ΕΞΩ ΟΙ ΜΠΑΤΣΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΣΤΙΕΣ! Ομάδα Sylvia Rivera, για ένα κινηματικό Thessaloniki Pride

Λίγο πριν την αλλαγή του χρόνου, ήρθαμε αντιμέτωπ* με ακόμη μία μορφή ακραίας καταστολής, που αποδεικνύει ξανά περίτρανα το αυταρχικό πρόσωπο της κυβέρνησης και τις αληθινές προθέσεις της.

Ο λόγος, για τα προ μερικών ημερών πρωτοφανή γεγονότα στις φοιτητικές εστίες στου Ζωγράφου, όταν εισέβαλαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις (ΜΑΤ, ΟΠΚΕ, ΕΚΑΜ, ΔΙΑΣ, Δίωξη Ναρκωτικών), με πρόσχημα ότι εντός του κτιρίου λαμβάνει χώρα κατάληψη. Παρότι η εισβολή έγινε παρουσία εισαγγελέα, είναι αμφίβολης νομιμότητας, διότι ούτε καν το πρόσχημα της κατάληψης δεν ευσταθεί, αφού η ίδια έχει ολοκληρωθεί από τις 22 Δεκεμβρίου.

Οι εστιακοί/ές είχαν προχωρήσει σε συμβολική κατάληψη της γραμματείας πριν δύο εβδομάδες, διεκδικώντας από την Πρυτανεία του ΕΚΠΑ τα αυτονόητα: ετήσια παράταση της διαμονής χωρίς κανένα ακαδημαϊκό κριτήριο, και μία σειρά αιτημάτων που αφορούν την προστασία από την πανδημία (όπως εβδομαδιαίες απολυμάνσεις, χορήγηση μασκών και επαρκών αντισηπτικών, μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ), αλλά και τη σίτιση (όπως να μαγειρεύονται όλες οι μερίδες για τις οποίες υπάρχει χρηματοδότηση και να υπάρχει δεύτερη επιλογή γεύματος για κάλυψη ειδικών διατροφικών αναγκών).

Η απάντηση εκ μέρους της Πρυτανείας ήταν απειλές για διακοπή των παροχών (σίτιση, ύδρευση, ρεύμα, ίντερνετ), που πράγματι μέσα σε λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκαν με την εκδικητική διακοπή της σίτισης, ωθώντας τους/τις οικότροφους/ισσες σε λύσεις συλλογικής κουζίνας.

Ενόσω, λοιπόν, οι εστιακοί/ες της Α’ ΦΕΠΑ δίνουν το δικό τους -ταξικό- αγώνα διεκδικώντας τα αυτονόητα, έρχονται αντιμέτωποι/ες όχι μόνο με την αδιάφορη και εκδικητική στάση της Πρυτανείας, αλλά και με τους μπάτσους μέσα στα δωμάτια τους! Μάλιστα, παρότι την ώρα της εισβολής οι φύλακες του κτιρίου (που έχουν τα κλειδιά) ήταν παρόντες, οι αστυνομικές δυνάμεις προτίμησαν να σπάσουν τις κλειδαριές, τις πόρτες και τις τζαμαρίες. Κυκλοφορούσαν ανενόχλητοι στους διαδρόμους, προκαλώντας φθορές, κατάσχοντας προσωπικά αντικείμενα (όπως κινητά και σκληρούς δίσκους), τραμπουκίζοντας τα οικότροφα άτομα, ενώ δεν δίστασαν να προχωρήσουν σε προσαγωγές, μερικές εξ αυτών μετατράπηκαν σε συλλήψεις!

Η εικόνα από αυτό το συμβάν έρχεται να προστεθεί στο “παζλ” της μπατσοκρατίας και έντονης καταστολής που επιχειρεί με πολύ κόπο να πετύχει η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως φαίνεται από τα καθημερινά πλέον περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας, τον περιορισμό των διαδηλώσεων, την αυξημένη παρουσία αστυνομικών δυνάμεων στους δρόμους και τις γειτονιές μας -με πρόσχημα, φυσικά, την ασφάλειά μας, καθώς όπως δήλωσε ο ίδιος ο Υπουργός ΠροΠο “η αστυνομία, στην πανδημία, είναι το ΕΣΥ της προστασιας μας” -με αποκορύφωμα τη δημιουργία αστυνομικού σώματος εντός των πανεπιστημίων.

