Διεθνής Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Ίντερσεξ σωματικότητα

Με αφορμή την 26η Οκτωβρίου, Διεθνή Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Ίντερσεξ σωματικότητα, ας αναφέρουμε για αρχή τον ορισμό του όρου, καθώς ο νόμος 4958/2022 «ξεχνά» να το κάνει. Ο λόγος για τον νόμο μεταρρυθμίσεων στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή (21/7/2022), ο οποίος στο μέρος Γ΄ περιλαμβάνει τέσσερα άρθρα σε σχέση με την αλλαγή χαρακτηριστικών φύλου ανήλικων ίντερσεξ ατόμων. Ίντερσεξ λοιπόν είναι τα άτομα που γεννιούνται με διάφορες παραλλαγές στα χαρακτηριστικά του φύλου τους, είτε κάνουμε λόγο για χρωμοσώματα, ορμονικά προφίλ, πρωτογενή και δευτερογενή χαρακτηριστικά φύλου, εσωτερική ή εξωτερική ανατομία. Ποικιλομορφίες οι οποίες δεν εμπίπτουν στον δυαδικό χαρακτήρα που αποδίδει η πατριαρχική κοινωνία στο φύλο. Ο όρος ίντερσεξ ακόμα σημαίνει τη ζωντανή εμπειρία των κοινωνικο-πολιτισμικών συνεπειών που υφίστανται οι άνθρωποι που γεννιούνται με σώματα που δεν εμπίπτουν στις κανονιστικές νόρμες των «αρσενικών» και «θηλυκών» σωμάτων.

Ήδη από την περίοδο της κυοφορίας, εάν διαπιστωθεί ότι το κυοφορούμενο παιδί είναι ίντερσεξ, προτείνεται από τους/τις γιατρούς η διακοπή της εγκυμοσύνης, καθώς η ίντερσεξ ποικιλομορφία γίνεται αντιληπτή ως ένα σοβαρό «πρόβλημα» υγείας ή «αναπηρία». Οι επεμβάσεις προς θηλυκοποίηση ή αρρενοποίηση των γεννητικών οργάνων των παιδιών, σύμφωνα με το δηλωθέν κατά την γέννηση φύλο αποτελούν ιατρικές πρακτικές (ευγονικής) και χειρουργικές μεθόδους, με στόχο την διόρθωση του φύλου του ατόμου από ανατομικής πλευράς. Πλέον το ζήτημα θεωρείται αντικείμενο ανθρώπινων δικαιωμάτων. Με την γέννηση το φύλο πρέπει να δηλωθεί ως αρσενικό ή θηλυκό, χωρίς να υπάρχει τρίτη επιλογή (Νόμος 344/1976), ενώ αν στο μέλλον θελήσουν να αλλάξουν το δηλωθέν φύλο (που μπορεί να έχει προκύψει μετά από επέμβαση χωρίς την συναίνεσή τους), πρέπει να δηλωθούν ως τρανς άτομα.

Τον 19ο αιώνα η ιατρική εντατικοποίησε τις έρευνες σε σχέση με το «πραγματικό φύλο» των «ερμαφρόδιτων» ατόμων, πίσω από την μάσκα της ηθικολογίας περί του γάμου ή των σχέσεων των ατόμων αυτών. Η ηθικολογία αυτή εντατικοποιήθηκε μέσω της ιατρικοποίησης τη σεξουαλικότητας στα τέλη του 19ου αιώνα. Τότε ξεκίνησαν και οι πρώτες επεμβάσεις «διόρθωσης» φύλου σε ίντερσεξ άτομα. Ουσιαστικά η ιατρικοποίηση του φύλου, αποτέλεσε την συνθήκη η οποία επέτρεψε την παθολογικοποίηση των ίντερσεξ ατόμων και την κατηγοριοποίησή των διαφοροποιήσεων ως ανωμαλίες ή διαταραχές. Ακόμα και σήμερα, τα ίντερσεξ άτομα, σε επιστημονικά βιβλία και εγχειρίδια αναφέρονται ως σύνδρομα ή χρωμοσωμικές ανωμαλίες. Η επιστήμη και η πρόοδός της φαίνεται πως μερικές φορές, αντί να βοηθούν την κοινωνία να εξελίσσεται, γίνονται όπλα στα χέρια της, καταλήγοντας σε κοινωνικό αποκλεισμό, επεμβάσεις σε ανθρώπινα σώματα, ευγονικές μεθόδους, ρητορική μίσους.

