8 Μαρτίου 2023 // Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας – Πολύχρωμο Φεμινιστικό Μπλοκ

Τετάρτη 8 Μάρτη, Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας και απεργιακές πορείες

Λόγω της προκήρυξης απεργίας από την ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, αποφασίσαμε να κατέβουμε και στην πρωινή πορεία στις 12μ και να διαδηλώσουμε μαζί με τα συνδικάτα, για να μην επαναληφθεί το έγκλημα των Τεμπών. Δεν ξεχνάμε όμως ότι η 8η Μάρτη είναι μέρα και φεμινιστικής απεργίας για όλες τις γυναίκες, σις και τρανς.

Καλούμε σ’ ένα δυναμικό μπλοκ από κοινού με φεμινιστικές ομάδες μαζί με τα συνδικάτα και το πρωί και το απόγευμα!

Θα μας βρείτε με το πανό μας στις 12μ στο άγαλμα Βενιζέλου και στις 7μμ στο ίδιο μέρος.

Ακολουθεί το κείμενο για την 8η Μάρτη από τον Ανοιχτό Συντονισμό Θεσσαλονίκης για τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης Τρανς Θυμάτων

“Οι τρανς γυναίκες είναι γυναίκες”. Την 8η Μάρτη 2023 κατεβαίνουμε στο δρόμο δίνοντας το μήνυμα ότι οι τρανς αδερφές μας ανήκουν στο μαχητικό φεμινιστικό κίνημα που διεκδικεί την ανατροπή κάθε μορφής καταπίεσης, συμπεριλαμβανομένης της έμφυλης καταπίεσης και της πατριαρχίας. Οραματιζόμαστε και διεκδικούμε ένα συμπεριληπτικό φεμινιστικό κίνημα, βασισμένο στη διαθεματικότητα και μια 8η Μάρτη που μας χωράει όλες: γυναίκες (cis και trans), θηλυκότητες, ΛΟΑΤΚΙΑ+ άτομα, προσφύγισσες, ανάπηρες θηλυκότητες, μετανάστριες. Απεργούμε, λοιπόν, από όσα μας καταπιέζουν, από την εργασιακή/οικονομική εκμετάλλευση, την άμισθη οικειακή εργασία, την ετεροκανονική, σεξιστική και ομο/τρανσφοβική κουλτούρα!

Η καταπίεση που βιώνουμε εντός του καπιταλιστικού συστήματος γίνεται ολοένα και εντονότερη, κατάσταση που επιβαρύνει ποικιλοτρόπως τα λιγότερο προνομιούχα. Το υπάρχον σύστημα, προωθώντας την ταξική εκμετάλλευση, τον ρατσισμό, την έμφυλη βία, τον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό, μας εξουθενώνει και κυριαρχεί στα σώματα και στις ζωές μας. Οι τρανς γυναίκες έρχονται αντιμέτωπες καθημερινά με πολλαπλές καταπιέσεις και βιώνουν τη βία σε κάθε της μορφή: Έμφυλη βία και γυναικοκτονίες λόγω ταυτότητας φύλου, οικονομική βία και αποκλεισμός από την εργασία, σωματική βία και επιθέσεις, τρανσφοβική ρητορική μίσους, misgendering αποτελούν ζοφερή πραγματικότητα για πολλές τρανς αδερφές μας.

Στεκόμαστε απέναντι στην ετεροκανονική οπτική που εκφοβίζει/αποκλείει/δολοφονεί οτιδήποτε ξεφεύγει από την κοινωνικά ορισμένη νόρμα και διεκδικούμε το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό για όλες και για όλα μας μέσω απλής διαδικασίας στο ληξιαρχείο, χωρίς δικαστικές και άλλες προϋποθέσεις. Αναγνωρίζουμε, σεβόμαστε και ενθαρρύνουμε την ποικιλομορφία των έμφυλων ταυτοτήτων, της έκφρασης φύλου και της σεξουαλικότητας και οραματιζόμαστε μια κοινωνία που ξεπερνά τους παγιωμένους έμφυλους ρόλους και τα στερεότυπα φύλου, στοιχεία που συχνά συντηρούν επικίνδυνα, κακοποιητικά αφηγήματα και πατριαρχικές αντιλήψεις.

