
Γράφει ο Σωτήρης Μηνάς
Η απόρριψη των μηνύσεων, που υπέβαλε το τσούρμο των εθνικιστικών οργανώσεων και η αναγνώριση του Κέντρου Μακεδονικής Γλώσσας από το Πρωτοδικείο Φλώρινας, αποτελεί μια νίκη των δημοκρατικών διεκδικήσεων και ένα βήμα μπροστά -έστω μικρό. Me την ελπίδα για περαιτέρω βήματα σε ό,τι αφορά την κατοχύρωση όλων των δικαιωμάτων για τις μειονοτικές γλώσσες, που ισχύουν ήδη λίγο ή πολύ στα σύγχρονα κράτη του κόσμου.
Αξίζει να σημειωθεί πως η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στον πλανήτη -όσο υπερβολικό κι αν ακούγεται- που δεν αναγνωρίζει ούτε μια γλωσσική ούτε μια εθνική μειονότητα. Δημοκρατική κατάκτηση, που σε όλες τις χώρες του κόσμου σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό πλέον -εδώ και αρκετές δεκαετίες- τηρείται. Να σημειωθεί πως τα χειρότερα παραδείγματα χώρων στο στοιχειώδες αυτό ανθρώπινο δικαίωμα είναι η Τουρκία, που δεν αναγνωρίζει την κουρδική μειονότητα, αναγνωρίζει όμως την ελληνική και άλλες μειονότητες, καθώς και η Βουλγαρία που δεν αναγνωρίζει τη μακεδονική, αναγνωρίζει όμως άλλες.
Με άλλα λόγια η Ελλάδα παίρνει το…. πρωτάθλημα όσον αφορά την αντίληψη -και την πλύση εγκεφάλου από το σχολείο και τα ΜΜΕ- πως όσοι κατοικούμε εντός ελληνικών συνόρων είμαστε όλοι εθνικά Έλληνες, έχουμε μητρική γλώσσα τα ελληνικά από την εποχή του Περικλή έως σήμερα! Μάλιστα κάθε λόγος περί ύπαρξης άλλης μητρικής γλώσσας εντός των ελληνικών συνόρων παρουσιάζεται ως απειλή για την… εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας.
Η μακεδονική γλώσσα έχει υποστεί ίσως την πιο ισχυρή καταστολή, που θα μπορούσε να δεχτεί μια γλώσσα, από την προσάρτηση του νότιου τμήματος της γεωγραφικής Μακεδονίας από την Ελλάδα το 1912-13 και μετέπειτα. Από χρηματικά πρόστιμα μέχρι ξυλοδαρμούς φυλακίσεις, βασανιστήρια με ρετσινόλαδο και πάγο, τρύπημα γλώσσας με βελόνα, βιασμούς, ακόμη και δολοφονίες για το έγκλημα ότι μίλησε κάποιος στη μητρική του γλώσσα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι σλαβόφωνοι Έλληνες πολίτες να ζουν για πάνω από εκατό χρόνια μέσα στον φόβο και την τρομοκρατία. Μάλιστα υπήρχαν ακόμη και ρουφιάνοι έξω από τα παράθυρα για στιγματισμό των σπιτιών, όπου μιλιέται η μακεδονική γλώσσα.
Τα πανηγύρια και οι χοροί πάντα βουβά χωρίς στίχους υπό τον φόβο της χωροφυλακής, που καραδοκούσε να διαλύσει κάθε εκδήλωση στο παραμικρό άκουσμα σλαβικού στίχου. Μόνο τις τελευταίες δεκαετίες ηρέμησαν κάπως τα πράγματα και είναι ελπιδοφόρο το γεγονός ότι σε δεκάδες πλέον χωριά γίνονται πανηγύρια στη μακεδονική γλώσσα. Σε ό,τι αφορά τώρα τη διδασκαλία της μακεδονικής γλώσσας εντός Ελλάδας δεν πρόκειται για κάτι που γίνεται πρώτη φορά, όπως ωρύονται οι κάθε λογής φασίστες (αλλά και το….ΚΚΕ). Η πρώτη επίσημη ενέργεια για διδασκαλία της μακεδονικής ήταν η έκδοση του abecedar, του μακεδονικού δηλαδή αλφαβηταρίου, το οποίο εξέδωσε το ελληνικό κράτος τον Μάη του 1925 υπό την πίεση της Κοινωνίας των Εθνών, αλλά δεν τελεσφόρησε λόγω εθνικιστικών αντιδράσεων.
