Πατρίς Λουμούμπα: Όταν το Βελιγράδι ξεσηκώθηκε σε αλληλεγγύη με το Κογκό με αφορμή τη δολοφονία του

[Όταν τα Βαλκάνια άπλωσαν χέρι αλληλεγγύης στην Αφρική]

Στις 17 Ιανουαρίου 1961, ο πρώτος πρωθυπουργός της Δημοκρατίας του Κονγκό, Πατρίς Λουμούμπα, εκτελούνταν από στρατεύματα της πρώην αποικιοκρατικής δύναμης, του Βελγίου, που εξουσίαζε το Κονγκό από το 1908. Ο Λουμούμπα που ανακήρυξε την ανεξαρτησία του Κονγκό λίγο μετά την εκλογή του, τον Ιούνιο του 1960 βρισκόταν αιχμάλωτος από πραξικοπηματίες που τον είχαν ανατρέψει ήδη από τον Σεπτέμβριο του 1960 και βρίσκονταν σε συνεννόηση με το Βέλγιο.

Την ημέρα ανακοίνωσης της δολοφονίας του, ο λαός της Γιουγκοσλαβίας ξεσηκώθηκε. Μια διαδήλωση 150.000 ανθρώπων, με πανό που έγραφαν «Δόξα στον Λουμούμπα – Θάνατος στην αποικιοκρατία», συγκρούστηκε με την αστυνομία και εισέβαλλε στη βελγική πρεσβεία στο Βελιγράδι λεηλατώντας την. Οι συγκρούσεις είχαν αφήσει 35 διαδηλωτές/τριες, 51 αστυνομικούς και 9 πυροσβέστες τραυματίες. Διαδηλώσεις, στις οποίες συμμετείχαν και Κονγκολέζοι φοιτητές που σπούδαζαν εκείνη την εποχή στη Γιουγκοσλαβία, πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες γιουγκοσλαβικές πόλεις ενώ η φοιτητική εστία του πανεπιστημίου του Βελιγραδίου που χτίστηκε εκείνη τη χρονιά ονομάστηκε «Πατρίς Λουμούμπα», ονομασία την οποία διατηρεί έως σήμερα.

Εξαιτίας της λεηλασίας της πρεσβείας του Βελγίου και της γενικότερης στάσης της Γιουγκοσλαβίας υπέρ των αφρικανικών και ασιατικών χωρών, οι σχέσεις της με τα δυτικοευρωπαϊκά κράτη πέρασαν κρίση ενώ τον Σεπτέμβριο του 1961, η Γιουγκοσλαβία φιλοξένησε την πρώτη διεθνή Διάσκεψη των Αρχηγών των Κρατών του κινήματος των «Αδεσμεύτων» όπου συμμετείχαν κατά βάση αφρικανικές και ασιατικές χώρες οι οποίες πρόσφατα είχαν κατακτήσει την ανεξαρτησία τους από τις αποικιοκρατικές δυνάμεις. Οι μόνες ευρωπαϊκές χώρες που συμμετείχαν στη Διάσκεψη του 1961 ήταν η Γιουγκοσλαβία και η Κύπρος.

Πόσο μεγάλη αξία έχει να ταυτίζεσαι, όχι με βάση το χρώμα και τη φυλή αλλά το δίκιο…

#Balkans#our_balkans

*Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στα σχόλια και σε παλαιότερη ανάρτησή μας εδώ: https://www.facebook.com/…/a.414170689…/871099426728241/

**φωτο του ρεπόρτερ της γιουγκοσλαβικής εφημερίδας «Borba», Tomislav Peternek

Το κείμενο και τις φωτογραφίες αλιεύσαμε από τη fb σελίδα «Τα δικά μας Βαλκάνια-Our Balkans»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s