
(Σχόλιο του Ηλία Ιωακείμογλου στο fb. To αναπαράγουμε στην ΚΟΚΚΙΝΗ με την άδεια του συγγραφέα)
Σήμερα διάβασα και δεύτερο πολιτικό άρθρο με αριστερό / ελευθεριακό πρόσημο στο διαδίκτυο που ισχυρίζεται ότι η «κοινωνική αποστασιοποίηση» δεν έχει θετικό αποτέλεσμα εκτός αν αφορά το σύνολο του πληθυσμού. Αυτός ο ισχυρισμός είναι αναληθής: αυτό αποδεικνύει το μαθηματικό υπόδειγμα που χρησιμοποιούμε όλοι μας, ανεξάρτητα από την ιδεολογία μας, για να προσδιορίσουμε ποιοι παράγοντες είναι σε θέση να περιορίσουν μια επιδημία.
Πιο συγκεκριμένα, προκύπτει από την μαθηματική διερεύνηση ότι η κοινωνική αποστασιοποίηση, όταν αφορά περισσότερους από 60% του πληθυσμού έχει αξιόλογο θετικό αποτέλεσμα: επιβραδύνει την νόσο και μειώνει τον αριθμό ατόμων που στο τέλος της περιόδου έχουν νοσήσει. Αυτό σημαίνει ότι αν θέλουμε να περιορίσουμε τον αριθμό των θυμάτων της επιδημίας πρέπει στην παραγωγή δημόσιων αγαθών, χωρίς τα οποία όλα θα καταρρεύσουν, να μείνει ένα ποσοστό που μπορεί να προστατευτεί από τον ιό με άλλα μέσα, ακριβώς επειδή θα είναι ολιγάριθμο. Για το ζήτημα πόσο μικρό θέλουμε να είναι αυτό το ποσοστό δεν αποφασίζουν πια τα μαθηματικά αλλά η ιδεολογία και η πολιτική.

Εμείς, στα αριστερά, θέλουμε να μένει στην παραγωγή δημόσιων αγαθών ο ελάχιστος δυνατός αριθμός «προσωπικού ασφαλείας», και αυτό μπορούμε να το διεκδικούμε στο όνομα της ηθικής μας που είναι διαφορετική από την ηθική του κεφαλαιοκράτη, που εκ της θέσης του είναι άπληστος, και της πολιτικής εξουσίας του.
Δεν χρειαζόμαστε την άρνηση επιστημονικών δεδομένων, δεν είναι αυτό για την Αριστερά. Εμείς είμαστε με την αλήθεια και η αλήθεια είναι με το μέρος μας, που θα έλεγε και ο Λένιν.