Αξίζει όμως να σταθούμε στο ότι τα πρώτα σχολεία, στα οποία διδάσκονταν η μακεδονική γλώσσα ήταν τα σχολεία του ΕΑΜ στις περιοχές, που είχε υπό τον έλεγχό του. Αλλά και κατοπινά -και σε μεγαλύτερο βαθμό- τα σχολεία του ΔΣΕ στις ελεύθερες περιοχές, όπου διδασκόταν η σύγχρονη μακεδονική γλώσσα. Και δεν μπορώ να μη σημειώσω ότι το ΚΚΕ, που ήταν δηλαδή το κόμμα που δίδασκε τα μακεδονικά μέσα στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό, στην Τασκένδη, και τις άλλες περιοχές όπου υπήρχαν Μακεδόνες/ισσες πολιτικοί εξόριστοι/ες, αυτή τη στιγμή παρουσιάζει ότι αυτό γίνεται για πρώτη φορά στη χώρα, είναι ‘αποκύημα της συμφωνίας των Πρεσπών’ και από πίσω κρύβεται ‘νατοϊκός δάκτυλος’ με σκοπό την ‘απόσπαση εδαφών από την ελληνική επικράτεια’. Ο απόλυτος πολιτικός παραλογισμός και απόδειξη πως ο εθνικισμός και η πλύση εγκεφάλου στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά τα εθνικά ζητήματα ξεκινάει από την ακροδεξιά και αγγίζει αλλοιώνοντας ακόμα και τμήματα της αριστεράς.
Εμείς ως εφημερίδα «Η Κόκκινη» μένουμε πιστοί-ές-ά στις διεθνιστικές αντιλήψεις και παραδόσεις και πιστεύουμε πως η προάσπιση των δικαιωμάτων κάθε μητρικής γλώσσας, καθώς και το δικαίωμα στον εθνικό αυτοπροσδιορισμό, αποτελούν απαραίτητα και αναπόσπαστα στοιχεία για την ενότητα της εργατικής τάξης και των λοιπών λαϊκών στρωμάτων απέναντι στους εκμεταλλευτές της.
—————————
Ακολουθεί η ανακοίνωση του «Κέντρου Μακεδονικής Γλώσσας στην Ελλάδα» μετά την απόφαση του Πρωτοδικείου Φλώρινας, με την οποία απορρίπτονται οι αιτήσεις εθνικιστικών συλλόγων που ζητούσαν την απαγόρευση λειτουργίας του.
—————————-
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ – ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!
ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΣΩΡΕΙΑ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΔΙΑΚΟΠΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ
Το Κέντρο Μακεδονικής Γλώσσας στην Ελλάδα είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι το Πρωτοδικείο Φλώρινας/ Λέριν απέρριψε επίσημα σωρεία αιτήσεων για την ακύρωση της εγγραφής του οργανισμού μας.
Πέρυσι, το Κέντρο εγγράφηκε ως μη κυβερνητική οργάνωση από τις δικαστικές αρχές στην Ελλάδα, καθιστώντας το την πρώτη ΜΚΟ που σχετίζεται ρητά με τη μακεδονική γλώσσα που καταχωρήθηκε νόμιμα από τις ελληνικές κρατικές αρχές. Ωστόσο, από την ανακοίνωση εγγραφής και μετά, υπήρξαν πολλαπλές καταγγελίες «τρίτων» από εξτρεμιστικές ελληνικές οργανώσεις και την Εισαγγελέα της Λέριν /Φλώρινας που ζήτησαν από το δικαστήριο να ανακαλέσει την εγγραφή της οργάνωσης.
Η πρώτη από αυτές τις ακροάσεις έλαβε χώρα στις 16 Φεβρουαρίου 2023. Σε μια ατμόσφαιρα γεμάτη ένταση, μπροστά σε μια κατάμεστη αίθουσα δικαστηρίου, το Κέντρο παρουσίασε την υπόθεσή του και υπέβαλε στοιχεία που περιλαμβάνουν αποδείξεις για την αναγνώριση της μακεδονικής γλώσσας από το ελληνικό κράτος ξεκινώντας περισσότερο από 100 χρόνια πριν.
Με την ιστορική απόφαση της 16ης Μαρτίου 2023 το Πρωτοδικείο Φλώρινας απέρριψε την καταγγελία του Εισαγγελέα.
