Ομάδα Sylvia Rivera: Ανοιχτή Συνέλευση για τα Pride

Συζητάμε για τη συμβολή μας στα δύο Pride της πόλης, το Αυτοοργανωμένο Thessaloniki Pride και το Κινηματικό Μπλοκ στο EuroPride.

Η ομάδα “Sylvia Rivera – για ένα κινηματικό Thessaloniki Pride” απευθύνεται σε καθέναν, καθεμιά και καθ* που θέλει να συμβάλει στη συνδιαμόρφωση και προετοιμασία των Pride της Θεσσαλονίκης, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας και έκφρασης φύλου. Στη δική μας συλλογικότητα συμμετέχουν λεσβίες, γκέι/ομοφυλόφιλοι, αμφί/πανσέξουαλ, τρανς, κουίρ, ίντερσεξ, ασέξουαλ και αλληλέγγυοι/ες, όπως και αν χαρακτηρίζονται κακοποιητικά από μεγάλο τμήμα της κοινωνίας, αλλά και της λοατκια+ κοινότητας: αδερφές, τελειωμένες, τσούλες, αγοροκόριτσα, νταλίκες, αγάμητες, τρικολόρε πούστρες.

Τόσο στo «επίσημο» όσο και στο αυτοοργανωμένο Pride της πόλης μας (και σίγουρα στη Sylvia Rivera) έχουν ισότιμη θέση όλοι, όλες και όλ* που μάχονται ενάντια σε κάθε είδους έμφυλη καταπίεση. Η απελευθέρωση από την ετεροκανονικότητα και την πατριαρχία αφορά κάθε άνθρωπο!

Μέσα στους στόχους μας είναι να διοργανώσουμε κάποια στιγμή και ένα αντισεξιστικό/αντιπατριαρχικό φεστιβάλ. Ο πιο βασικός μας, όμως, στόχος είναι να επιστραφεί η διοργάνωση του «επίσημου» Τhessaloniki Pride σε όλες τις λοατκια+ ομάδες της πόλης που ενδιαφέρονται γι’ αυτό, μαζί με αλληλέγγυες ομάδες άλλων κινημάτων, που δεν έχουν ρατσιστικό ή εθνικιστικό χαρακτήρα. Παράλληλα, συμμετέχουμε και στο REclaim PRIDE, μαζί με άλλες ομάδες και πολλά μεμονωμένα άτομα, με στόχο τη διατήρηση των ανοιχτών χαρακτηριστικών του Αυτοοργανωμένου Thessaloniki Pride πέρα και έξω από κάθε τάση αυτοαναφορικότητας.

Εκτός από τη συμμετοχή μας στις κινηματικές διαδικασίες των δύο Pride της πόλης, προετοιμάζουμε δράσεις και εκδηλώσεις για τα λοατκια+ ζητήματα σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς, στο μέτρο των δυνάμεών μας. Με τη δραστηριοποίησή μας διεκδικούμε τα δικαιώματα που προτάσσει το λοατκια+ κίνημα, ανάμεσα στα οποία είναι ο ομόφυλος γάμος με όλα τα δικαιώματα γονεϊκότητας που έχουν τα ετερόφυλα ζευγάρια, η πλήρης νομική αναγνώριση του δικαιώματος στην ταυτότητα φύλου χωρίς ιατρικούς όρους και δικαστικές, κοστοβόρες και χρονοβόρες διαδικασίες, αλλά και η νομική αναγνώριση των πολυσυντροφικών σχέσεων. Επιπλέον, θεωρούμε αυτονόητη τη διεύρυνση του συμφώνου συμβίωσης με το δικαίωμα παιδοθεσίας και γονικής μέριμνας. Και απαιτούμε να εισαχθεί το μάθημα της σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία, εντός του σχολικού ωραρίου και με ισότιμη αναφορά στην ομοφυλοφιλία, την αμφιφυλοφιλία, την τρανς κατάσταση και την ίντερσεξ σωματικότητα, διεκδικώντας με τον τρόπο αυτό το δικαίωμα των παιδιών σε υπεύθυνη ενημέρωση σχετικά με τα φύλα και τη σεξουαλικότητα. Το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού είναι ζωτικής σημασίας για τα λοατκια+ άτομα. Γι’ αυτό και είναι κρίσιμο να ποινικοποιηθούν οι «θεραπείες μεταστροφής» από όποιον φορέα ή ιδιώτη και αν επιτελούνται, χωρίς καμία εξαίρεση (κληρικοί, ψυχίατροι, ψυχολόγοι, εναλλακτικοί θεραπευτές, μελλοντολόγοι κλπ), όχι μόνο σε ανήλικους, αλλά και σε ενηλίκους. Αξιώνουμε ισότιμη αντιμετώπιση των λοατκια+ ταυτοτήτων στον λόγο τόσο των κινηματικών όσο και των θεσμικών δομών και συμπερίληψή τους στον δημόσιο λόγο.

