‘Η Θεσσαλονίκη υποδέχθηκε το 2021 με χιλιάδες πυροτεχνήματα’

Γράφει η Λάλε Άλατλι

Όταν άνοιξε τα μάτια του το πρωί, το ημερολόγιο έδειχνε την πρώτη μέρα του 2021. Χαιρέτησε τον ήλιο που είχε αναλάβει τον ρόλο του ξυπνητηριού. Σήμερα ήταν χαρούμενος, επιτέλους. Πίστευε πως όλα θα ήταν καλύτερα τον καινούριο χρόνο. Πήγε με ζαλισμένα βήματα στην κουζίνα να φτιάξει καφέ.

Λόγω της πανδημίας είχε περάσει μόνος του την πρωτοχρονιά. Όχι και ακριβώς μόνος… πολλές βιντεοκλήσεις μέσω του κινητού, ακόμα και την ώρα της αλλαγής της χρονιάς, τον είχαν κάνει να ξεχάσει ότι στο τραπέζι είχε μόνο ένα σερβίτσιο. Συμμετείχε και η γάτα του στο ρεβεγιόν, περνώντας συνεχώς κάτω από τα χέρια του, πάνω από το πληκτρολόγιο και δίπλα από το ποτήρι. Στο κάτω-κάτω έχει και τα καλά της όλη αυτή η κατάσταση, σκέφτηκε. Ούτε χαζά παιχνίδια ούτε υποχρεωτικά ξενύχτια. Τελικά του άρεσε η παρέα εξ αποστάσεως.

Η μυρωδιά του καφέ είχε γεμίσει το σαλόνι και του έδινε μια ευχάριστη αίσθηση ότι βρισκόταν στη φωλιά του. Όπως τότε που ήταν μικρός και δεν ήθελε να τελειώσει το πρωινό με την οικογένεια πριν φύγει για το σχολείο. ‘Πρέπει να πω κι ένα ευχαριστώ στους γείτονες ή ίσως στους κατοίκους της πόλης, που ξοδεύτηκαν και αγόρασαν τόσα πυροτεχνήματα’, είπε από μέσα του διαβάζοντας τις ειδήσεις. Και χαμογέλασε στην οθόνη.

«Η Θεσσαλονίκη υποδέχθηκε το 2021 με χιλιάδες πυροτεχνήματα. Οι κάτοικοι παρέμειναν ενωμένοι να χαζεύουν τον ουρανό με τα πυροτεχνήματα, σκεπτόμενοι όλα εκείνα που τους περιμένουν όταν πια θα δουν τους τίτλους τέλους σε αυτή την τόσο δύσκολη και αδιαχείριστη κατάσταση». Κι όντως ήταν εντυπωσιακό το θέαμα, την ώρα που φαίνονταν παντού χρώματα και ακούγονταν θόρυβοι χαράς που έδιναν την εντύπωση ότι όλοι τελικά ήταν μαζί και ενωμένοι.

Ντύθηκε στα γρήγορα και βγήκε για το ραντεβού που είχε με τον φίλο του στις δύο στο Λευκό Πύργο. Την ώρα που έστελνε γρήγορα το μήνυμα νούμερο 6 στο 13033, δεν πρόσεξε τη γυναίκα που έψαχνε απεγνωσμένα τη γάτα της που είχε εξαφανιστεί φοβισμένη τα μεσάνυχτα. Χαιρέτησε τον σκύλο που καθόταν τρομαγμένος σε μια γωνιά του δρόμου, καθώς είχε κουφαθεί λίγες ώρες πριν. Δεν έδωσε σημασία στο πουλί που αναπαυόταν δίπλα σ’ ένα αυτοκίνητο μέσα σε μια μικροσκοπική κόκκινη λίμνη και που δεν θα γυρνούσε πότε στη φωλιά του.

Την άλλη μέρα, όταν βγήκαν αρνητικά τα αποτελέσματα του rapid test, που έκανε λόγω της δύσπνοιας που ένιωθε συνεχώς την προηγούμενη μέρα, ένιωθε σαν να ξαναγεννήθηκε.