Επίσης, απέρριψε τις Τριτανακοπές που κατατέθηκαν από την ,,Παμμακεδονική Ένωση Μακεδονικού Αγώνα Ελλάδας-Αυστραλίας,, και τον ,,Πανελλήνιο Σύλλογο Απογόνων Μακεδονομάχων – Ο Παύλος Μελάς,, όπως και τις Παρεμβάσεις που κατατέθηκαν από τον ,,Σύνδεσμο Προάσπισης Μακεδονίας-Θράκης,, την ,,Εταιρία Μακεδονικών Σπουδών,, τον ,,Σύλλογο ο Αριστοτέλης,, όπως και τις πρόσθετες παρεμβάσεις από πλευράς της ,,Ένωσης Απόστρατων Αξιωματικών Στρατού,, και της ,,Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας,,.
Οι παραπάνω απορρίφθηκαν όχι μόνο ως αβάσιμες, αλλά κυρίως ως απαράδεκτες.
Το Κέντρο Μακεδονικής Γλώσσας στην Ελλάδα παραμένει νόμιμα εγγεγραμμένο.
Το Κέντρο επιθυμεί να εκφράσει την ικανοποίησή του που μετά από πολλούς αγώνες των τελευταίων δεκαετιών, οι ομιλητές της Μακεδονίας στην Ελλάδα έχουν επιτέλους μια θετική δικαστική έκβαση να γιορτάσουν. Το δικαίωμα στην ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι επιτέλους διατηρήθηκε σε σχέση με μια οργάνωση που υποστηρίζει τη μακεδονική γλώσσα. Είναι πλέον καιρός αυτό το ανθρώπινο δικαίωμα (όπως κατοχυρώνεται από το άρθρο 12 του Συντάγματος της Ελλάδας και το άρθρο 11 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) να παραχωρηθεί και σε άλλες παρόμοιες οργανώσεις που έχουν στο παρελθόν και που θα επιδιώξουν στο μέλλον νομική αναγνώριση.
θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όσους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό μας υποστήριξαν τους τελευταίους μήνες. Θέλουμε επίσης να αναγνωρίσουμε την εξαιρετική δουλειά του δικηγόρου μας Κύρου Σπόντη και να τον ευχαριστήσουμε θερμά για όσα έκανε μέχρι σήμερα.
Δεν θα μπορούσαμε να μην κάνουμε ειδική μνεία στην πρωτοδίκη που απέρριψε τις αιτήσεις τριτανακοπής. Οχι τόσο γιατί μας δικαίωσε αναγνωρίζοντας τα αυτονόητα αλλά κυρίως και πάνω απ’ όλα γιατί, σε μια περίοδο που η αξιοπιστία της ελληνικής δικαιοσύνης τίθεται εν αμφιβόλω, απέδειξε ότι υπάρχουν ανεξάρτητοι δικαστές που αποφασίζουν με βάση το νόμο και τη συνείδησή τους. Δυστυχώς δεκαετίες τωρα, βιώνουμε μόνο το ακριβώς αντίθετο, οι καιροί όμως φαίνεται πως αλλάζουν.
Το Κέντρο θα συνεχίσει τώρα να εργάζεται απερίσπαστα και με ακόμα μεγαλύτερη ενέργεια για την εκπλήρωση των στόχων του που περιλαμβάνουν:
– διδασκαλία της σύγχρονης μακεδονικής γλώσσας σε πολίτες της Ελλάδας, μέσω ηλεκτρονικής ιστοσελίδας.
– υποστήριξη της μελλοντικής εισαγωγής της μακεδονικής γλώσσας ως προαιρετικού μαθήματος σε δημόσια σχολεία (πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια) και πανεπιστήμια στην Ελλάδα, που βρίσκονται στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
– Υποστήριξη της ίδρυσης παιδαγωγικών σχολών/τμημάτων εντός υφιστάμενων πανεπιστημίων στην Ελλάδα που θα εκπαιδεύσουν τους μελλοντικούς καθηγητές της Μακεδονικής γλώσσας, και θα καθορίσουν το πρόγραμμα σπουδών και το διδακτικό υλικό.
Το Κέντρο Μακεδονικής Γλώσσας στην Ελλάδα ενθαρρύνει τους μακεδονόφωνους να συνεχίσουν τον αγώνα για τα γλωσσικά δικαιώματά τους. Όλο το υλικό που παράγεται από το Κέντρο σχετικά με την εκπαίδευση στη Μακεδονική γλώσσα θα συνεχίσει να διατίθεται δωρεάν στον ιστότοπο και στο κανάλι του οργανισμού μας στο YouTube.
Η μακεδονική γλώσσα είναι το παρελθόν μας… και το μέλλον μας!
– – –
ИСТОРИСКА СУДСКА ПОБЕДА НА МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК ВО ГРЦИЈА!