Για εμάς, και το «επίσημο» Pride θα έπρεπε να είναι μια μεγάλη διαδήλωση και γιορτή για τα δικαιώματά μας και όχι ένα «προϊόν προς πώληση». Γι’ αυτό αντιτασσόμαστε σθεναρά σε κάθε προσπάθεια εμπορευματοποίησης του Thessaloniki Pride και προώθησης του λεγόμενου «γκέι τουρισμού». Ασφαλώς και είναι καλοδεχούμενοι οι επισκέπτ(ρι)ες και επισκεπτ* του Pride από άλλες πόλεις και χώρες! Όμως η επιδίωξη οικονομικής και τουριστικής εκμετάλλευσης του Pride δεν μπορεί να έχει σχέση με ένα φεστιβάλ, που πραγματοποιείται για την υπόμνηση μιας εξέγερσης.

Εμείς δεν ξεχνάμε πως οι ρίζες του Pride βρίσκονται στην εξέγερση του Stonewall. Βρίσκονται σε αγωνίστριες όπως η Sylvia Ray Rivera και η Marsha Johnson, που πάλεψαν ενάντια στην ενσωμάτωση του κινήματος από το σύστημα. Στα πλαίσια αυτά, επιδιώκουμε τη χρηματοδότηση των δράσεων της ομάδας μας με τα δικά μας μέσα, δηλαδή πάρτι, καμπάνιες οικονομικής ενίσχυσης κ.λπ. Αποφεύγουμε τις επικρατούσες πρακτικές χρηματοδότησης των ΜΚΟ και δεν εντασσόμαστε σε διαδικασίες ανταγωνισμού με άλλες ομάδες στην προσπάθεια διεκδίκησης οικονομικών πόρων και επιδοτήσεων. Ο προσανατολισμός μας είναι προς το κίνημα και τους καταπιεσμένους – όχι προς το συστημικό «fund raising». Σε κάθε περίπτωση, δεν εμπλεκόμαστε σε πακέτα χρηματοδότησης από διάφορα καπιταλιστικά funds. Πολύ περισσότερο δε δεχόμαστε χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους θεσμούς της, καθώς πρόκειται για έναν από τη φύση του νεοφιλελεύθερο οργανισμό. Η Ε.Ε. στρέφεται με φανατισμό εναντίον των δικαιωμάτων της κοινωνικής πλειοψηφίας των λαών της Ευρώπης. Ταυτόχρονα εμφανίζεται να ενδιαφέρεται στα λόγια για τα λοατκια+ δικαιώματα, χωρίς καμιά ωστόσο ουσιαστική δράση απέναντι σε όσες κυβερνήσεις τα αρνούνται. Και όλες, όλ* και όλοι εμείς ανήκουμε στην κοινωνική πλειοψηφία που πλήττεται από τα βάρβαρα αντεργατικά και αντικοινωνικά μέτρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

H ομάδα μας τάσσεται στο πλευρό του ευρύτερου αντιρατσιστικού κινήματος. Οι διακρίσεις εις βάρος των λοατκια+ ανθρώπων είναι συγγενείς με κάθε μορφή εθνοφυλετικού και κοινωνικού ρατσισμού, καθώς και με όλες τις καταπιέσεις που μπορεί να δεχτεί ο άνθρωπος. Όταν η ομοφοβία και τρανσφοβία συνδυάζεται με άλλες καταπιέσεις, επιτείνονται ακόμα περισσότερο όλες μαζί, όχι απλά ως άθροισμα, αλλά ως ένα μείγμα καταπιέσεων, καθεμιά από τις οποίες βιώνεται πολύ πιο έντονα σε σχέση με τη δυσκολία που αντιμετωπίζεται όταν υπάρχει μία «μόνο» καταπίεση.

