Για ένα φεστιβάλ πραγματικά ανοιχτό σε όλους/ες/α

Ανεβάζουμε στην ιστοσελίδα της «Κόκκινης» την ανακοίνωση της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας Θεσσαλονίκης που απαντά στο κείμενο – καταγγελία κατά του Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης που έστειλε στον αστικό τύπο (και συγκεκριμένα στην «Εφημερίδα των Συντακτών») η οργάνωση ΟΚΔΕ – Εργατική Πάλη.

Υπενθυμίζουμε πως όλα ξεκίνησαν από μια σειρά κειμένων που δημοσίευσε στην εφημερίδα της και στην ιστοσελίδα της η ΟΚΔΕ – Εργατική Πάλη, με τα οποία πήρε θέση κατά του γάμου μεταξύ ομοφύλων και κατά του δικαιώματος των λοατκια+ για τεκνοθεσία, κατήγγειλε τον θεσμό των Pride ως «καρναβάλια«, χρέωσε ευθύνες στους ομοφυλόφιλους για τη διάδοση του Έιτζ κλπ. κλπ.

Ακολουθεί το κείμενο της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας Θεσσαλονίκης

Με αφορμή την ψήφιση του νομοσχεδίου για το δικαίωμα στον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών, μας έγινε γνωστό κείμενο της ΟΚΔΕ με τις θέσεις της πάνω σε αυτό το θέμα, ενώ λίγο αργότερα διαπιστώθηκε η ύπαρξη περισσότερων κειμένων παρόμοιων θέσεων. Δεν θεωρούμε πως υπάρχει λόγος να αναλύσουμε τις θέσεις αυτές, ούτε να αναλωθούμε στην παράθεση αποσπασμάτων, μιας και τα κείμενα είναι δημόσια και μπορεί εύκολα να τα βρει η καθεμιά μας.

Για εμάς οι απόψεις αυτές αποτελούν ομοφοβικές, τρανσφοβικές, σεξιστικές θέσεις που μέχρι τώρα μόνο από ακροδεξιά μορφώματα θα περιμέναμε να ακούσουμε. Πρόκειται για λόγο βαθιά κακοποιητικό και ρατσιστικό που αναπαράγει τον στιγματισμό και τη στοχοποίηση που βιώνουν ΛΟΑΤΚΙ+ συλλογικότητες και άτομα και γι’ αυτό είναι αυτός ο ίδιος που οδηγεί σε αποκλεισμούς. Ένας τέτοιος λόγος είναι ενάντια στις βασικές αρχές ενός αντιρατσιστικού φεστιβάλ που μάχεται, ή τουλάχιστον θα έπρεπε να μάχεται, κάθε μα κάθε είδους διάκριση ανθρώπου από άνθρωπο.

Αισθανόμαστε την ανάγκη να υπενθυμίσουμε πως στο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ υπήρχε πάντα μια ξεχωριστή θέση για τα έμφυλα ζητήματα. Είμαστε (με τις) γυναίκες, (με τις) λεσβίες, τους ομοφυλόφιλους, τα τρανς άτομα και για αυτό είμαστε απέναντι σε κάθε διάκριση με βάση το φύλο ή τον σεξουαλικό προσανατολισμό, απέναντι σε κάθε υποτίμηση των έμφυλων ζητημάτων στο όνομα μιας κάποιας αόριστης ενότητας της αριστεράς άνευ όρων.

Δεν θα μπορούσαμε με κανέναν τρόπο να φανταστούμε τη δική μας συμμετοχή σε ένα αντιρατσιστικό φεστιβάλ που δεν θα πληροί αυτές τις προϋποθέσεις. Δεν θα μπορούσαμε με κανέναν τρόπο να φανταστούμε τη συνδιοργάνωση ενός φεστιβάλ από πλευράς μας με οργανώσεις που φτάνουν στο σημείο να εκφράζουν σκοταδιστικές -ας μη γελιόμαστε- αντιλήψεις. Δεν επιθυμούμε άλλο την υποτίμηση των έμφυλων ζητημάτων και δεν είμαστε διατεθειμένες να συναινέσουμε στην ανοχή τέτοιων φαινομένων.

Είμαστε με τους αδύναμους, τις αποκλεισμένες, τις γυναίκες, τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, τους νέους, τις μετανάστριες και τους πρόσφυγες. Το Αντιρατσιστικό φεστιβάλ, όπως έχουμε ξαναπεί, το φεστιβάλ μας, είναι το φεστιβάλ μιας άλλης Θεσσαλονίκης, των πολλών, των φτωχών, των εργαζομένων. Αυτές είναι οι δικές μας διαχωριστικές γραμμές, οι γραμμές που μας χωρίζουν από τους εχθρούς της κοινωνίας, για να μας ενώσουν με κάθε εκμεταλλευόμενη, με κάθε καταπιεσμένο, με κάθε αλληλέγγυο.

Στο πολιτικό κείμενο του περσινού φεστιβάλ επισημαίναμε πως «Χρειάζεται να μην ξεχνάμε τα αιτήματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας όσον αφορά στο δικαίωμα γάμου και τεκνοθεσίας, αλλά και να συνεχίσουμε την κουβέντα για το πώς –ξεκινώντας από τους χώρους μας– μπορούμε να δημιουργούμε περισσότερους ασφαλείς χώρους και περιβάλλοντα, απαλλαγμένα από τον σεξισμό, τον μισογυνισμό, την ομοφοβία, τις παραβιαστικές συμπεριφορές· πως τελικά χρειάζεται να είμαστε διαρκώς σε εγρήγορση απέναντι στην πατριαρχία και τις βαθιές της ρίζες σε όλο μας το κοινωνικό είναι και πράττειν». Η φετινή μας στάση μόνο συνεπής μπορεί να χαρακτηριστεί.

Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης

Σχολιάστε