ПРВОСТЕПЕНИОТ СУД ВО ЛЕРИН ОДБИ ПОВЕЌЕ ТУЖБИ/БАРАЊА ЗА ЗАБРАНА НА ЦЕНТАРОТ ЗА МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК ВО ГРЦИЈА
Центарот за македонски јазик во Грција со задоволство ја известува јавноста дека Основниот суд во Лерин, во две посебни одлуки, официјално одби повеќе барања/тужби за поништување на првичната одлука за одобрување на барањето за неговата регистрација.
Потсетуваме дека на 27.07.2022 година, барањето за регистрација на Центарот за македонски јазик како невладина организација/здружение беше одобрено од грчкиот суд, со што истиот стана првата организација, која директно се грижи за македонскиот јазик, што е регистрирана и призната како таква од грчките државни органи. Сепак, веднаш по соопштувањето на таквата одлука, до Судот во Лерин беа доставени повеќе барања/тужби од «трети заинтересирани страни» за поништување на првичната одлука за регистрација. Како подносители на таквите барања се појавија неколку екстремно десничарски организации и политички партии во државата, додека едно од барањето беше поднесено лично од страна на јавниот обвинител на територијата на Леринската околија.
Првото од судењата беше одржано на 16 февруари 2023год. Во атмосфера исполнета со тензии, дополнета и со преполни судски сали, Центарот за македонски јазик ги претстави своите аргументи пред Судот, меѓу другото и со презентирање на докази за признавањето на македонскиот јазик од страна на грчката државата пред повеќе од еден век.
Со историските одлуки од 16 март 2023 година, Основниот суд на Лерин ги одби барањето/тужбата на околискиот јавен обвинител, барањата поднесени од «Панмакедонскиот сојуз на македонската борба Грција-Австралија» и «Панхеленското здружение на потомците на македономахите – Павлос Мелас», како и оние поднесени од „Здружението за одбрана на Македонија и Тракија“, „Друштвото за македонски студии“, „Здружението Аристотел“, „Здружението на пензионирани армиски офицери“ и „Регионот Западна Македонија“. Горенаведените барања беа одбиени како неосновани, додека еден дел од нив беа квалификувани и како целосно неприфатливи.
Со тоа, Центарот за македонски јазик во Грција останува законски регистрирана невладина организација во државата.
Центарот за македонски јазик го изразува своето нескриено задоволство што после децениска борба, македоноговорното население во Грција се соочува со позитивен судски исход во однос на неговите легитимни барања. Правото на слободно здружување конечно е достапно и уважено во однос на организација за подршка на македонскиот јазик. Веруваме дека сега е време ова човеково право (загарантирано со член 12 од Уставот на Грција и член 11 од Европската конвенција за човекови права) да биде достапно и за други слични невладини организации – кои во минатото барале и во иднина ќе бараат нивна судска регистрација.
Сакаме неизмерно да им се заблагодариме на сите оние во Грција и странство кои ја поткрепија нашата правна борба во последните месеци. Посебно му благодариме на нашиот адвокат Кирос Спонтис, за неговата одлична работа, како и на сведоците кои ги поддржаа нашите ставови и аргументи пред судот: професорката Александра Јоаниду, професорот Константинос Цицеликис, како и на нашиот член Зиси Циглопулос.
Не би можеле да не го спомнеме и судијата кој ги отфрли барањата/тужби за забрана. Не толку затоа што го призна очигледното туку главно затоа што во еден период што кредибилитетот на грчката правда е доведен во прашање, докажа дека постојат независни судии кои одлучуваат врз основа на законот и на нивната свест. За жал, долги децении, го живееме сосема спротивното, но сепак изгледа дека времињата се менуваат.
Центарот за македонски јазик во Грција ќе продолжи да делува за постигнување на своите цели, кои вклучуваат:
– изучување на македонскиот литературен јазик од страна на граѓаните на Грција, преку интернет-страница.
– поддршка на заложбите за идно воведување на македонскиот јазик како изборен предмет во јавните училишта (основни и среди) и универзитетите во Грција, кои се наоѓаат во регионите Западна Македонија, Централна Македонија, Источна Македонија и Тракија.
– поддршка на заложбите за идно формирање на педагошки училишта/одделенија во рамките на постоечките универзитети во Грција за обука на наставници по македонски јазик, како и за изработка на наставни програми и наставни материјали.
Центарот за македонски јазик во Грција ги поттикнува и охрабрува говорителите на македонскиот јазик да ја продолжат борбата за своите човекови права. Напомнуваме дека сите материјали изработени од Центарот и поврзани со изучувањето на македонскиот јазик и понатаму ќе бидат достапни бесплатно на веб-страницата на нашата организација, како и на YouTube каналот.
Македонскиот јазик е наше минато… и наша иднина!