Ακριβώς επειδή η ομάδα μας είναι ενεργό κομμάτι του αντιρατσιστικού χώρου, δεν αφήνουμε περιθώριο για ρητορική υποτιμητική ή αποκλεισμό οποιασδήποτε καταπιεσμένης κοινωνικής ομάδας. Δεν υπάρχει χώρος στη Sylvia Rivera για άτομα με τοποθέτηση υπέρ των κλειστών συνόρων για τις μετανάστριες και τους πρόσφυγες ή/και για αποκλεισμό των μεταναστ(ρι)ών από το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αντιτασσόμαστε σθεναρά στον εγκλεισμό των προσφύγων και μεταναστ(ρι)ών σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και ζητάμε ειδική μέριμνα για τους λοατκια+ πρόσφυγες. Δεν μπορούμε να συνδιαμορφώσουμε τη δράση της ομάδας με συνωμοσιολόγους παντός είδους, που υποστηρίζουν ότι υπάρχουν σχέδια ισλαμοποίησης της υποτιθέμενα πολιτισμένης αντισεξιστικής Ευρώπης. Οι συνωμοσιολογικές λογικές έχουν ως βαθύ στόχο την πυροδότηση μορφών ρατσισμού ενάντια σε ευπαθείς ομάδες, όπως οι μουσουλμάνοι και οι εβραίοι. Ως ομάδα είμαστε ενάντια στον αντισημιτισμό και την ισλαμοφοβία σε όλες τους τις εκφάνσεις. Δε θεωρούμε ωστόσο αντισημιτισμό την εναντίωση στις σιωνιστικές τακτικές του Ισραήλ, όπως οι πολιτικές άπαρτχαϊντ εναντίον των Παλαιστινίων. Το Ισραήλ είναι ο στενότερος σύμμαχος του ιμπεριαλισμού στη Μέση Ανατολή, ένα κράτος-τρομοκράτης, που διαφημίζει τη θέσπιση δικαιωμάτων για τα λοατκια+ άτομα για να συγκαλύψει την απόλυτη καταπίεση που ασκεί στους Παλαιστίνιους. Το pink washing του Ισραήλ, αλλά και των ιμπεριαλιστικών χωρών και των πολυεθνικών και όχι μονο εταιριών είναι μια χυδαία πολιτική εκμετάλλευσης της δυναμικής που έχει το λοατκια+ κίνημα.

Βασική μας αρχή είναι η διαθεματικότητα στον λόγο και τις δράσεις μας. Γι’ αυτόν τον λόγο, είμαστε σε διαρκή επαφή και με τα υπόλοιπα κοινωνικά κινήματα της πόλης (αντιρατσιστικό, αντιφασιστικό, γυναικείο/φεμινιστικό, κίνημα για τα δικαιώματα των οροθετικών και ατόμων με αναπηρία, κίνημα μη νευροκανονικών, εργατικό, φοιτητικό, περιβαλλοντικό/οικολογικό κ.ά.). Κριτήριο για τη συνεργασία μας με άλλες συλλογικότητες/οργανώσεις κάθε είδους είναι οι δράσεις και ο λόγος τους και όχι η οργανωτική τους δομή ή άλλα εσωτερικά τους ζητήματα. Υπό αυτό το πρίσμα, είχαμε και θα επιδιώξουμε να έχουμε σταθερή παρουσία στο «Κινηματικό Μπλοκ στο Thessaloniki Pride», στον «Ανοιχτό Συντονισμό Θεσσαλονίκης για τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης Τρανς Θυμάτων», στο πανελλαδικό «Δίκτυο Συντονισμού για τον λοατκι Γάμο», στις συνελεύσεις για το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ και στον «αντιφασιστικό/αντιπατριαρχικό Σεπτέμβρη».

