Καϊλή τι άλλο μπορεί να σημαίνει παρά ότι τον εξαγόρασαν οι ιμπεριαλιστές, για να κτυπήσουν το σοσιαλισμό; Συμβαίνουν αυτά, δυστυχώς, ακόμη και στις καλύτερες οικογένειες…

Αύριο – μεθαύριο ή σύντομα στο μέλλον θα βρεθεί ο νέος Εμίλ Ζολά, που θα υπερασπίσει με το «Κατηγορώ» του την αθώα, ανυποψίαστη Εύα. Θα πει ότι κατόπιν όλων δεν ήταν περισσότερο ένοχη από ένα σωρό άλλους που έκαναν ακριβώς το ίδιο πράγμα· απλά οι άλλοι πρόσεχαν περισσότερο και έπαιρναν τα μέτρα τους γιατί ήταν περισσότερο υποψιασμένοι. Άλλωστε, εδώ που τα λέμε, ο νέος Ζολά ήδη βρέθηκε. Το ρόλο του τον έπαιξε ο Βασίλης Λεβέντης, ο γνωστός πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, επιβεβαιώνοντας το οικείο, «Από τρελό κι από μικρό μαθαίνεις την αλήθεια». Ας παραθέσουμε για μια φορά την αδέκαστη κρίση του:

«Στην Ελλάδα πιστεύετε ο λομπίστας δεν μπορεί να πάει στη Βουλή και πει ψηφίστε αυτή την τροπολογία;… Η Εύα Καϊλή βράζει σε ένα καζάνι που βράζουν όλοι. Ήταν του Βενιζέλου ιδιαιτέρα τρόπον τινά, αυτός την προώθησε… Το σύστημα είναι διεφθαρμένο και θέλουν να τα ρίξουν όλα στην Καϊλή και τον σύντροφό της ώστε οι άλλοι να μείνουν αμόλυντοι και να συνεχίσουν τη ληστεία του δημοσίου χρήματος. Η Καϊλή πήρε τις τσάντες από έξω, ξένα λεφτά. Οι άλλοι παίρνουν τις τσάντες από την Ελλάδα μέσα».

Ας ακουστεί, λοιπόν, στεντόρεια η φωνή του κινήματος: «Λευτεριά στην πολιτική κρατούμενη Εύα Καϊλή! Ή αλλιώς, για να αποδοθεί δικαιοσύνη, ας μπουν και όλοι οι άλλοι μέσα!»

*Ο Χρήστος Κεφαλής είναι μέλος της ΣΕ της Μαρξιστικής Σκέψης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s