***********

Μερικές από τις ζημιές που προκαλούν τα πυροτεχνήματα σε:

Ανθρώπους: Ο θόρυβος μπορεί να προκαλέσει βουητά και κώφωση ή να επιδεινώσει μια νευρική κατάσταση. Άτομα που πάσχουν από άσθμα μπορεί να αισθανθούν δύσπνοια και μπορεί να υποστούν επιληπτικές κρίσεις μετά από έκθεση σε πυροτεχνήματα.

Σκύλους και γάτες: Τα πυροτεχνήματα προκαλούν πανικό ή παράλυση, ανεξέλεγκτες προσπάθειες διαφυγής και τρόμο. Άλλα έντονα συμπτώματα μπορούν να προκληθούν όπως σιελόρροια, ταχυκαρδία, έντονα ουρλιαχτά, ούρηση ή αφόδευση, αυξημένη δραστηριότητα, υπερβολική εγρήγορση και γαστρεντερικές διαταραχές. Οι σκύλοι και οι γάτες δείχνουν σημάδια υπερβολικής ανησυχίας, καθώς δεν μπορούν να ξεφύγουν από τον ήχο. Επιπλέον, μπορεί να τυφλωθούν ή να τραυματιστούν σοβαρά από τις εκρήξεις πυροτεχνημάτων.

Πουλιά: Ο θόρυβος των κροτίδων μπορεί να προκαλέσει ταχυκαρδία ακόμη και θάνατο από τρόμο. Ο υψηλός βαθμός άγχους, που προκαλείται στα πουλιά, υποδηλώνεται από το γεγονός ότι μπορεί προσωρινά ή μόνιμα να εγκαταλείψουν τα μέρη όπου βρίσκονται. Ο αποπροσανατολισμός και ο πανικός από τα πυροτεχνήματα μπορεί να οδηγήσει τα πουλιά σε χτύπημα στα κτίρια ή σε διαφυγή προς τη θάλασσα. Πολλά πουλιά, που φεύγουν από τις φωλιές τους λόγω των ήχων, δεν ξέρουν πώς να επιστρέψουν στις φωλιές τους μόλις τελειώσει ο θόρυβος, γεγονός που αφήνει αβοήθητους πολλούς από τους νεοσσούς.

Άλογα: Μπορούν εύκολα να αισθανθούν ότι απειλούνται από τα πυροτεχνήματα λόγω της υπερεπαγρύπνησής τους, καθώς είναι συνεχώς σε υψηλή επιφυλακή. Ενεργούν επίσης παρόμοια με τα σκυλιά και τις γάτες, δείχνοντας σημάδια άγχους και φόβου, προσπαθώντας να φύγουν ή να δραπετεύσουν. Εκτιμάται ότι το 79% των αλόγων βιώνουν άγχος λόγω κροτίδων, και το 26% υποφέρει από τραυματισμούς. Μερικές φορές αντιδρούν στα πυροτεχνήματα προσπαθώντας να πηδήξουν φράχτες και να φύγουν σε επικίνδυνες περιοχές όπου μπορεί να τους χτυπήσουν αυτοκίνητα.

Ασπόνδυλα και μικρά σπονδυλωτά: Οι βλάβες που προκλήθηκαν στα ασπόνδυλα και τα μικρά σπονδυλωτά έχουν αξιολογηθεί πολύ λιγότερο από αυτές που προκαλούνται στα ζώα που συζητήθηκαν παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι για αυτά τα ζώα τα πυροτεχνήματα είναι πολύ μεγάλες εκρήξεις, επομένως οι βλάβες σε αυτά μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερες από ό, τι σε άλλα ζώα.

Πηγές:

How fireworks harm nonhuman animals

https://www.iefimerida.gr/ellada/ta-pyrotehnimata-skotonoyn-ta-poylia

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s