Οι δράσεις μας απευθύνονται τόσο στη λοατκια+ κοινότητα όσο και σε εκείνο το κομμάτι της κοινωνίας που έχει ανοιχτά μάτια και αυτιά στις διεκδικήσεις του λοατκια+ κινήματος. Ανάλογα με την περίπτωση και τη συγκυρία, μάς ενδιαφέρει να διατυπώνουμε τα συνθήματα και τα κείμενά μας με όσο γίνεται περισσότερη σαφήνεια και απλή γλώσσα για να τα κατανοούν και όσα άτομα δεν έχουν εντρυφήσει στα λοατκια+ ζητήματα. Αντιλαμβανόμαστε, ωστόσο, την οργή και τον πόνο με τα οποία εκφράζεται το κίνημα, όταν κατεβαίνει στον δρόμο, γι’ αυτό και φωνάζουμε “επιθετικά” συνθήματα όταν έχει προηγηθεί κάποιο βίαιο περιστατικό (πχ ο ξυλοδαρμός τρανς γυναίκας στην Πυλαία το 2014, η δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου/της Zackie Oh το 2018 και η δολοφονία της Άννας το 2023).

Η συλλογικότητά μας λειτουργεί με ανοιχτές συνελεύσεις και οι αποφάσεις λαμβάνονται με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, συναινετικά ή με ψηφοφορίες (σε εξαιρετικές περιπτώσεις ως ύστατη λύση, όταν δεν προκύπτει συνδιαμόρφωση), πέρα και έξω από κλειστά συμβούλια “πεφωτισμένων” παραγόντων. Στην ομάδα Sylvia Rivera τα μέλη δεν υλοποιούν τις αποφάσεις κάποιων άλλων, αλλά συνδιαμορφώνουν και συναποφασίζουν. Η ομάδα μας δεν φοβάται τη μαζικότητα, αλλά την επιδιώκει! Γι’ αυτό, προωθούμε τις δράσεις και τις ανακοινώσεις μας τόσο με δικά μας μέσα (αφίσες, facebook, μοιράσματα κλπ) όσο και με δελτία τύπου προς όλα τα ΜΜΕ που δεν εκφράζουν ακροδεξιό/εθνικιστικό/φασιστικό/ναζιστικό λόγο. Εξαιρούνται φυσικά και όσα ΜΜΕ έχουν στηρίξει αναδείξει τέτοιου είδους λόγο και τέτοιου είδους οργανώσεις (πχ τη Χρυσή Αυγή το 2012, αλλά και έπειτα).

Δίνουμε τη σημασία που αρμόζει και στα παραβιαστικά περιστατικά εντός της ομάδας και των μετώπων στα οποία συμμετέχουμε. Τα αντιμετώπιζουμε ανάλογα με τη βαρύτητα της πράξης, έχοντας πάντα ως στόχο να προκύπτει ένα θετικό αποτέλεσμα από τη συζήτηση που γίνεται για αυτά στο εσωτερικό μας. Το ότι είμαστε μέλη μιας αντιπατριαρχικής ομάδας δεν αφαιρεί αυτομάτως από πάνω μας σεξιστικά κατάλοιπα. Όλες, όλ* και όλοι μας χρειαζόμαστε δουλειά με τον εαυτό μας και με τους γύρω για να αποφεύγουμε κάθε σεξιστική/ομοφοβική/τρανσφοβική συμπεριφορά. Θέλουμε η συνέλευσή μας να είναι ένας ασφαλής χώρος (safe space) για τις θηλυκότητες και τα λοατκια+ άτομα, χωρίς φυσικά να αντιμετωπίζουμε την ομάδα ως μια αντιπατριαρχική γυάλα.

ομάδα Sylvia Rivera – για ένα κινηματικό Thessaloniki Pride

sylviarivera.thess.pride@gmail.com

Σχολιάστε