Σημαντική βράβευση του Σωτήρη Μηνά, μέλους της Συντακτικής Ομάδας της «Κόκκινης»

Ένα μέλος της Συντακτικής Ομάδας της «Κόκκινης«, ο σύντροφος Σωτήρης Μηνάς, τιμήθηκε με σημαντικό βραβείο για το μεταφραστικό και συγγραφικό του έργο.

Ο σύντροφος, σε δημόσια ανάρτησή του, σημείωσε τα παρακάτω για τη βράβευσή του.

«Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση έλαβα το διεθνές βραβείο „Гоцева Мисла“ (Η σκέψη του Goce) για το 2026. Η τιμητική αυτή διάκριση απονέμεται από το Ίδρυμα Makedonija Prezent για την ανάδειξη και προώθηση του πολιτισμού και της επιστήμης.

Η απονομή πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 4 Φεβρουαρίου, ανήμερα της γέννησης του μεγάλου διεθνιστή οραματιστή από το Κιλκίς Goce Delchev, και φέρει ως έμβλημα την περίφημη φράση του: «Κατανοώ τον κόσμο ως πεδίο πολιτιστικής άμιλλας ανάμεσα στους λαούς».

Το βραβείο μου απονεμήθηκε ως αναγνώριση του μεταφραστικού και πολιτισμικού μου έργου, της προσπάθειας για την ανάδειξη της μακεδονικής γλώσσας και λογοτεχνίας στην Ελλάδα και αντίστροφα, της συμμετοχής μου σε δράσεις, ημερίδες κι εκδηλώσεις που ενισχύουν τη συνεργασία και τη φιλία ανάμεσα στους δύο λαούς και της δημιουργίας μιας γέφυρας αλληλεγγύης που παραμερίζει προκαταλήψεις και στερεότυπα».

Σημειώνουμε, τέλος, πως μία από τις μεταφραστικές εργασίες του συντρόφου Σωτήρη Μηνά είναι η μετάφραση από τα ελληνικά στα μακεδονικά της μπροσούρας «Γκόρε Γκλάβατα» («Ψηλά το κεφάλι») που εξέδωσε η «Κόκκινη» για την καταπίεση και τις διώξεις της Μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα.

Со особено задоволство ја примив меѓународната награда „Гоцева Мисла“ за 2026 година, која ја доделува Фондацијата „Македонија Презент“ од Скопје, за афирмација на културата и науката.

Доделувањето се одржува секоја година на 4-ти февруари, денот на раѓањето на големиот визионер Гоце Делчев, кој светот го разбираше единствено како „поле за културен натпревар меѓу народите“.

Ова признание се однесува на мојата преведувачка и културна дејност, промоција на македонскиот јазик и литература во Грција и обратно, учество на конференции и настани кои ја зајакнуваат соработката и пријателството меѓу двата народа и создавање мостови на солидарност и разбирање кои ги надминуваат предрасудите и стереотипите.

Σχολιάστε