Η συνεργασία υπουργείων ΠροΠο και Παιδείας αποβλέπει σε μία πανεπιστημιακή αστυνομία, που θα κόβει βόλτες εντός των σχολών, με γκλοπ και χειροπέδες, και λογοδοτώντας απευθείας στην ΕΛ.ΑΣ, έχοντας τη δυνατότητα προανάκρισης και σύλληψης με σκοπό την επιβολή ποινικών και πειθαρχικών κυρώσεων στα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας. Η αυταρχικότητα της κυβέρνησης φαίνεται όχι μόνο επειδή αδιαφορεί εντελώς για την έντονη αντίθεση των πρυτάνεων, κοσμητειών, μελών ΔΕΠ και φοιτητικών συλλόγων απέναντι στην ίδρυση αυτού του σώματος, αλλά και διότι αψηφά και καταργεί εμμέσως το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Μάλιστα, το αφήγημα πίσω από όλο αυτό είναι να παταχθεί η εγκληματικότητα και να αναβαθμιστεί η ασφάλεια των σχολών… χωρίς να υπάρχει καμία μέριμνα και πρόθεση για ουσιαστική αναβάθμιση της -τριτοβάθμιας- εκπαίδευσης που βάλλεται από παντού, ειδικά τώρα στις συνθήκες πανδημίας που επιχειρείται μία έντονη και οργανωμένη προσπάθεια καταστρατήγησης της δημόσιας και δωρεάν παιδείας.

Πού στοχεύει, λοιπόν, πράγματι η ίδρυση αυτού του αστυνομικού σώματος; Τα πανεπιστήμια και τα φοιτητικά κινήματα ήταν ανέκαθεν η σπίθα για μεγάλες κοινωνικές κινητοποιήσεις και διεκδικήσεις. Τα πανεπιστήμια είναι χώροι ελεύθερης σκέψης, πολιτικής έκφρασης, συλλογικής διάρθρωσης και αυτοοργάνωσης, συνδικαλισμού και διαμαρτυρίας.

Είναι οι χώροι όπου πολλές ομάδες και δικτυώσεις επιλέγαμε, για να διασκεδάζουμε συλλογικά μακριά από την εμπορευματική λογική των επιχειρήσεων, να στήνουμε φεστιβάλ στηριγμέν* στις δυνάμεις “των από κάτω” (όπως το Αυτοοργανωμένο Thessaloniki Pride), να οργανώνουμε αντιρατσιστικές/αντιφασιστικές/αντιομο(τρανσ)φοβικές εκδηλώσεις, να αρθρώνουμε πολιτικό λόγο, να κάνουμε συνελεύσεις, να ανεβάζουμε θεατρικές ή χορευτικές παραστάσεις. Είναι οι χώροι όπου άνθρωποι με διαφορετικές καταβολές συσπειρωνόμαστε, ψηλαφώντας διερευνητικά στην αρχή και δομώντας πιο αποφασιστικά στη συνέχεια έννοιες όπως ελευθερία, αλληλεγγύη, συντροφικότητα. Είναι οι χώροι όπου ο κόσμος των κινημάτων διερευνούσαμε τις δυνατότητες να φτιάξουμε έναν καλύτερο κόσμο χωρίς βία, ταξικές διαιρέσεις, σεξισμό, καταπίεση, εκμετάλλευση και οργανώναμε τους τρόπους να τον αλλάξουμε.

Η καταστολή ακριβώς αυτών των χώρων είναι, επομένως, ο στόχος: μέσα από βία με κρατική υπογραφή, απειλές, τιμωρίες και κυρώσεις θέλουν να καταπνίξουν κάθε μορφή έκφρασης, ελευθερίας και αγώνα, ανοίγοντας παράλληλα το δρόμο για την ιδιωτική εκμετάλλευση των δημόσιων πανεπιστημίων και των χώρων τους και αφοπλίζοντας τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας -και όχι μόνο- από τη δυνατότητα αντίδρασης στην υλοποίηση της αυταρχικής κυβερνητικής ατζέντας.

Στο πλαίσιο της απερίφραστης καταδίκης αυτής της νομοθετικής επιχείρησης, υπογράφουμε το σχετικό ψήφισμα:

https://docs.google.com/…/1FAIpQLSeoQHrfDXB…/viewform…

Η κυβέρνηση φέρνει στο τραπέζι αυτό το νομοθέτημα, όσο οι σχολές είναι κλειστές και οι κοινωνικοί αγώνες μειωμένοι και αποδυναμωμένοι λόγω των συγκυριών, και προσπαθεί να γυρίσει τα πανεπιστήμια, και κατ’ επέκταση την κοινωνία, σε εποχές προ του 1974.Η προσπάθεια αυτή δεν θα περάσει, με τον κινηματικό χώρο ενωμένο σε αυτόν τον κοινό στόχο!

Καταγγέλλουμε τα γεγονότα στις εστίες.

ΕΞΩ ΟΙ ΜΠΑΤΣΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΣΤΙΕΣ!

Ομάδα Sylvia Rivera, για ένα κινηματικό Thessaloniki Pride

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s