Ας μη ξεχνάμε, ότι οι τρανς αδερφές μας δεν παλεύουν μόνο ενάντια στο τρανσφοβικό τμήμα της κοινωνίας, αλλά καλούνται να επιβιώσουν δεχόμενες επιθέσεις και αποκλεισμούς ακόμη και από το σύστημα υγείας. Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η απαγόρευση συνταγογράφησης ορμονικού σκευάσματος (της τριπτορελίνης) απαραίτητου για τα τρανς άτομα, στην οποία προχώρησε το Υπουργείο Υγείας. Ταυτόχρονα, για να μπορέσουν να προβούν σε επεμβάσεις φυλομετάβασης, οι τρανς αδερφές μας είναι αναγκασμένες να προσπαθήσουν να λάβουν ψυχιατρική διάγνωση από ψυχιάτρους που δεν έχουν καμία εξοικείωση με τα ζητήματα έμφυλης ταυτότητας και συχνά προβαίνουν σε καταπιεστικό και τρανσφοβικό λόγο. Το δικαίωμα σε ίση πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και στην κατάλληλη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλες δεν είναι διαπραγματεύσιμο και πρέπει να γίνεται σεβαστό!

Ας αγωνιστούμε λοιπόν για μια αξιοβίωτη ζωή για όλες μας! Να μη συνηθίσουμε την εξαθλίωση! Διεκδικούμε:

– Δημόσιες δωρεάν υπηρεσίες φροντίδας, αποψυχιατρικοποίηση των ιατρικών διαδικασιών της φυλομετάβασης και απεμφυλοποίηση των υπηρεσιών υγείας (τεστ παπ, μαστογραφία κ.α.). Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών υγείας και των διοικητικών υπαλλήλων αναφορικά με τη τρανς κατάσταση.

– Ένταξη των υπηρεσιών φυλομετάβασης στο ΕΣΥ.

– Δικαίωση των τρανς προσώπων που παρεμποδίζεται η επαφή με τα παιδιά τους λόγω της ταυτότητας φύλου τους. Απεμφυλοποίηση της γονεϊκότητας.

– Δουλειά για όλες/ ισότητα στην αμοιβή / ίσες ευκαιρίες για εργασία στις τρανς γυναίκες.

– Συμπερίληψη κάθε έμφυλης ταυτότητας (συμπεριλαμβανομένων των μη δυαδικών ταυτοτήτων) στο νομικό πλάισιο.

– Νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου τρανς προσφυγ(ισσ)ών και μεταναστ(ρι)ών.

– Χρήση ουδέτερης ως προς το φύλο γλώσσας στα κρατικά έγγραφα.

– Νομική κατοχύρωση του όρου Γυναικοκτονία ακολουθώντας το παράδειγμα χωρών της Ν. Αμερικής αλλά και της Ευρώπης (Βέλγιο, Κύπρος).

– Δομές στήριξης των θυμάτων έμφυλης βίας, ξενώνες κακοποιημένων γυναικών, αύξηση της χρηματοδότησης τους και επαρκής στελέχωση τους από επαγγελματίες. Εύκολη πρόσβαση σε δωρεάν νομική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη για όλες.

– Δικαιοσύνη και έμπρακτη υποστήριξη των θυμάτων έμφυλης βίας.

– Απόσυρση του νόμου για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια.

– Ενίσχυση των σπουδών φύλου, ένταξη μαθημάτων φύλου στο περιεχόμενο σπουδών των πανεπιστημίων και δημουργία μηχανισμού υποστήριξης των καταγγελουσών που έχουν υποστεί περιστατικά βίας και παρενόχλησης στο περιβάλλον του πανεπιστημίου.

– Υποστήριξη των ΛΟΑΤΚΙ+ παιδιών στο σχολικό περιβάλλον και ολοκληρωμένο μάθημα σεξουαλικής αγωγής στο σχολείο από εξειδικευμένους επαγγελματίες σε ζητήματα φύλου και σεξουαλικότητας.

– Δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινωνικού συνόλου σχετικά με ζητήματα φύλου και σεξουαλικότητας από φορείς, σωματεία, συλλογικότητες.

Καλούμε τα συνδικάτα, τα σωματεία, τις συλλογικότητες, τα φοιτητικά και μαθητικά σχήματα να στηρίξουν τη φετινή κινητοποίηση και τον συλλογικό μας αγώνα. Η ανατροπή της έμφυλης καταπίεσης και του υπάρχοντος συστήματος απαιτεί κοινό αγώνα και συμμαχία όλων των κινημάτων (φεμινιστικό, εργατικό, αναπηρικό, ΛΟΑΤΚΙ, αντιρατσιστικό, οικολογικό), ώστε να διαλυθούν οι κοινωνικές συνθήκες και οι θεσμοί που μας καταπιέζουν. Καλούμε σε διαδήλωση τη Δευτέρα 8 Μάρτη 2023.

Δευτέρα 8 Μάρτη, 12 το μεσημέρι και 19:00 μμ στο Άγαλμα Βενιζέλου

Καμία ανοχή στο σεξισμό και στην ομοτρανσφοβία! Καμία μόνη, καμία λιγότερη!

Εδώ το event για την απογευματινή συγκέντρωση

Ανοιχτός Συντονισμός Θεσσαλονίκης
για τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης Τρανς Θυμάτων

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s