Στην κλινική ορολογία, ο όρος ερμαφροδιτισμός έχει αλλάξει στον όρο DSD (ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ανάπτυξης φύλου). Εκτός αν θέλουμε να βαφτίσουμε διαταραχή την διαφορετικότητσ ή την όποια παραλλαγή, τα ίντερσεξ άτομα δεν πάσχουν από καμία διαταραχή. Εάν η όποια μετάλλαξη θεωρηθεί διαταραχή, τότε ζούμε μια ζωή που ολόκληρη έχει εξελιχθεί μέσω διαταραχών. Ζούμε σε μια φύση διαταραγμένη, με τα διαταραγμένα χαρακτηριστικά μας και τις διαταραγμένες σεξουαλικότητές μας και η διαταραχή μας μέσα στη φύση αυτή είναι νόμος.

Το ΛΟΑΤΚΙΑ+ κίνημα είναι και θα έπρεπε να είναι παρόν για κάθε άτομο που βιώνει κοινωνικό αποκλεισμό, όχι μόνο να στηρίζει τους αγώνες και την υπεράσπιση αλλά να τα ενισχύει, αποτελώντας ένα όντως συμπεριληπτικό καταφύγιο. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει διαθεματική πάλη για ανθρώπινα δικαιώματα αποκλείοντας τα ίντερσεξ άτομα. Το ΛΟΑΤΚΙΑ+ κίνημα είναι ασφαλές καταφύγιο, όταν σε μια κοινωνία πατριαρχικά δομημένη, αυτό είναι που υπερασπίζεται την πραγματικότητα της μη δυαδικότητας του φύλου, στην οποία δεν χωράει κανείς, στην οποία μας φυλακίζει η πατριαρχία και το νεοσυντηρητικό ελληνικό αστικό κράτος (μετά και τη συνταγματική αναθεώρηση στην οποία δεν συμπεριλήφθηκαν οι διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας ή έκφρασης φύλου), στο όνομα της κοινωνικής αποδοχής.

Για καθένα που έφερε κάποτε το παιδιάστικο επιχείρημα πως δεν μπορούμε να είμαστε παρά μόνο αγόρια ή κορίτσια γιατί μόνο αυτά υπάρχουν στη φύση, τα ίντερσεξ άτομα είναι το τρανταχτό παράδειγμα και η απόδειξη, πως η φύση έχει εντελώς διαφορετική γνώμη (χωρίς αυτό να σημαίνει πως ο έμφυλος αυτοπροσδιορισμός καθορίζεται κυρίως ή αποκλειστικά από την βιολογία ή την ανατομία). Η σεξουαλικότητά του καθενός, η ταυτότητα ή έκφραση φύλου του, το ίδιο του το φύλο, δεν είναι ζητήματα προς υπεράσπιση. Αποτελούν την ίδια του την ταυτότητα ή/και σωματικότητα. Και η οποιαδήποτε ταυτότητα και σωματικότητα θα έπρεπε να ναι πολύ απλά σεβαστή από όλους/όλες/όλα μας.

(Να αναφερθεί πως πολλά άτομα των οποίων τα χαρακτηριστικά του φύλου δεν εντάσσονται στο πλαίσιο της δυαδικής νόρμας, μπορεί να νιώθουν δυσφορία με τον όρο ίντερσεξ, καθώς αποτελεί όρο/ταυτότητα που δεν την έχουν επιλέξει οι ίδιοι).

ομάδα Sylvia Rivera – για ένα κινηματικό Thessaloniki Pride

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s