«ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΛΗΞΗΣ» Ψήφισμα συμπαράστασης του Ζ’ ΣΕΠΕ Θεσσαλονίκης, στους αδικημένους αδιόριστους επιτυχόντες εκπαιδευτικούς του διαγωνισμού του 2008

ΨΗΦΙΣΜΑ του Ζ’ ΣΕΠΕ (Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης) Θεσσαλονίκης

ΘΕΜΑ : Σχετικά με τους αδικηθέντες αδιόριστους επιτυχόντες εκπαιδευτικούς του γραπτού διαγωνισμού ΑΣΕΠ 2008

Όλες οι κυβερνήσεις από το τέλος της δεκαετίας του 90 έως και σήμερα έχουν επιχειρήσει να απαξιώσουν το πτυχίο των εκπαιδευτικών, αρχικά καταργώντας την επετηρίδα και επιβάλλοντας τον γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Στη συνέχεια, τη μνημονιακή περίοδο, περιόρισαν στο ελάχιστο τους διορισμούς εκπαιδευτικών και κράτησαν σε πολυετή ομηρία τους αναπληρωτές που αναπλήρωναν… τον εαυτό τους Όταν άρχισαν να γίνονται και πάλι μόνιμοι διορισμοί το 2019, η τότε κυβέρνηση επέλεξε να αφήσει τους επιτυχόντες του τελευταίου γραπτού διαγωνισμού (2008) εκτός των προσλήψεων, θεσπίζοντας το άθλιο και ταξικό σύστημα του προσοντολόγιου. Μάλιστα, με το προσοντολόγιο όχι μόνο δε διορίστηκαν οι επιτυχόντες του γραπτού διαγωνισμού, αλλά από τότε δεν προσλαμβάνονται ούτε ως αναπληρωτές, καθώς καταργήθηκε η μοριοδότηση της επιτυχίας στον γραπτό διαγωνισμό! Στην πραγματικότητα, απολύθηκαν από αναπληρωτές χιλιάδες εκπαιδευτικοί που ήταν μεν επιτυχόντες, δε διέθεταν ωστόσο τα λεγόμενα προσόντα του καινοφανούς «προσοντολόγιου», καθώς οι περισσότεροι ήταν σε ηλικίες 40 έως 55 χρόνων και ενδεχομένως δεν είχαν τα οικονομικά μέσα για να σπουδάσουν σε δεύτερο ή/και τρίτο κύκλο σπουδών. Άλλωστε το προσοντολόγιο επιβλήθηκε αιφνιδιαστικά, χωρίς κανένα μεταβατικό διάστημα!

Το 2019, με το αρ. 73 του ν. 4589/2019, διορίστηκαν μόνιμοι μόνο 455 συναδέλφοι επιτυχόντες του γραπτού διαγωνισμού εκπαιδευτικών 2008, με αγνόηση, ωστόσο, της σειράς επιτυχίας και παράλειψη χιλιάδων επιτυχόντων του ίδιου γραπτού διαγωνισμού που είχαν μεγαλύτερες βαθμολογίες. Οι διορισθέντες συνάδελφοι είχαν κερδίσει ονομαστικές αποφάσεις στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, βασιζόμενοι στην απόφαση 527 του ΣτΕ (2015). Οι υπόλοιποι επιτυχόντες δεν είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη στο λεγόμενο «εύλογο χρονικό διάστημα» είτε γιατί δεν είχαν την κατάλληλη πληροφόρηση είτε γιατί δε διέθεταν τότε, εν μέσω της εφαρμογής του 3ου μνημονίου και της συνακόλουθης συνεχιζόμενης φτωχοποίησης μεγάλων τμημάτων της κοινωνίας, τους πόρους που απαιτούνται για μια τέτοια δικαστική διαδικασία (αμοιβές δικηγόρων, πληρεξούσια κλπ). Σε κάθε περίπτωση, σε πρόσφατη απόφαση του Στε (1834/2021)αναφέρεται πως οι διορισθέντες του 2019, αν και είχαν υπέρ τους ονομαστικές δικαστικές αποφάσεις, εντούτοις διορίστηκαν με νομοθετική ρύθμιση. Δηλαδή ο διορισμός τους έγινε με πολιτική βούληση.

Το τελευταίο διάστημα οργιάζει η κατευθυνόμενη φημολογία για κατάθεση νομοσχεδίου που θα επαναφέρει τον γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, εξίσου αιφνιδιαστικά, όπως ήρθε και το «προσοντολόγιο», χωρίς ωστόσο να έχουν αποκατασταθεί οι επιτυχόντες του τελευταίου γραπτού διαγωνισμού! Θεωρούμε αδιανόητες τις αιφνιδιαστικές αλλαγές των συστημάτων διορισμών και προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών κατά το δοκούν της κάθε κυβέρνησης χωρίς κανένα διάλογο με τα σωματεία των εκπαιδευτικών. Θα σταθούμε ανένδοτες και ανένδοτοι απέναντι σε αυτά τα σχέδια της κυβέρνησης για διεξαγωγή νέου γραπτού διαγωνισμού.

Το Δ.Σ. του Ζ ΄Σ.Ε.Π.Ε. δηλώνει απερίφραστη στήριξη στους συναδέλφους επιτυχόντες του τελευταίου γραπτού διαγωνισμού ΑΣΕΠ 2008, τους οποίους η τότε κυβέρνηση το 2019 προσπέρασε αυθαίρετα, και ζητά τον διορισμό όλων τους. Με δεδομένη την προαναφερθείσα απόφαση του 1834/2021 του ΣτΕ θεωρούμε πως οι συνάδελφοι πρέπει να διοριστούν άμεσα ασχέτως του αν διαθέτουν και ονομαστικές δικαστικές αποφάσεις υπέρ τους. Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα των συναδέλφων για μόνιμη και σταθερή εργασία σε θέσεις που δικαιωματικά τους ανήκουν!

– Καμία σκέψη για διεξαγωγή νέου γραπτού διαγωνισμού!

– Κάλυψη όλων των κενών στα σχολεία με μόνιμους διορισμούς

– Κατάργηση του επαίσχυντα ταξικού «προσοντολόγιου»

ΤΟ ΔΣ. Του Ζ΄ Σ.Ε.Π.Ε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s